Beszéljünk a Babás Jógáról!
Rengeteg okot lehet felsorolni, hogy miért ajánlom, hogy szülés után kezdj el Babás jógára járni. Lássunk ezek közül néhányat:
 
1. Ha várandósságod előtt, és alatt is jógáztál bizonyára hiányozni fog a mozgás. Tested megváltozott, és még beletelik egy kis időbe mire a régi leszel (azt mondják ugyanannyi időt kell erre kalkulálni, mint amennyi a várandósság ideje), de a Babás jóga jó kezdet lehet az úton.
 
2. Szoptatási időszakban is nyugodtan végezhető gyakorlatokat tartalmaz. Ellentétben más intenzív mozgásformákkal itt nem fognak akadályozni kebleid.
 
3. A Babás jóga olyan pozíciókat, gyakorlatokat alkalmaz, melyek segítenek átmozgatni, megnyújtani leterhelt hátadat, erősítik a mellizmokat, segítenek visszaszerezni hasfalad belső szerveket támasztó szerepét, formálja a combokat és a farizmokat, segít visszaállítani a fizikai és a lelki egyensúlyodat.
 
4. Nem kell babysittert szervezned, mert a babád is jöhet veled. Sőt, ő az egyik főszereplő!
 
5. Babád finom, stimuláló masszázsban részesül általad, mellyel segítesz neki teste, végtagjai tudatosításában is.
 
6. A kicsi számára kialakított mozgáskoordinációs gyakorlatok segítenek a jobb és a bal agyfélteke, a jobb és a bal oldal összehangolásában, ezzel segítve a különböző mozgásfázisok zökkenőmentes elsajátítását. Hangsúlyozom, ezek nem fejlesztő gyakorlatok! Nem fog tőle hamarabb mászni, vagy járni, mint ahogy megérett rá, csak segítség a helyes mozgássor fejlődéséhez.
 
7. Kisbabád számára jó alkalom ez a szocializálódásra, és nem utolsó sorban Te is találsz partnereket, akikkel megbeszélheted tapasztalataid, aggodalmaid.
 
8. A kicsik hatalmas alvással jutalmaznak meg téged kitartásodért. Sokszor még a cipődet sem vetted fel, mellkasodon máris békés álomban szuszog csemetéd.
 
Mindezen ajánlások ismeretében lássuk mire is számíthatsz egy Babás jóga foglalkozáson:
 
Mindenekelőtt felszabadult, könnyed légkörre, ahol sosem kell amiatt feszengned, hogy a babád épp nyűgös és sír, vagy szopizni szeretne, esetleg tisztába kell tenned. Bármikor, bármit szabadon csinálhatsz, és ha 1-1 gyakorlat neked vagy a babádnak nem tetszik, akkor egész nyugodtan ki is hagyhatod.
 
Azon sem kell aggódnod sosem, hogy gyakorlatlan vagy az ászanázás terén, vagy nincs kellő erőd. Az ászanák ugyanis nagyrészt könnyített, babával a karban is végezhető formára adaptáltak, ráadásul mindenki azért van ott, hogy ismét megtalálja fizikai erejét, lelki egyensúlyát, így nem fogsz kilógni a sorból. Ebből kifolyólag nyugodtan jöhetsz Babás jógára akkor is, ha még sohasem jógáztál.
 
A Babás órák egy közös ráhangolódással kezdődnek. Babádat tarthatod az öledben, magadhoz ölelheted, vagy hagyhatod magad előtt a pléden pihenni. Itt nem kötelező a szemek becsukása sem, nyugodtan figyelheted porontyodat, csak közben igyekezz befelé is figyelni!
 
Majd az óra első felében a babamasszázs, és a mozgáskoordinációs gyakorlatok következnek. Ez nagyjából ugyanúgy zajlik minden órán. Az utána következő menetrend viszont kicsit kiszámíthatatlan. :)
 
Az oktatónak mindig a babák hangulatához kell igazítania a tevékenységeket. Ez elég nagy feladat, viszont garancia a mamáknak, hogy ha esetleg minden baba nyugtalan a földön, akkor számíthat rá, hogy az oktató felállítja a csapatot és egy aktív hintáztatással, térben mozgatással le fogja kötni babája figyelmét miközben az anyák erősödnek, mozognak.
Az óra ezen szakaszában előfordulhatnak átmozgató, bemelegítő gyakorlatsorok csak a mamák számára (amennyiben a babák többsége nyugodtan elnézelődik a pléden), közös gyakorlatok a babákkal, légzőgyakorlatok, erősítő gyakorlatok, egyensúlyi gyakorlatok. Minden gyakorlat, masszázs, mozgáskoordinációs feladat, amit a bébikkel végzünk mondókákkal, dalocskákkal kísért így a kicsi számára is igazán élvezetes, izgalmas.
 
Az óra vége felé kerül sor a gátizomtornára, mely a szülés utáni állapotok javítására, helyreállítására szolgál, e célnak megfelelően átalakítva.
Majd az óra végi relaxáció következik.
 
Ez is eltér a megszokottól, főleg addig, amíg a babák meg nem szokják, hogy ez a “mamaidő”, és ilyenkor “illik” elcsendesedni. Ez néhány alkalmat igénybe vesz, de egy idő után szépen megtanulják. A Babás relaxáció általában a baba mellé fekve zajlik, olyan képekkel, gondolatokkal, melyek erősítik a baba-mama kapcsolatot és segítenek visszanyerni, vagy megőrizni kiegyensúlyozott érzelmi és lelki hangulatunkat.
 
Ha jó oktatót választasz, bizalommal fordulhatsz hozzá kérdéseiddel, mert hathatós segítséget tud nyújtani 1-1 témában!
 
Kapd a cuccod, és a kismanót! Irány a Babás jóga!
 
Írta: Vértessy Flóra

Kapcsolódó blogok

Babás jóga a baba szemszögéből
- avagy hogyan lesz a habcsókból gumicukor... és így tovább...
Egyéb blogok

Asztrológusként úgy tapasztaltam, hogy akkor keresnek fel az emberek a kérdéseikkel, amikor olyan élethelyzetben vannak, amely problémát, feszültséget, sőt olykor megoldhatatlannak látszó nehézséget hozott a számukra.
Csillag–jóga sorozatunkban egy régi hagyományt szeretnénk feleleveníteni, s átültetni azt a mai korunk pezsgő hétköznapjainak ritmusára.
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA