Melyiket is válasszam? 3.

Ugyanakkor azt gondolom, a kérdés elemzése során további szempontokat is célszerű figyelembe venni. Így érdemes például megvizsgálni, mióta is beszélünk klímaváltozásról (globális felmelegedésről)?
Mióta harapódzott el az üvegházhatású gázok légköri mennyiségének nö-vekedése?
Miért nem létezett a probléma mondjuk 300-400 évvel ezelőtt?

Az üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben valójában az ipari forradalom óta nő. Az évmilliók alatt képződő óriási mennyiségű fosszilis energiahordozók (pl. szén, kőolaj, földgáz) rekord idő alatti, a 18. sz. közepétől napjainkig zajló eltüzelése az egyik fő oka a légköri hőmérséklet növekedésének. A földi élővilág évmilliókon keresztül lényegében széncsapdaként működött. Ez azt jelenti, hogy a növények kivonták a légkörből a szén-dioxidot, a növényi és az  állati szervezetek maradványainak (széntartalmának) jelentős része pedig a Föld mélyebb rétegeibe kerülve idővel fosszilizálódott és széntartalmú energiahordozóvá alakult. Az emberi tevékenység ezt a hatalmas mennyiségű, a szénkörforgásból kivonódott széntartalékot juttatja most vissza igen rövid idő alatt a légkörbe, amivel megemeli az atmoszféra szén-dioxid koncentrációját, végső soron pedig hőmérsékletét.

Ha belegondolunk, a múltban – az ipari forradalmat megelőzően – is tartottak az emberek állatokat, fogyasztottak tejtermékeket anélkül, hogy globális klímaváltozást indítottak volna el. Ebből az következik, hogy érdemes lenne a fosszilis energiahordozók használatát is csökkenteni. Aki például megteheti, elégítse ki energiaszükségletét megújuló energiahordozók (nap-, szél-, víz-, geotermikus energia, biomassza) segítségével, vagy járjon autó helyett biciklivel, de legalább tömegközlekedési eszközzel.
Természetesen segít az is, ha csökkentjük az utazásaink távolságát. Itt érdemes megemlíteni az ún. hármas települési struktúra jelenségét. Ha belegondolunk, az emberek napjainkban sookszor nem a lakóhelyükön dolgoznak, és nem ugyanott pihenik ki fáradalmaikat, rekreálódnak.

Ismerős?

A nyaraló, a telek sok esetben egy másik településen, esetleg az ország másik felében található, és turisztikai szempontból is az számít menőnek, ha valaki a Vörös-tengerhez, de legalábbis az Adriára megy nyaralni.

Pedig mennyi szépséget is rejt kishazánk…

A fenntartható életmódot folytató ökofalu közösségek egyik fő célkitűzése például éppen az, hogy a munkahely, a lakóhely és a rekreáció terét valamiképp összehozzák.

A többi rész:
Melyiket is válasszam 1.? - Hogyan dönt egy ökoTUDATOS ember, amikor fogyaszt?
Melyiket is válasszam 2.? - Környezetromboló étrend?
Melyiket is válasszam 4.? - Mégis hogyan legyek tudatos vásárló?

A MElyiket válasszam? sorozat forrásai:
Öko-völgy Alapítvány cikkei:
http://okovolgy.hu/felhivas-eletmodvaltasra-legyunk-vegetarianusok-vagy-ehinseg-varhato/
http://okovolgy.hu/hany-vagohid-egy-ferrari/
http://okovolgy.hu/vegzetes-huseves/
http://okovolgy.hu/a-szojatermesztes-is-az-esoerdok-teruletet-csokkenti/
http://okovolgy.hu/regebben-meg-volt-hova-menni/
http://okovolgy.hu/idojarascsinalok-husfogyasztas-es-eghajlatvaltozas/
http://okovolgy.hu/?s=Bardot
http://korunk.org/?q=node/7852

Kép forrása: http://organicvibrationsblog.com/


Kapcsolódó blogok

Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára
Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Egyéb blogok

Asztrológusként úgy tapasztaltam, hogy akkor keresnek fel az emberek a kérdéseikkel, amikor olyan élethelyzetben vannak, amely problémát, feszültséget, sőt olykor megoldhatatlannak látszó nehézséget hozott a számukra.
Csillag–jóga sorozatunkban egy régi hagyományt szeretnénk feleleveníteni, s átültetni azt a mai korunk pezsgő hétköznapjainak ritmusára.
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA