Szövetségesünk a kötőszövet
Téma: Érdekességek
www.thesuitcasechef.com

Amikor reggel kikászálódunk az ágyból és egy jó nagyot nyújtózunk, nem csak az izmainkat nyújtjuk, hanem a titokzatos, sokszor érdemtelenül mellőzött ún. fasciát, vagy izompólyát is. A fascia tulajdonképpen maga a kötőszövet, amely hidat képez a test funkcionális egységei között. Minden szövetet, szervet, izmot behálóz, összeköt, formál, támaszt ad és összetart. Belső kapcsolatot teremt a koponyától a talpig szinte a test minden részével. Megadja az izmok, szervek, csontok, az agy és az idegrendszer tartását, elrendezését, körülveszi a testben lévő folyadékot.

Ez a vékony, fehér, vagy sárgás réteg olyan, mint a narancs gerezdjeit beborító átlátszó, néhol fehér anyag, ami összetartja a gyümölcsöt. Hát ilyen a fascia a mi testünkben is. Amellett, hogy beburkolja az izmokat, a csontokat és a belső szerveket, a fascia rögzíti a koponyához az agyat és a bordákhoz a beleket. Attól függően, hogy a testben hol helyezkedik el, más-más névvel illetjük.  A szívet körülvevő fasciát szívburoknak, a csontot körülvevőt csonthártyának, és az izmot körülvevőt izomhártyának nevezzük. Ezeket hallva már nem is tűnik olyan ismeretlennek, igaz?

Korábban a tudósok azt hitték, hogy a csontváz tartja a testet, de mostanában egyre elterjedtebb a nézet, hogy ha az emberi testből eltávolítanánk a fasciát, csak egy folyadéktócsát kapnánk, benne szétszórt csontokkal.

Valójában a fascia az, ami egyenesen megtartja az emberi testet. Úgy működik, mint egy feszítőkötél, gondoskodik a húzóerőről minden irányba. Beborítja az izmokat és megalkotja a kötelek és emelők rendszerét, amely megteremti a test mozgatásának és a végtagok emelésének lehetőségét. A csontjaink úgy viselkednek, mint a tartóoszlopok – hozzájuk kapcsolódnak az izmok és a fascia – az izmok gondoskodnak a mozgásról, a fascia teremti meg a húzóerőt, és a feszítést.

Testünk hatalmas fascia hálózattal rendelkezik, és minden mindennel összefügg. Ezért történhet meg az, hogy egy traumatikus sérülés a bokában feszültséget okozhat például a fülek környékén és a vállban. A fascia mindenen keresztülhalad, a test minden parányi része egymáshoz kapcsolódik általa.

A fascia merevedére hajlamos, ha nem mozgunk megvastagszik és korlátozza az izom munkáját, ezáltal a mozgásban kisebb-nagyobb beszűkülést okozhat.

A jóga szerepe

A fasciaháló sejtjei felületükön receptorokkal rendelkeznek, amelyek nyomó és húzóerő észlelésére szolgálnak, és szoros kapcsolatban állnak az idegrendszerrel. A háló plasztikus és elasztikus tulajdonságú, ennél fogva formálható.

A fascia megváltozhat hő és mozgás hatására. A test nyújtásával, izommunka által, tehát a hatha jóga gyakorlásával fellazítható a fascia merevsége, és újraformálható az izompólya. Ezért van az, hogy folyamatos jóga gyakorlással előfordulhat, hogy növekszünk néhány centimétert.
 
Sokszor tapasztalhatjuk déd- és nagyszüleinken, hogy az idő előrehaladtával alacsonyabbak lesznek, összemennek és kötöttebbé válnak, amely sokszor az egészség rovására is mehet. És ebben nem csak a csontváz és az izomrendszer érintett, hanem a fascia is. A jóga segít fellazítani a szerveinket körülvevő és a szerveken áthaladó fasciát, létrehozza az optimális teret a hatékony működésre. Tehát az öregedés nem az eltelt napok számát jelenti. Az számít, hogy hogyan élünk, hogy hogyan töltjük el napjainkat.
 
A fascia egészségi állapota meghatározza testünk állapotát és a korunkat. A mozgás hiánya merevíti testünket, és a fasciaszálak összetapadnak. A stressz fokozza ezt a folyamatot és ez hosszú távon a fasciaszálak halálához vezethet.

A fasciaszálak összeragadása különböző szövődményeket okozhat. Vegyük most példának a nyak területét. Itt helyezkedik el a nyelőcső, a légcső, a pajzsmirigy, különböző idegek, a nyaki verőér, amely a vért juttatja el az agyba, és rengeteg izom, ami körülveszi e területeket. Minden izom, izomréteg, mirigy, szerv és ideg fasciával van beborítva. A fascia kiszáradásával, összetapadásával, ezek a szövetek merevebbé, feszesebbé válnak. Ez gondot okozhat a nyelésnél, csökkentheti az agyba érkező véráramot, kihathat a pajzsmirigyre.

A fasciának tehát szüksége van a mozgásra, a melegre és a szükséges hidratálásra, hogy egészséges maradjon. A rendszeres és kiterjedt mozgás, mint a jóga fokozza az izmok és más szövetek hőmérsékletét és segít megtartani a fascia hidratáltságát. Ha a fascia rugalmas, szerteágazó és kellőképpen hidratált, az energia is akadálytalanul áramlik a testünkben, és kérdem én: kell ennél több?

Írta:
Jon Burras jóga-, és bodymind terapeuta előadása  alapján Mudra-Nádas Linda


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Hátrahajlító gyakorlatsor a kontakt-jóga kedvelőinek. É. Nagy Zsófia vaisnava jógamester szakdolgozata alapján.
Téma: Jóginterjúk
Egy hétköznapi lány önvallomása
Téma: Ászana sorozatok
Készítette: Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy