Jóga és környezetvédelem
Hogyan varázsol a jóga környezetvédőket a hétköznapi emberekből?


Korunkban a nevelés, és oktatás legfőbb eszköze az ismétlésen keresztüli memorizáció, ám ez a módszer egyáltalán nem garantálja, hogy meg is értjük, amit bemagoltunk. Ismerős érzés? A jóga máshogyan tanít. Segít nekünk megérteni a világot működtető törvényeket.

Hogy ez miért fontos? Azért, mert ha nem értenénk mondjuk a bolti termékek megvásárlásának elvét, akkor minden alkalommal, amikor egy új terméket vásárolnánk, elbizonytalanodnánk, hogy vajon hogyan lesz a miénk, majd meglepődnénk: "Nahát! Az előzőt is ugyanígy kellett kifizetni." Majd ezt átélnénk újra és újra. 

Valószínűleg ez nem könnyítené meg az életünket, de ha körbenézünk a világban, láthatjuk milyen hatása van annak, ha az élet alaptörvényeit nem értjük meg.

Önpusztítás, erőszak, elnyomás, önzés…stb. Majd amikor a természet törvényei kiegyenlítik a számlánkat, akkor nem értjük, miért pont mi lettünk betegek, miért minket loptak meg, vagy egyáltalán miért velünk történik ami történik.


A jóga célja nem csak testi egészségünk megőrzése, hanem tudatunk és a teremtő forrás közötti kapcsolat újraépítése, összekötése is. Éppen ezért a jóga gyakorlásával az ember testi-lelki szinten is egyre egészségesebbé válhat, és tudatát megtisztíthatja, ha valóban betartja a jógikus szabályokat, elveket.

Természetesen egy tudatos ember számára a környezettel való harmónia evidencia. Nem szükséges érvek hosszú során keresztül megértetni vele, hogy miért fontos „környezetvédő” módon élni. Sőt, a tudatos ember számára az is nyilvánvaló, hogy nem elég óvni az életet, de segíteni is kell. 

Amint elkezdünk a jóga gyakorlásával foglalkozni, úgy egyre inkább megfigyelhetjük testünk folyamatait. Idővel pedig megtapasztaljuk és megértjük, hogy hogyan is működik ez az elképesztően összetett rendszer, ami egy testté áll össze. Amikor pedig sorra fedezzük fel a testet működtető elveket, szabályokat és törvényeket, akkor az is világossá válik, hogy ezek az elvek érvényesek az egész univerzumra, így mindinkább életünk részévé válnak az olyan jógikus elvek, mint az erőszakmentesség, igazság/igazmondás, tisztaság, elégedettség, őszinteség, mérsékelt táplálkozás, feltétel nélküli adás, lemondás, és együttérzés. 


Ha valaki végigolvassa a fenti elveket, akkor beláthatja, hogy aki azok szerint él, az mindenféle külön erőfeszítés nélkül, pusztán természetéből fakadóan környezetvédővé válik. Van olyan, akinél ez hetek vagy hónapok alatt megvalósul, és akad, akinél több időt vesz igénybe. De mindenki megtapasztalhatja ezt a fejlődést és környezetvédővé válhat, aki nyíltan és őszintén gyakorol.

Kapcsolódó blogok

A jógikus elvek közül az egyik legalapvetőbb az erőszakmentesség elve: az ahimsza...
Egyéb blogok

Asztrológusként úgy tapasztaltam, hogy akkor keresnek fel az emberek a kérdéseikkel, amikor olyan élethelyzetben vannak, amely problémát, feszültséget, sőt olykor megoldhatatlannak látszó nehézséget hozott a számukra.
Csillag–jóga sorozatunkban egy régi hagyományt szeretnénk feleleveníteni, s átültetni azt a mai korunk pezsgő hétköznapjainak ritmusára.
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA