Óh, szent tehén!
Téma: Érdekességek
Fotó:

"A tehén védelme isten minden oktalan teremtményének védelme. Aki tehenet levág, ugyanolyan bűnt követ el, mint aki bráhmint öl." (Gandhi)


 A világon körülbelül 1 milliárd tehén él, ennek egyötöde Indiában, ahol szent állatként tisztelik. Az istenekkel együtt emlegetett teheneket kivételes hely illeti meg az állatok között. Érintésükkel rituális értelemben megtisztítják az embert, és aki táplálja őket, könnyebben visszajut Istenhez.

A védikus tanítások szerint a tehenek védelme nélkül nem lehet fenntartani a lelki kultúrát, a lelki kultúra nélkül pedig lehetetlen elérni az élet célját. Istent ezért szanszkritul go-bráhmana-hitáyának is nevezik, ami azt jelenti: a tehenek és Isten szolgáinak védelmezője.
 
A vallási hagyományok szerint a tehenek nagyon kedvesek az Úr Krisnának, s a hindu ember ezért is bánik vele megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel.
 
A Védák szerint minden embernek hét anyja van: a szülőanya, a dajka, a papok felesége, a lelki tanítómester felesége, a király felesége, a föld és a tehén. Az a közös bennük, hogy mindannyian gondoskodnak a rájuk bízott emberekről. A tehén pontosan úgy teszi ezt, ahogyan az édesanya: tejet ad számunkra. Mivel az egyik legnagyobb bűnnek számít az, ha valaki megöli az anyját, Indiában a tehénnek semmilyen körülmények között sem eshet bántódása.
 
Indiában általános tilalom mondja ki, hogy a tehenet leölni és a húsát fogyasztani tilos – amit szinte mindenki betart. Az állat minden termékét (tej, aludttej, vaj) felhasználják valamilyen gyógyító céllal. Még a vizeletnek és a trágyának is tisztító, fertőtlenítő hatást tulajdonítanak, ezért ezek elfogyasztása megszabadítja a hívő embert bűneitől.
 
A hinduk a tehenet a vallás jelképének tartják. Valaha hittek a tehén lélekvivő erejében, ezért a halottat tehén vontatta szekérrel vitték a máglyához, ahol a halottal együtt a tehenet is elhamvasztották. Sok helyen a haldokló ágyához tehenet vezettek, hogy az majd az állat farkát fogva könnyebben átjut a túlvilágra.

A tehén tulajdonságai is, mint például a szelídség és a nyugalom, követendő példa az ember számára. Ezek a tulajdonságok a belső béke megteremtésében is elengedhetetlenek.

Összeállította: Mudra-Nádas Linda

Forrás:
krisnavolgy.hu, Terebess Ázsia Lexikon
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Téma: Érdekességek
Novemberi programajánló.
Téma: Érdekességek
Gauranga Dásza elgondolkodtató írása.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
írta: Erdélyiné Nagy Andrea

Téma: Relaxáció/Meditáció
Gubán Dorka, astanga jógaoktató cikksorozata a mantrák varázslatos világába kalauzolja olvasóit. A 2. rész témája: a mantrák jelentése.
Téma: Relaxáció/Meditáció
relaxációs gyakorlat ászanázás előtt és után
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy