Gondolatról gondolatra: energia relaxáció
Téma: Relaxáció/Meditáció

Elhelyezkedem savászanában.
 
Belégzésre: nyugalom és békesség érkezik.
Kilégzésre: távoznak belőlem a feszültségek - fizikai, érzelmi és gondolati szinten egyaránt.
Belégzésre: érzem, ahogy átjár az életlevegő- tiszta, jóleső érzése.
Kilégzésre: szétterítem magamban ezt a könnyedséget.
Belégzésre: életerőt lélegzek be.
Kilégzésre: elengedek magamból minden kötődést és ragaszkodást.
Belégzésre: érzem, könnyebbé váltam és oldottabbá nélkülük.
Kilégzésre: elengedek minden félelmemet, aggodalmat, minden indokolatlan képzelgést és illúziót.
Belégzésre: érzem a kötetlenség és a szabadság finom tisztaságát.
 
Érzékeimet befelé fordítom, a külvilág zajai egyre távolabbról hallatszanak, és már nem zavarnak meg a neszek sem. Belső útjaimon járok és hallgatom a belső csendet.
 
Figyelmemet a lábujjaimhoz irányítom. Megérzem a lazító, tisztító kozmikus energia jelenlétét, majd lassan indítom felfelé, érzem, ahogy elárasztja lábfejeimet, átjárja bokacsontjaimat, ragyogó fénye tisztítja lábszáraimat, bepólyálja térdeimet, lazítja combjaimat, farizmaimat. Érzem a lazulást, az oldottságot és mindkét lábam ellazulva, oldottan pihen a talajon.
 
Most a kézujjaimhoz figyelek. Lassan, ujjpercről ujjpercre engedem felfelé áramolni ezt a fényességet. Érzem, ahogy birtokba vette kézfejeimet, ahogy körbefonja csuklócsontjaimat, ahogy tündöklő fénye tisztítja alkarjaimat, majd át- és átszövi könyökeimet, lazítja felkarjaimat, vállaimat. Érzem a feszültségek oldódását, a lazulást és érzem, hogy mindkét karom tökéletesen ellazulva fekszik törzsem mellett.
 
Figyelmemet most a medencémhez irányítom. Ellazítom a medencefenék összes izmát, ellazítom húgyhólyagomat és beleim simaizmait. Érzem, ahogy ez a kozmikus tiszta energia lassú, méltóságteljes hullámokban kitölti törzsem köldök alatti részét,  majd engedem, áramoljon tovább, érzem, ahogy elárasztja hasüregemet. Tiszta fénye átjárja veséimet, májamat, gyomromat, lépemet. Nyomában a békesség és a nyugalom árad. Majd érzem, ahogy szívem lazul el, ellazulnak tüdőlebenyeim és pajzsmirigyem a nyakam tövében. Belső szerveim ritmikusan és kiegyensúlyozottan működnek.
 
Most a gerincoszlopomhoz vezetem figyelmemet. Érzem, ahogy megérint, és minden oldalról körbevesz ez a kozmikus tisztaság, és csigolyáról csigolyára, porckorongról porckorongra vezetem felfelé ezt a fényességet. Érzem, hogy erőt, rugalmasságot, tisztaságot kapok, és egész gerincoszlopom ragyogóvá válik. Közben ellazultak hosszanti hátizmaim, lapockáim, törzsem teljes háti szakasza ellazultan pihen.
 
Ellazítom nyakizmaimat,- álkapcsom izmait. Ez a fényesség, mint egy könnyű lepel takarja be arcomat,- alatta kisimulnak ráncaim. Számban ellazul nyelvem, ellazulnak füleim, orrom. Ez a finom energia; aranyló, tiszta folyással kitölti szemgödreimet, ellazítja szemmozgató izmaimat, szemgolyóimat, szempilláim könnyedén, puhán záródnak.
 
Majd végig simítja halántékomat, eltünteti homlokom ráncait és ellazítja hajas fejbőrömet egészen a tarkómig. Agyféltekéimet, mint két szivacsot képzelem most el; a kezeim közé fogom őket és kiszorítok belőlük minden feszültséget, minden engem terhelő gondolatot, majd eleresztve, engedem, hogy magukba szippantsák az univerzum ragyogó energiáit és megpihenjenek újra.
 
Egész fizikai testem; sejtjeim milliárdjai megpihentek.
 
Képzeletben egy hegyi tó partján ülök. Előttem a hullámzó vízfelszín. A háttérben havas hegycsúcs magasodik, szikrázik az alkonyati nap fényében, végtelen béke van a tájon. A hátam mögül édes virágillatot hoz a könnyű nyáresti szellő.
 
Mikor az est leszáll, elcsitul a szél is, a tó felszíne rezzenéstelen, tükörsimává válik. Alatta feldereng áttetsző mélye. Így képzelem el elmém felszínét is, melyet már nem fodroznak gondolataim hullámai. Elmém felszíne - tükörsima.
 
Alatta megpillantom önvalóm mélységét, a bennem lévő fényesség szikrázó forrását. Elindulok felé. Ahogy közeledem, lépésről lépésre, közelebb és közelebb érve, közben egyre mélyebbre és mélyebbre érkezve, önmagamban, egyre jobban átjár a nyugalom, a biztonság, az elégedettség érzése.
 
Megérkeztem. Ez a valódi tudás, a tiszta intelligencia, a végtelen bölcsesség és a szétáradó tiszta szeretet középpontja, lelkem birodalma. Tudom, hogy mindez bennem van, és mint egy fénnyel átjárt tündöklő vízcsepp, feloldódom a végtelen univerzum  ragyogásban.
 
Lassan újra érzem az idő és a tér korlátait. Érzem a gravitáció erejét, ahogy újra felrajzolja testem körvonalait. Érzem végtagjaim feszességét, rugalmasságát. Elmélyítem lélegzetemet és visszatérek fizikai testembe. Megmozgatom kézujjaimat, lábujjaimat és felülök.

írta: Varró Zoltán (harmadéves BHF vaisnava jógamester hallgató, sívánanda jógaoktató)


Kapcsolódó cikkek

Téma: Relaxáció/Meditáció
Gubán Dorka, astanga jógaoktató cikksorozata a mantrák varázslatos világába kalauzolja olvasóit. A 2. rész témája: a mantrák jelentése.
Téma: Relaxáció/Meditáció
Gubán Dorka, astanga jógaoktató cikksorozata a mantrák varázslatos világába kalauzolja olvasóit.
Téma: Relaxáció/Meditáció
Srasser Annamária, vaisnava jógamester jóga nidráról szóló szakdolgozatában sorra veszi a módszer terápiás alkalmazásának lehetőségeit, és az ellenjavaslatokról is szót ejt.
Egyéb cikkek

Téma: Ászana sorozatok
Női jógát gyakorlóknak. Még több gyakorlat nőknek a CSAK NŐKNEK rovatban a BLOG menüpont alatt.
Téma: Ászana sorozatok
A Csandranamaszkára második változata.
Téma: Ászana sorozatok
összeállította: Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA