Nejlonszatyor és csokoládé

Sokszor még evidensnek tűnő döntéseink esetében is érhetnek meglepetések. Fogyasztással kapcsolatos választásainkon tűnődve Leyla Acaroglu A papír jobb mint a műanyag? Hogyan gondoljuk újra a környezeti folklórt? c. előadása jutott eszembe a minap. Az ausztrál hölgy érdekfeszítő TED-es előadását hallgatva (a teljes angol nyelvű prezentáció ide kattintva érhető el!) például kiderül, hogy a műanyag szatyor környezetvédelmi szempontból jobb, mint a papírtáska. Persze, itt azokra az amerikaiak körében elterjedt egyszer használatos papírzacskókra kell inkább gondolni. (Műanyagellenes fogyasztóként én továbbra is a vászontáska mellett foglalnék állást.)

A lényeg, hogy amikor vásárolunk, a termék teljes életciklusát kell figyelembe venni. Tehát nemcsak azt kell megnézni, hogy a használat után mi lesz az adott fogyasztási cikkel, hanem az előállításához szükséges nyersanyagok kitermelésétől kezdve, a gyártás, a csomagolás, a szállítás és a használat fázisait is meg kell vizsgálni. Hogy mit teszünk a termék életciklusának minden egyes állomásán, az hatással van a környezetünkre. Ez kell, hogy a szemünk előtt lebegjen. A lehetséges alternatívákat összevetve a legjobb döntést kell meghozni azért, hogy fogyasztásunk a lehető legkisebb ökológiai károkozással járjon. 

Persze, ahogy Leyla Acaroglu is hangsúlyozza előadásában, a világ, amelyben élünk, rendkívül komplex, valójában egymással szorosan összekapcsolódó, egymásba fonódó rendszerek halmaza. Létezik a bolygó mint ökológiai rendszer, amiben benne foglaltatnak a termék(ek)/az ipari rendszerek és az emberek/a társadalmi rendszerek. Minden egyes döntésünk, amit nap mint nap meghozunk, hatással van az imént említett struktúrák mindegyikére.


Forrás: Leyla Acaroglu: „Paper beats plastic? How to rethink environmental folklore” c. előadása nyomán

A komplexitást vizsgálva és egy pillanatra visszatérve a vegánság témakörére is, nézzük meg, mivel jár egy tábla csoki elfogyasztása. Néhány éve azt a házi feladatot kaptam, hogy nyomozzam ki, milyen társadalmi-ökológiai következményei vannak egy általam is vásárolt termék előállításának. Mivel akkoriban csokifüggő voltam, teljesen nyilvánvaló volt, hogy a „boldogság” e rendkívül ízletes és könnyen hozzáférhető formáját választottam elemzésem tárgyául. Közismert tény, hogy csokoládéevéskor az agyban ún. béta-endorfin szabadul fel, vagyis csokit majszolva szervezetünk boldogsághormont termel. Szerintem vagyunk/voltunk már néhányan úgy, hogy nagyon is jólesett az a szelet csokoládé.
Persze, ha tüzetesebben megvizsgáljuk, mivel is jár a termék előállítása, nem biztos, hogy endorfin okozta eufóriánk ugyanolyan hatalmas lesz.

Hát akkor vizsgálatra fel!

Tovább az ökogyilkos csokoládéhoz: katt ide!
De ha a csoki kontra mákospite érdekel: katt ide!

Kapcsolódó blogok

Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára
Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Egyéb blogok

Asztrológusként úgy tapasztaltam, hogy akkor keresnek fel az emberek a kérdéseikkel, amikor olyan élethelyzetben vannak, amely problémát, feszültséget, sőt olykor megoldhatatlannak látszó nehézséget hozott a számukra.
Csillag–jóga sorozatunkban egy régi hagyományt szeretnénk feleleveníteni, s átültetni azt a mai korunk pezsgő hétköznapjainak ritmusára.
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA