Csillag-jóga/2017.02.28.–03.10.
Csillag-jóga sorozatunk első epizódját máris egy nagyon különleges időszak ismertetésével kezdhetjük.

A Halak-csillagjegy stációja kifejezi életünk azon állomásait, mikor megélhetjük a személyiségünknek egy nagyobb egészbe való beleolvadását. Az igazi meditáció és szellemi elmélyülés idejét élhetjük meg az elkövetkező napokban.
 
A Merkúr és a Nap is belépett a Halak-csillagjegy birodalmába, s együttállásba kerül az ott uralkodó Neptun bolygójával.
csillagjoga
Merkúr-Nap-Neptun együttálás a Vízöntő csillaképben, de a Halak-jegyében
 
Ilyen bolygóállás minden évben egyszer van 1-2 hét erejéig, s már csak néhány évig lesz ilyen formában megélhető. (A Neptun kb. 8 év múlva kilép az otthonát szimbolizáló Halak-jegyből)

Az idei év, azon időszakainak az egyike, amely a legalkalmasabb meditációra, elvonulásra, befelé figyelésre. Most közelebb kerülhetünk a tudattalan tartalmainkhoz.
Ha terveztünk böjtöt, és/vagy egy-egy napot, amit meditációval, imával, mantrázással töltünk, célszerű erre a konstellációra időzíteni. Ezen időszak csúcspontja 03.03-03.05. között lesz.
Ebben a stációban igazán mély elmélyülést élhetünk meg, ha élünk a lehetőséggel, s lelki-gyakorlat művelésébe fogunk.


 A három bolygó együttállása a Halak-jegyében
 
Ezenkívül minden olyan lelki folyamatnak kedvez, ami a lezárás, összegzés, elmúlás megélését követeli meg tőlünk. Itt lehetőségünk van például magunk mögött hagyni elmúlt kapcsolatokat, melyek árnyéka még mindig visszajár kísérteni. Ehhez tudatos odafordulásra, illetve befelé figyelésre van szükség.
 
A farsang utáni böjt időszaka ez, mikor levehetjük a maszkjainkat és közelebb kerülhetünk lelki önazonosságunkhoz.
 

 
 
Bővebben

Ha tudatosak vagyunk erről az időszakról, olyan erőkkel gazdagíthatjuk a személyiségünk, mely az önvalónk transzcendens fényéből sugárzik egónk hétköznapi szintje felé.
 
A jógahagyományok kifejezésével élve, lehetőségünk van az ahankárát- hamis egót- olyan finomfizikai energiákkal feltölteni, amelyek alapvetően gazdagítják a személyiségünk kincsestárát. Itt lehetőségünk van tudatszintet emelkedni, lelki terheket tehetünk le, s léphet a helyükbe egy felsőbb tudatosság, amely az átma- transzcendens önvalónk - felől áramlik a durvább testeink felé.
Egyszerűen fogalmazva ahankáránk alkalmasabbá válhat arra, hogy átragyogjon rajta az átma fénye.
 
Tulajdonképpen minden napunk úgy van tervezve, hogy az önvalónkhoz való közeledés mindennap megtörténjen apró lépésekben, ám a mostani időszak lehetőséget ad, hogy a megmerítkezzünk a finomfizikai energiák egy magasabb szintjébe.
 
A Egység fizikai szinten azt jelenti, hogy „azt akarom, amit a másik akar”, illetve az is analógia, hogy a másik kerül egységbe az én akaratommal, tehát mások akarják azt, amit én. Ez valamelyik fél részéről önfeláldozást igényel. Ha jól éljük meg ezt az időszakot, ez fel sem fog tűni, s nem éljük meg az önfeláldozás érzését, csak az Egységet, ami egy emelkedett lelki állapot.
 
Ha nem tudjuk megélni az Egységet -tehát nem vagyunk képesek önfeláldozóak lenni vagy a partnerünk nem képes erre- akkor valamelyikünkből áldozat lehet. A hamis egó itt is asszimilálódik, de sajnos negatív megéléssel.
 
Azért fontos a tudatosság ebben az időszakban, mert az egónk szenzibilisebb és flexibilisebbé tételéről van szó. Ezt tudatosan megélve nagyon örömteli megélésekben lehet részünk, ahol beletágulhatunk egy magasabb tudatszintbe, ahol csökken a hamis egónk dominanciája, s átadja a helyét egy elfogadóbb, tisztább tudatnak.
 
Pszichológiai értelemben a perszónánk, azaz hétköznapokban megélt önazonosságunk lazulhat az anyagi kötöttség alól. Úgyis mondhatnánk, hogy a hétköznapokban viselt maszkunk válhat lágyabbá.
Közelebb kerülhetnek hozzánk a tudattalan tartalmaink, s tudatosíthatjuk az eddig észre nem vett érzelmi mintáinkat.
 
Tehát a szellemi szintű megéléssel nagyon sokat emelkedhetünk ebben az időszakban!
Célszerű ezen időszak széljárását meditációval és elmélyüléssel vitorlánkba fogni, mert nagy energiát kaphatunk az önmegvalósítás tengerén való hajózáshoz.

Rafael Csaba
asztrológus

 

Kapcsolódó blogok

Asztrológusként úgy tapasztaltam, hogy akkor keresnek fel az emberek a kérdéseikkel, amikor olyan élethelyzetben vannak, amely problémát, feszültséget, sőt olykor megoldhatatlannak látszó nehézséget hozott a számukra.
Csillag–jóga sorozatunkban egy régi hagyományt szeretnénk feleleveníteni, s átültetni azt a mai korunk pezsgő hétköznapjainak ritmusára.
Az internet hullámain időről időre olyan megalapozatlan hírek bukkannak fel, amelyek könnyedén megzavarhatják az ott szörfözők lelki nyugalmát.
Egyéb blogok

A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Az asztrológia mennyire hiteles tudományág, mennyire van létjogosultsága napjainkban?
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Cikksorozatunk 2. része
A védikus asztrológia tárgykörével egyre több és több érdeklődő foglalkozik. Nagyon sokan olyan személyek is, akik elkötelezett, mély lelki-spirituális életet élnek. Cikksorozatunk 3. része
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA