Csoki kontra mákospite

A csokoládé ökohatásáról szóló blogbejegyzés-sorozatom kezdő darabját itt olvashatod Nejlonszatyor és csokoládé címmel,  míg a csokoládénak az összegyűjtött társadalmi és ökológiai káros hatásairól szóló Ökogyilkos csokoládét itt leled.

Ugyanakkor azt gondolom, egy környezetvédőnek, egy etikus fogyasztást hirdető aktivistának nem az a feladata, hogy elrettentsen, lebeszéljen a csokievésről, illetve bizonyos termékek megvásárlásáról, hanem az, hogy gondolkodásra késztessen, kiszakítsa az embert a hétköznapok mókuskerekéből, és felhívja a figyelmet berögzült és kevésbé jó szokásainkra, választásainkra. Emellett ne csak elgondolkodtasson, de alternatívákat is kínáljon. Mert finom a nagyi almáspitéje és mákosrétese is…

A magyar konyha bővelkedik a finomabbnál finomabb „csoki-helyettesítőkben”, amelyek társadalmi és ökológiai szempontból etikus módon megtermelhető alapanyagokból is előállíthatóak. Ha valaki ezek után úgy gondolja, hogy csökkentené csokoládéfogyasztását, érdemes erre összpontosítania. Persze, ha nem vagyunk hajlandóak lemondani a finomságról, és pénztárcánk is megengedi, válasszuk a legjobb megoldást, vegyünk fair trade terméket. (A fair trade, magyarul méltányos vagy becsületes kereskedelem, „olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.”) Így már egy egyszerű bolti választás révén is tettünk valamit a fent említett társadalmi és ökológiai problémák megszűnéséért. 

Vissza az  ökogyilkos csokoládéhoz: katt ide!
Vissza a nejlonszatyor és csokoládéhoz: katt ide!

Kép forrása: pixabay.com TrendUp
A csokoládéval foglalkozó blogsorozatom forrása:
http://hu.makechocolatefair.org/temak/kakaoarak-es-gazdak-bevetelei


Kapcsolódó blogok

Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára
Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Egyéb blogok

Asztrológusként úgy tapasztaltam, hogy akkor keresnek fel az emberek a kérdéseikkel, amikor olyan élethelyzetben vannak, amely problémát, feszültséget, sőt olykor megoldhatatlannak látszó nehézséget hozott a számukra.
Csillag–jóga sorozatunkban egy régi hagyományt szeretnénk feleleveníteni, s átültetni azt a mai korunk pezsgő hétköznapjainak ritmusára.
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA