Óh, szent tehén!
Téma: Érdekességek
Fotó:

"A tehén védelme isten minden oktalan teremtményének védelme. Aki tehenet levág, ugyanolyan bűnt követ el, mint aki bráhmint öl." (Gandhi)


 A világon körülbelül 1 milliárd tehén él, ennek egyötöde Indiában, ahol szent állatként tisztelik. Az istenekkel együtt emlegetett teheneket kivételes hely illeti meg az állatok között. Érintésükkel rituális értelemben megtisztítják az embert, és aki táplálja őket, könnyebben visszajut Istenhez.

A védikus tanítások szerint a tehenek védelme nélkül nem lehet fenntartani a lelki kultúrát, a lelki kultúra nélkül pedig lehetetlen elérni az élet célját. Istent ezért szanszkritul go-bráhmana-hitáyának is nevezik, ami azt jelenti: a tehenek és Isten szolgáinak védelmezője.
 
A vallási hagyományok szerint a tehenek nagyon kedvesek az Úr Krisnának, s a hindu ember ezért is bánik vele megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel.
 
A Védák szerint minden embernek hét anyja van: a szülőanya, a dajka, a papok felesége, a lelki tanítómester felesége, a király felesége, a föld és a tehén. Az a közös bennük, hogy mindannyian gondoskodnak a rájuk bízott emberekről. A tehén pontosan úgy teszi ezt, ahogyan az édesanya: tejet ad számunkra. Mivel az egyik legnagyobb bűnnek számít az, ha valaki megöli az anyját, Indiában a tehénnek semmilyen körülmények között sem eshet bántódása.
 
Indiában általános tilalom mondja ki, hogy a tehenet leölni és a húsát fogyasztani tilos – amit szinte mindenki betart. Az állat minden termékét (tej, aludttej, vaj) felhasználják valamilyen gyógyító céllal. Még a vizeletnek és a trágyának is tisztító, fertőtlenítő hatást tulajdonítanak, ezért ezek elfogyasztása megszabadítja a hívő embert bűneitől.
 
A hinduk a tehenet a vallás jelképének tartják. Valaha hittek a tehén lélekvivő erejében, ezért a halottat tehén vontatta szekérrel vitték a máglyához, ahol a halottal együtt a tehenet is elhamvasztották. Sok helyen a haldokló ágyához tehenet vezettek, hogy az majd az állat farkát fogva könnyebben átjut a túlvilágra.

A tehén tulajdonságai is, mint például a szelídség és a nyugalom, követendő példa az ember számára. Ezek a tulajdonságok a belső béke megteremtésében is elengedhetetlenek.

Összeállította: Mudra-Nádas Linda

Forrás:
krisnavolgy.hu, Terebess Ázsia Lexikon
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
írta: Vértessy Flóra
Téma: Gyakorlás
Gyakorlati tanácsok a légzés és ászana összhangolására.
Téma: Gyakorlás
Ájurvéda és jóga kapcsolata 2. rész
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA