Gondolatról gondolatra: relaxáció
Téma: Relaxáció/Meditáció

Lefekszem Savászanába, lábaim kis terpeszben, karjaim a törzsem mellett, tenyérrel felfelé.

 
Figyelmemet a légzésemre irányítom, mély hasi légzéssel szívom be a levegőt. Érzem, hogy belégzés közben nyugalmat és energiát lélegzem be, kilégzéskor pedig ez a nyugalom és energia lassan szétárad egész lényemben. Csak a légzésemre figyelek. Puhán, egyenletesen lélegzem.
 
Lassan elengedem a külvilágot, a külső zajok egyre lényegtelenebbé válnak számomra. Érzékeim lényem belseje felé fordulnak, minden jól és rendben van. Egyszerűen csak létezem, hagyom a külső világ folyását.
 
Figyelmemet a lábfejemre irányítom és anélkül, hogy végtagjaimat megmozdítanám, ellazítom lábfejemet, lábszáramat, combomat és farizmomat. Érzem a lábaimban szétáramló melegséget és könnyedséget.
 
Figyelmemet most a kezeimre irányítom és ellazítom kézfejemet, alkaromat, felkaromat és vállamat. Érzem a karjaimban szétáramló melegséget és bizsergést. Mindkét karom és mindkét lábam teljesen ellazult.
 
Ellazítom csípő és medence körüli izmaimat. Érzem, hogy medencém egyre jobban elnehezedik, szinte beleolvad a talajba.
 
Ellazítom has és mellkas izmaimat. Érzem, hogy törzsem elülső felszíne teljesen kisimul.
 
Ellazítom belső szerveimet: beleimet, gyomromat, májamat, lépemet és veséimet. Érzem, ahogyan belső szerveim süppednek lefelé a talaj irányába.
 
Ellazítom tüdőmet és szívemet. Orromon keresztül érzem a beáramló friss, tiszta levegőt. Szívem egyre nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban ver.
 
Ellazítom egész gerincoszlopomat: derekamat, hátamat és nyakamat. Érzem, hogy csigolyáim gyöngysorként pihennek a talajon.
 
Ellazítom nyakamat, érzem, hogy torkom puhává válik.
 
Ellazítom arcizmaimat: homlokomat, szemöldökömet, halántékomat, állkapocsizmaimat, ajkaimat, nyelvemet. Arcbőröm teljesen kisimul, ráncim eltünnek. 
 
Egész testem tökéletesen ellazult. A gravitáció szinte a padló síkjába olvasztja testemet. Érzem, ahogyan sejtjeim milliárdjai megpihennek. Nyugalom és béke hatja át a mindenséget.
 

Gondolatban egy gyönyörű hegyi tó partjára képzelem magam. Ülök a vízparton és gyönyörködöm a tájban.
 
Egy lágy, esti fuvallat felborzolja a tó vizét, így a tó mélye láthatatlanná válik. A Nap izzó korongja lassan eltűnik a zöldellő hegycsúcsok mögött. Megpihen a szél és elsimul a víz felszíne. Végre, láthatóvá válik a mély.
 
Ehhez a vízfelszínhez hasonlít elmém is, gondolataim birodalma. Ahogy a felszínen gondolat-hullámaim lassan elcsitulnak, egyre jobban láthatóvá válik a mély. 
 
Végre tükörsima elém felszíne, megszabadulok az általa diktált anyagi önazonosításaimtól, az e világban felvett szerepeimtől, kötöttségeimtől, s lassan elindulok lényem középpontja felé.
 
Minél közelebb kerülök valódi lényemhez, lelki önvalómhoz, annál tisztább és erősebb lelki fény vesz körül minden irányból. 
 
Végre, elérkezem valódi énem középpontjába, sugárzó fényben meglátom eredeti önmagam. Más vagyok, mint mindennapjaimban, de tudom, érzem, hogy én vagyok az, s már értem, hogy én egy lélek vagyok, aki különbözik ettől az anyagi testtől.
 
„Ez a lélek, az önvalóm, nem ismer sem születést, sem halált. Soha nem keletkezett, nem most jön létre és a jövőben sem fog megszületni. Születetlen, örökkévaló, mindig létező és ősi, s ha a testet meg is ölik, ő akkor sem pusztul el.” 
 
Érzem, hogy tökéletesen feltöltődtem energiával, teljesen kipihent vagyok, és tisztán látom helyzetemet és szerepemet ebben a világban.
 
Lassan, visszatérek fizikai testembe. Újra érzékelem a külvilágot, hallom a zajokat, érzem a ruhadarabokat magamon, érzem a talajt a testem alatt. Tudatos vagyok önmagamról  és a külvilágról egyaránt. Finoman, lassan megmozgatom végtagjaimat, majd karjaimat a fejem fölé emelve nyújtózkodom egy jó nagyot, és felülök törökülésbe.


írta: Medvegy Gergely

Felhasznált irodalom:
Dr. Tóth-Soma László: Jóga tiszta forrásból. Lál Kiadó, Somogyvámos, 2005.
Kapcsolódó cikkek

Téma: Relaxáció/Meditáció
Gubán Dorka, astanga jógaoktató cikksorozata a mantrák varázslatos világába kalauzolja olvasóit. A 2. rész témája: a mantrák jelentése.
Téma: Relaxáció/Meditáció
Gubán Dorka, astanga jógaoktató cikksorozata a mantrák varázslatos világába kalauzolja olvasóit.
Téma: Relaxáció/Meditáció
Srasser Annamária, vaisnava jógamester jóga nidráról szóló szakdolgozatában sorra veszi a módszer terápiás alkalmazásának lehetőségeit, és az ellenjavaslatokról is szót ejt.
Egyéb cikkek

Téma: Ászana sorozatok
Összeállította: Medvegy Gergely BHF vezető jógaoktatója
Téma: Ászana sorozatok
Fizikailag kevésbé aktívak részére. Térdproblémásoknak nem ajánlott!
Téma: Ászana sorozatok
Kevés az időd? - Egy hatékony sorozat!
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA