Melyiket is válasszam?

Mostanában többször is elgondolkodtam azon, mintha az élet másból se állna, mint választások szakadatlan, egymást követő sorozatából. Hány kisebb-nagyobb döntést is hozunk meg naponta? Több százat, több ezret?

Hogyan dönt egy ökoTUDATOS ember, amikor fogyaszt? Mi vezérli, amikor a pénztárcája és saját személyes igényei mellett társadalmi és ökológiai szempontokat is figyelembe kíván venni? Egyáltalán könnyű fogyasztásra berendezkedett globális világunkban döntést hozni?  

Egy a mainál fenntarthatóbb világ létrejöttének nélkülözhetetlen feltétele kell, az ún. etikus fogyasztói magatartás, ezen belül is egy ökotudatos(abb) hozzállás kialakítása, amely ott kezdődik, hogy górcső alá vesszük jelenlegi vásárlási-fogyasztási szokásainkat és miután elszörnyülködtünk rajta egy „kicsit”, igyekszünk azon változtatni. (Az etikus fogyasztás kapcsán olyan pozitív fogalmakra lehet asszociálni, mint „egészséges”, „környezetkímélő”, „erőszakmentes”, „tisztességes munkakörülmények”, stb.) 

Jómagam a vegánság kapcsán estem gondolkodóba a minap. Milyen szempontok irányítják valójában saját illetve embertársaim mindennapi cselekedeteit? Mennyire vagyok/vagyunk ökotudatosak?

Egy kedves barátom, akit nemcsak saját egészsége, de a környezete iránt érzett aggodalma is táplálkozási szokásai megváltoztatására ösztönöztek, vegán lett. Amikor szóba került, hogy én az vagyok-e, kisebb lelkiismeret furdalással ugyan, amiért a tejfölös-tejszínes-vajas finomságokról még a Föld megmentése érdekében sem vagyok képes lemondani, azt válaszoltam, hogy „nem”. És hozzátettem, hogy szerintem a mezőgazdasági nagyüzemi állattartás a fő bűnös a jelenlegi helyzetért, vagyis alapvetően a rendszernek kellene „megváltoznia”.
Hoppá…
Azért itt felmerül néhány kérdés.
Mennyire vagyunk tájékozottak, amikor döntéseket hozunk? Egy-egy választás meghozatalánál, nem is gondolnánk, de rengeteg szempontot kell figyelembe venni, mérlegelni. Nem vagyunk egyformák: én itt faragnék le az ökológai lábnyomomból, másvalaki másutt. (Az ökológia lábnyom a környezeti terhelésünk mérésére szolgáló mutató.)

Ugyanakkor a mértékletesség és a józanság is megfontolandó vezérelvként szolgálhatnak döntéseink során. Így például érdemes visszatekinteni a múltba és újra felfedezni, megtartani korábban már jól működő sémákat. És persze felmerül az „én nem tehetek róla, a rendszerben van a hiba és oldják meg mások a problémát”, illetve az „én túl kevés vagyok ahhoz, hogy bármin is változtatni tudjak” helytelen hozzáállásunk a világ dolgaihoz. Vagyis megváltoztatható-e a fennálló rendszer, így a meglévő termelési módszerek, termelői attitűdök, és ha igen, hogyan?

Tövábbi részek:
Melyiket is válasszam 2.? - Környezetromboló étrend?
Melyiket is válasszam 3.? - Kis kitérő: Hol nyaraljak?
Melyiket is válasszam 4.? -
Mégis hogyan legyek tudatos vásárló?Kép: http://allaboutconsumer.wordpress.com/


Kapcsolódó blogok

Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára
Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Egyéb blogok

Sokféleképpen lehet tönkretenni ezt a területet, a legtöbben mégis a stressz által okozott problémákkal küzdenek.
Meg tudjuk-e változtatni a sorsunk?
- avagy lehetséges-e meghaladni a horoszkópunk? -
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy