Kismamajóga
Téma: Jógafajták
írta: Kotroczó  AnikóMilyen tanítványi láncolattól vagy neves gurutól ered a jógairányzat?
 
Dr. Francoise Barbira Freedman és Dr. Doriel Hall szociális antropológusoktól

 
Milyen típusú jóga, hová sorolható? (karma, dzsnyána, bhakti stb.)
 
Speciális jógairányzat, mert a hatha jóga ászanáit és az Amazona menti természeti népek szüléskönnyítő technikáit ötvözi. 

 
Mióta van jelen Magyarországon ez a tradíció vagy irányzat?
 
2002 óta

 
Ki az itthoni legfőbb képviselője, guruja?
 
Kotroczó Anikó és Kovács Gyöngyi Nalíni

 
Mekkora hangsúlyt fektet az ászanázásra, azon belül milyen mélyen (pl. anatómiailag)?
 
Az ászanák jelentős szerepet kapnak az órán, mert a várandósság alatti problémák kiküszöbölésére vagy enyhítésére hivatottak. A klasszikus hatha jóga ászanáit módosítva tartalmazzák, alkalmazkodva a várandós nők élettani változásaihoz. 

 
Mekkora hangsúlyt fektet a pránájámára, annak élettani hatásaira?
 
Nagy hangsúlyt kapnak a légzőgyakorlatok is, mert azok segítenek jó néhány probléma megelőzésében, illetve csökkentésében, emellett pedig segítenek felkészülni a szülésre speciális vajúdás- és szüléskönnyítő légzésekkel.

 
Mekkora hangsúlyt fektet a relaxációra, meditációra (mantrákra esetleg)?
 
Mantrák közül csak az OM mantra zengetését tartalmazza. A relaxációnak nagy szerepe van, hiszen az idegrendszeri változások a várandósság első és utolsó trimeszterében esetleges nyugtalanságot, hangulatingadozást okozhatnak. A relaxáció mellett alkalmazunk vizualizációs technikákat, amelyek a babával való kapcsolatfelvételt erősítik. 

 
Mekkora hangsúlyt fektet a guru-tanítvány kapcsolatra, és hogyan?
 
Az oktatók és kismamák között elég szoros viszony alakul ki, mert a mindennapok problémáit megosztják a jógaoktatóval, tanácsot is kérnek tőle. Mivel ez a jógaágazat elég speciális élethelyzethez kötött és determinált, így nincs guru-tanítvány kapcsolat. 

 
Mik az irányzat legfőbb céljai?
 
A kismama jóga célja, hogy a várandósságot, a szülést holisztikus szempontból közelítse meg, valamint a jóga segítségével és célzatos légzőgyakorlatokkal a fiatal anyák és kisbabáik egészségét segítse.

 
Követnek bármilyen előírásokat, szabályozó elveket (pl. jama-nijama elvek stb.)?
 
Természetesen a jama-nijama elvek közül a legfőbb előírást a kismama jóga oktatásában is követjük, ez pedig az ahimszá elve. Az órán csak olyan gyakorlatokat végeznek a kismamák, amelyekben minimális a sérülés veszélye, illetve ha az órán a kismamának nem esik jól valamelyik gyakorlat, vagy nem tartja szimpatikusnak, azt nem kell csinálnia. 

 
Milyen hatásai vannak ennek a típusú jógának (testi, szellemi és lelki szinten)?
 
A kismamajóga-foglalkozáson a hagyományos jógagyakorlatok mellett az amazóniai természeti népek ősi, szülést megkönnyítő lágy mozdulatai is jelen vannak. A várandósság alatt felmerülő problémák enyhítése, esetenként megszüntetése, az ízületek mozgékonyságának javítása, az izmok és a gát izmainak erősítése, a célirányos légzőgyakorlatok, valamint a mélyrelaxáció mind részét képezi a foglalkozásnak, így széleskörű élettani hatásai vannak, mivel az egész testet átmozgatja kívül-belül.

 
Mit mondana annak, aki életében először próbálja ki ezt a típusú jógát? Kiknek ajánlaná?
 
A várandósság 14. hetétől várjuk a kismamákat a foglalkozásokon egészen a 40. hétig, a szülés napjáig. A kismamajógát gyakorló nők tudatosabban élik meg a várandósságot és a szülést, könnyebben veszik a terhesség alatt felmerülő problémákat, valamint nő az önbizalmuk, oldódnak a félelmeik, aggodalmaik, ezért mindenképpen jó, ha részét képezi a várandósság időszakának.

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógafajták
Csokoládé- és jógarajongóknak. Pékó Zsanett cikke.
Téma: Jógafajták
avagy az öt tibeti jógagyakorlat rendszeréről. Diós Éva cikke.
Téma: Jógafajták
Kíméletes jóga frissen szült anyáknak. Vidák Vénusz baba-mama jógaoktató írása
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Fellegvári Orsolya szakdolgozatában a gaudíja-vaisnavizmus,Patandzsali jógafilozófiája és a théraváda buddhizmus istenképét veszi sorra.
Téma: Filozófia
Önmegismerés az önmegvalósítás? Aki válaszol: dr. Tóth-Soma László.
Téma: Érdekességek
Megjelent Gaura Krisna Dásza: Patandzsali Jóga-szútra I. című könyve. A jógairodalom alapműve, mely nem hiányozhat egyetlen jógi könyvespolcáról sem.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA