Éljenek a kispiacok!

Gyerek- és kamaszkorom egyik meghatározó élménye, amikor szüleimmel hétvégenként a csepeli piacra jártunk bevásárolni, hogy beszerezzük a hétvégi sütés-főzés hozzávalóit, illetve – az éppen aktuális időszakban – a befőzéshez nélkülözhetetlen friss, egészséges és jó minőségű élelmiszer alapanyagokat. Azóta is elvarázsol a piaci hangulat, a gyümölcsök, a zöldségek illata, a formák és a színek kavalkádja, illetve az árusok és a vevők keltette élénk nyüzsgés.

A piacok létezése hosszú történelmi múltra tekint vissza. Bár a rendszerváltást követő fogyasztói kultúra (fogyasztási szokásaink) megváltozásával fényük némileg megkopott, a piacok mára ismét kezdenek divatba jönni. Már nem csak a turisták kedvelt hazai célpontjai, de a jó minőségű, friss és hazai termékeket kereső, egészség- és ökotudatos vásárlók, így a fiatalabb generációk is (újra)felfedezik maguknak a közösségi élet e remek színtereit.  Sőt, mintha a piacok új generációja jelent volna meg, amellett, hogy a régebbieket is igyekeznek ’felturbózni’. Vagy csak az elnevezések száma gyarapodott volna? Hiszen találkozhatunk „háztáji’, „termelői”, „fogyasztói”, továbbá „bio” és „öko” piac kifejezésekkel, hogy a klasszikus „vásárcsarnok” szót ne is említsük.
Léteznek emellett ún. mozgó piacok is. Ami lényeges, hogy minden esetben termelőtől vásároljunk! A budapestiek és a nagyvárosokban élők különösen szerencsések, hiszen számos lehetőség kínálkozik számukra, hogy mindezt megtehessék.

Miért vásároljunk helyi termelőtől?

  • A korábban elmondottakra visszatérve summázható, a helyi termékek fogyasztásának előnye az, hogy a termelés illetve a fogyasztás a térség erőforrásaira alapoz, vagyis a belőlük származó hasznot helyben tudják tartani, ami aztán a térségben visszaforgatva gazdasági növekedést generál. (Tehát betömködjük a repedéseket/lyukakat azon a bizonyos vödrön.)
  • Környezetvédelmi szempontból általában elmondható, hogy a helyi kistermelők – a nagyüzemi léptékben gazdálkodókkal szemben – fajlagosan kevesebb vegyszert és műtrágyát használnak. Gyakrabban nyúlnak vissza elfeledett tájfajtákhoz, ami azért jó, mert azok a környezethez alkalmazkodva ellenállóbbak, tehát jóval kevesebb vegyszer alkalmazásával, illetve anélkül is termeszthetőek. Végül, de nem utolsó sorban, a friss, helyi termékek fogyasztásával csökken a tartósítási, szállítási és csomagolási igény, tehát kevesebb hulladék, élelmiszerhulladék keletkezik, vagyis csökken a pazarlás.
Forrás:
A fenntarthatóság felé való átmenet jó példái Magyarországon c. tanulmányKapcsolódó blogok

Zöld esküvőkről szóló sorozatunk befejező részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos jegyespárok számára. Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára
Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.
Egyéb blogok

Asztrológusként úgy tapasztaltam, hogy akkor keresnek fel az emberek a kérdéseikkel, amikor olyan élethelyzetben vannak, amely problémát, feszültséget, sőt olykor megoldhatatlannak látszó nehézséget hozott a számukra.
Csillag–jóga sorozatunkban egy régi hagyományt szeretnénk feleleveníteni, s átültetni azt a mai korunk pezsgő hétköznapjainak ritmusára.
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA