Szövetségesünk a kötőszövet
Téma: Érdekességek
www.thesuitcasechef.com

Amikor reggel kikászálódunk az ágyból és egy jó nagyot nyújtózunk, nem csak az izmainkat nyújtjuk, hanem a titokzatos, sokszor érdemtelenül mellőzött ún. fasciát, vagy izompólyát is. A fascia tulajdonképpen maga a kötőszövet, amely hidat képez a test funkcionális egységei között. Minden szövetet, szervet, izmot behálóz, összeköt, formál, támaszt ad és összetart. Belső kapcsolatot teremt a koponyától a talpig szinte a test minden részével. Megadja az izmok, szervek, csontok, az agy és az idegrendszer tartását, elrendezését, körülveszi a testben lévő folyadékot.

Ez a vékony, fehér, vagy sárgás réteg olyan, mint a narancs gerezdjeit beborító átlátszó, néhol fehér anyag, ami összetartja a gyümölcsöt. Hát ilyen a fascia a mi testünkben is. Amellett, hogy beburkolja az izmokat, a csontokat és a belső szerveket, a fascia rögzíti a koponyához az agyat és a bordákhoz a beleket. Attól függően, hogy a testben hol helyezkedik el, más-más névvel illetjük.  A szívet körülvevő fasciát szívburoknak, a csontot körülvevőt csonthártyának, és az izmot körülvevőt izomhártyának nevezzük. Ezeket hallva már nem is tűnik olyan ismeretlennek, igaz?

Korábban a tudósok azt hitték, hogy a csontváz tartja a testet, de mostanában egyre elterjedtebb a nézet, hogy ha az emberi testből eltávolítanánk a fasciát, csak egy folyadéktócsát kapnánk, benne szétszórt csontokkal.

Valójában a fascia az, ami egyenesen megtartja az emberi testet. Úgy működik, mint egy feszítőkötél, gondoskodik a húzóerőről minden irányba. Beborítja az izmokat és megalkotja a kötelek és emelők rendszerét, amely megteremti a test mozgatásának és a végtagok emelésének lehetőségét. A csontjaink úgy viselkednek, mint a tartóoszlopok – hozzájuk kapcsolódnak az izmok és a fascia – az izmok gondoskodnak a mozgásról, a fascia teremti meg a húzóerőt, és a feszítést.

Testünk hatalmas fascia hálózattal rendelkezik, és minden mindennel összefügg. Ezért történhet meg az, hogy egy traumatikus sérülés a bokában feszültséget okozhat például a fülek környékén és a vállban. A fascia mindenen keresztülhalad, a test minden parányi része egymáshoz kapcsolódik általa.

A fascia merevedére hajlamos, ha nem mozgunk megvastagszik és korlátozza az izom munkáját, ezáltal a mozgásban kisebb-nagyobb beszűkülést okozhat.

A jóga szerepe

A fasciaháló sejtjei felületükön receptorokkal rendelkeznek, amelyek nyomó és húzóerő észlelésére szolgálnak, és szoros kapcsolatban állnak az idegrendszerrel. A háló plasztikus és elasztikus tulajdonságú, ennél fogva formálható.

A fascia megváltozhat hő és mozgás hatására. A test nyújtásával, izommunka által, tehát a hatha jóga gyakorlásával fellazítható a fascia merevsége, és újraformálható az izompólya. Ezért van az, hogy folyamatos jóga gyakorlással előfordulhat, hogy növekszünk néhány centimétert.
 
Sokszor tapasztalhatjuk déd- és nagyszüleinken, hogy az idő előrehaladtával alacsonyabbak lesznek, összemennek és kötöttebbé válnak, amely sokszor az egészség rovására is mehet. És ebben nem csak a csontváz és az izomrendszer érintett, hanem a fascia is. A jóga segít fellazítani a szerveinket körülvevő és a szerveken áthaladó fasciát, létrehozza az optimális teret a hatékony működésre. Tehát az öregedés nem az eltelt napok számát jelenti. Az számít, hogy hogyan élünk, hogy hogyan töltjük el napjainkat.
 
A fascia egészségi állapota meghatározza testünk állapotát és a korunkat. A mozgás hiánya merevíti testünket, és a fasciaszálak összetapadnak. A stressz fokozza ezt a folyamatot és ez hosszú távon a fasciaszálak halálához vezethet.

A fasciaszálak összeragadása különböző szövődményeket okozhat. Vegyük most példának a nyak területét. Itt helyezkedik el a nyelőcső, a légcső, a pajzsmirigy, különböző idegek, a nyaki verőér, amely a vért juttatja el az agyba, és rengeteg izom, ami körülveszi e területeket. Minden izom, izomréteg, mirigy, szerv és ideg fasciával van beborítva. A fascia kiszáradásával, összetapadásával, ezek a szövetek merevebbé, feszesebbé válnak. Ez gondot okozhat a nyelésnél, csökkentheti az agyba érkező véráramot, kihathat a pajzsmirigyre.

A fasciának tehát szüksége van a mozgásra, a melegre és a szükséges hidratálásra, hogy egészséges maradjon. A rendszeres és kiterjedt mozgás, mint a jóga fokozza az izmok és más szövetek hőmérsékletét és segít megtartani a fascia hidratáltságát. Ha a fascia rugalmas, szerteágazó és kellőképpen hidratált, az energia is akadálytalanul áramlik a testünkben, és kérdem én: kell ennél több?

Írta:
Jon Burras jóga-, és bodymind terapeuta előadása  alapján Mudra-Nádas Linda


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Gondoltad volna, hogy Magyarországon működik Európa legrangosabb jóga főiskolája?
Téma: Érdekességek
A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester és vaisnava teológia szakokra hirdet felvételt a 2017/2018-as tanérve, amelyekre akár már most, vagy 2017. május 22-ig bármikor lehet jelentkezni. De mit is tanítanak ezeken a szakokon?
Téma: Érdekességek
2016-ban a jóga is fölkerült az UNESCO szellemi-kulturális világörökségeinek listájára. A 24 tagállamból álló bizottság egyhangúan fogadta el a javaslatot 11., idén november 28. és december 2. között megtartott ülésén.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Mégis, ki vagyok én?
Téma: Gyakorlás
Szívcsakra-nyitogató karácsonyt kívánunk!
Téma: Táplálkozás
Tovább kalandozunk az ájurvédikus konyha világában. Kókai Szilvia szakdolgozata alapján.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» TESTI-LELKI EGÉSZSÉG Tábor
Bevezető: 
Tavaszi megújulás a somogyvámosi Rádhé Resortban

Tavaszi megújulás a somogyvámosi Rádhé Resortban

Időpontja:

2017. március 16-19-ig (csütörtök, péntek, szombat, vasárnap / 4 nap, 3 éjszaka)

Tartalma:

tovább

» Tanfolyamként hallgatható levelezős kurzusok
Tanfolyamként hallgatható levelezős kurzusok

tovább

» Bhagavad-gítá 3.
A tanfolyamra a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) levelező oktatásának nyitott kurzusaként kerül sor, amely mindenki számára látogatható!

tovább

» Bhagavad-gítá 1.
A tanfolyamra a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) levelező oktatásának nyitott kurzusaként kerül sor, amely mindenki számára látogatható!

tovább

» Mahábhárata
A tanfolyamra a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) levelező oktatásának nyitott kurzusaként kerül sor, amely mindenki számára látogatható!

tovább

» India és a hinduizmus története
A tanfolyamra a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) levelező oktatásának nyitott kurzusaként kerül sor, amely mindenki számára látogatható!

tovább

» Bevezetés a jógahagyományokba
A tanfolyamra a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) levelező oktatásának nyitott kurzusaként kerül sor, amely idén először mindenki számára látogatható!

tovább