Palackozott víz kontra csapvíz 1.

Én még ahhoz a generációhoz tartozom, akinek egyik gyerekkori kedvenc italához, a szódás málnaszörphöz a buborékos vizet visszaváltható palackban árusított helyi szikvíz biztosította, ha éppen nem szódásszifont használtunk a szörpkészítéshez. De arra is jól emlékszem, ahogy az ABC üvegvisszaváltójába hordtuk a kiürült üdítős üvegeket – nem egyszer hosszú sorokat kivárva –, hogy aztán mindenféle finomságra költsük a betétdíjból befolyt összeget. Mennyire megváltozott azóta a világ…
 
Nemcsak a jógaórák és a nyári kánikulák elengedhetetlen kelléke a műanyagpalackos „ásványvíz” (az idézőjel nem véletlen, erre még visszatérek később), de sokunk táskájában ott lapul a minimum fél literes flakon. És akkor még nem is említettem azokat, akik csapvíz helyett is mázsaszámra vásárolják otthoni fogyasztásra a 1,5-2 literes kiszerelésű változatokat. A víz életet jelent, testünk tömegének köztudottan több mint a felét (50-70 %-át) víz alkotja. Az áttetsző folyadék az egészség szimbóluma, a napi folyadékbevitelt (ez felnőttek esetében átlag 2-3 liter) pedig zömében ebből kell biztosítani.
 
Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk: csapvizet vagy palackozott vizet. Az ÖKO jóga blog két fontos értéket kíván képviselni, az egészséget és a környezet védelmét egyszerre szem előtt tartva. Így a következőkben arról lesz szó, mi is a helyzet ivóvíz fronton, különös figyelmet fordítva az előbb említett két szempontra.
 
Nagyon szeretem Annie Leonard kisfilmjeit. A fenntarthatóság egyesült államokbeli élharcosa és a mértéktelen fogyasztás kritikusa minden bizonnyal Tárgyaink története (The Story of Stuff) c. kisfilmjével, és azonos nevű projektjével írta be magát a bolygónk megmentéséért fáradozók történelemkönyvébe. Az online is elérhető videósorozat néhány epizódja konkrét, mindennapi fogyasztási termékekkel foglalkozik, bemutatva azt, valójában honnan származnak és hová is kerülnek tárgyaink miután eldobtuk őket. E rövidfilmek egyik gyöngyszeme A palackozott víz története” (The Story of Bottle), amely bár amerikai adatokra és példákra támaszkodva kívánja felhívni a figyelmet az ivóvíz biznisz orrunk előtt zajló sötét üzelmeire, azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, mi magyarok sem vagyunk immunisak a Nyugat fogyasztói mintáinak majmolásával szemben, tehát van min elgondolkodnunk, változtatnunk. Hogy miről is szól az ivóvíz biznisz Annie Leonard tolmácsolásában? Röviden szólva, jogosan vetődik fel a kérdés, miért is fogyasztunk palackozott vizet, amikor az nemcsak méregdrága és az összehasonlító íztesztek alapján sem jobb konkurensénél, a csapvíznél, de környezetszennyező, ráadásul fogyasztása még egészségi szempontból is megkérdőjelezhető. A történet hátterében materialista gazdaságunk és annak legfőbb tényezője, a mesterséges igénykeltés áll. Vagyis az üdítők eladását már növelni képtelen óriás üdítőitalgyártók úgy tudtak csak létrehozni és felvirágoztatni egy új, multimilliárdos piacot, hogy a mesterséges igénykeltés három egyszerű eszközével élve – a megijesztés (vagyis az emberek bizonytalanná tétele), az elcsábítás és a félrevezetés jól bevált marketingfogásait bevetve – a szerintük egészségtelen, már-már „veszélyesnek” mondható csapvíz helyett rávettek minket termékeik, a palackozott víz fogyasztására.
A következőkben – a magyar vonatkozásokat is szem előtt tartva – sorra vesszük azt, hogy az éltető folyadék mely változatát lenne inkább érdemes választani, nemcsak környezetvédelmi, de egészségügyi szempontból is.
 
 
Környezetvédelmi szempontok
 
Két fő vizsgálati szempontunk közül a palackozott víz fogyasztásának a természeti környezetre gyakorolt káros hatása teljesen egyértelműen a csapvíz fogyasztása felé billenti a mérleg serpenyőjét. Lássuk miért is!
 
Előállításához és szállításához alapanyag és energia szükséges:
 
Magát a PET palackot (csomagolóanyagot) nyers kőolajpárlatból – különféle egészségre ártalmas adalékanyagok hozzáadásával – készítik, de a flakonok töltése, szállítása és ártalmatlanítása is fosszilis üzemanyagot igényel. Nem is keveset. 1 kg (= 20 liter térfogatú) pillepalack teljes életciklusa alatti szén-dioxid kibocsátás: 10,16 kg. Ha ezt felszorozzuk azzal a 48 tonnányi csomagolási hulladékkal, amelyet mi magyarok 1 év alatt produkálunk, beláthatjuk, hogy a palackos „ásványvizek” választásával jelentős mértékben hozzájárulunk korunk két legégetőbb globális környezetvédelmi problémájához: a kőolajhozamcsúcs (peak oil) okozta energiaválság fenyegető réméhez, másrészt a globális klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedéséhez, illetve annak következményeihez (pl. a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válásához). Ezzel szemben a csapvíz sokkal kisebb terhelést jelent bolygónk számára, hiszen a csővezetékes szállítás – a víz szivattyú segítéségével szépen elcsordogál a vezetékekben – nem igényel csomagolást, és nem generál (szennyező) közúti forgalmat sem, vagyis nem járul hozzá az előbb említett két környezetvédelmi probléma súlyosbodásához sem.
 
Emellett környezeti terhelést jelent a palackokban forgalmazott ásványvíz fokozott mértékű kitermelése is. A nagy üdítőipari cégek megnövekedett vízkivétele számos esetben veszélyeztetett már természetes ivóvízbázisokat, vagyis csökkentette a földalatti vízkészletek megújuló képességét. (A problémára már a Magyar Tudományos Akadémia is felhívta a gyártók figyelmét hazánkban.)
Végül mindenképpen érdemes megemlíteni azt a tényt, miszerint 1 liter palackozott víz előállítása összesen 3 liter víz felhasználását igényli, vagyis plusz két liter vizet pazarolunk csak azért, hogy palackból olthassuk a szomjunkat.
 
 Cikkünk második részét ide kattintva olvashatják.

Képek forrása:
http://drinkingwaterforsale.eumedjob.eu/


Kapcsolódó blogok

Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára
Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Egyéb blogok

Sokféleképpen lehet tönkretenni ezt a területet, a legtöbben mégis a stressz által okozott problémákkal küzdenek.
Meg tudjuk-e változtatni a sorsunk?
- avagy lehetséges-e meghaladni a horoszkópunk? -
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy