Csoki kontra mákospite

A csokoládé ökohatásáról szóló blogbejegyzés-sorozatom kezdő darabját itt olvashatod Nejlonszatyor és csokoládé címmel,  míg a csokoládénak az összegyűjtött társadalmi és ökológiai káros hatásairól szóló Ökogyilkos csokoládét itt leled.

Ugyanakkor azt gondolom, egy környezetvédőnek, egy etikus fogyasztást hirdető aktivistának nem az a feladata, hogy elrettentsen, lebeszéljen a csokievésről, illetve bizonyos termékek megvásárlásáról, hanem az, hogy gondolkodásra késztessen, kiszakítsa az embert a hétköznapok mókuskerekéből, és felhívja a figyelmet berögzült és kevésbé jó szokásainkra, választásainkra. Emellett ne csak elgondolkodtasson, de alternatívákat is kínáljon. Mert finom a nagyi almáspitéje és mákosrétese is…

A magyar konyha bővelkedik a finomabbnál finomabb „csoki-helyettesítőkben”, amelyek társadalmi és ökológiai szempontból etikus módon megtermelhető alapanyagokból is előállíthatóak. Ha valaki ezek után úgy gondolja, hogy csökkentené csokoládéfogyasztását, érdemes erre összpontosítania. Persze, ha nem vagyunk hajlandóak lemondani a finomságról, és pénztárcánk is megengedi, válasszuk a legjobb megoldást, vegyünk fair trade terméket. (A fair trade, magyarul méltányos vagy becsületes kereskedelem, „olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.”) Így már egy egyszerű bolti választás révén is tettünk valamit a fent említett társadalmi és ökológiai problémák megszűnéséért. 

Vissza az  ökogyilkos csokoládéhoz: katt ide!
Vissza a nejlonszatyor és csokoládéhoz: katt ide!

Kép forrása: pixabay.com TrendUp
A csokoládéval foglalkozó blogsorozatom forrása:
http://hu.makechocolatefair.org/temak/kakaoarak-es-gazdak-bevetelei


Kapcsolódó blogok

Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára
Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Egyéb blogok

Sokféleképpen lehet tönkretenni ezt a területet, a legtöbben mégis a stressz által okozott problémákkal küzdenek.
Meg tudjuk-e változtatni a sorsunk?
- avagy lehetséges-e meghaladni a horoszkópunk? -
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy