Zöld turmix - ronda és finom
Téma: Táplálkozás
www.52kitchenadventures.com

Amikor életemben először láttam zöld turmixot nem akartam elhinni, hogy ezt valaki megissza. Illetve, azt elhittem, hogy az én drága édesanyám megissza, mert ő egy olyan kísérletezős fajta, és a mazsolát is szereti, amire én rá sem tudok nézni. De amikor egyre több barátnőm kezdett zöld szmötyis üvegekkel rohangálni, úgy döntöttem, hogy utánanézek. A következőket tudtam meg:

A nyersétel-irányzatok szinte mindegyike hangsúlyozza a zöld levelek fontosságát mondván ezek a zöldségfélék legértékesebb részei, amelyek tápanyag-összetételben jelentősen különböznek a terméstől, illetve a gyökérrésztől. A levelek legkiválóbb összetevője a klorofill, mely igen erőteljes méregtelenítő és lúgosító hatású. Valamint magas ásványianyag tartalommal rendelkeznek, így jelentős szerepük van a szervezet mikrotápanyag ellátásában.

A zöld levelek sok esszenciális aminosavat tartalmaznak. (A fehérjék aminosavakból állnak, ezek közül esszenciálisnak hívjuk azokat az aminosavakat, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért külső forrásból kell ezt biztosítanunk.) Ha állati eredetű fehérjét fogyasztunk, szervezetünknek az abban található fehérjemolekulákat először fel kell bontania aminosavakra, hogy saját fehérjemolekuláját előállítsa. Ezt sokkal egyszerűbben tudja megtenni a zöld levelek kínálta egyedi aminosav kínálatból. De ehhez nagy mennyiségű zöld levelet kellene nyersen elfogyasztanunk. 

Kóstoltátok már a nyers spenótot, vagy ettetek már kelkáposztát, vagy répalevelet nyersen? Hát nem túl finom…Ám Victoia Boutenko az élő ételek úttörője felfedezte, hogy ha zöld leveleket gyümölcsökkel és vízzel összeturmixol magas fehérje- és ásványianyag-tartalmú, egészséges és ízletes ún. green smoothie (zöld turmix) születik. Ha-ha, ízletes… Nem gondoltam volna, de tényleg legalább olyan finom, ha nem finomabb, mint a banánturmix. Ami nagyon szimpatikus volt az az, hogy bár egy nyersétel irányzatot követő hölgy találta ki, nem akarja mindenképpen rám/ránk erőltetni a nyers étkezést, hanem azt mondja:

„Élhetsz bármilyen étrenden, ha napi szinten fogyasztod a zöld turmixokat, a szervezeted számára az a legegészségesebb.” (Victoria Boutenko)


Napi 1-2 liter zöld turmix fogyasztásával hallatlanul megnő az energiaszinted, megerősödik az immunrendszered, az egész tested feltöltöd ásványi anyagokkal, rostokkal és értékes tápanyagokkal.

Szóval végül kipróbáltam, és ha nem lennék olyan lusta minden reggel egy jó nagy adag zöld turmixszal kezdenék.

Elkészítés: Az alapelved legyen az, hogy minél kevesebb féle alapanyagot tegyél a turmixba, maximum kétféle zöld levelet (petrezselyemfélék, salátafajták, zellerlevél, spenót, mángold, kínai kel, sárgarépa zöldje stb.) és maximum kétféle gyümölcsöt. Zöld levélből általában egy maréknyit tegyél bele, a gyümölcs mennyisége pedig rajtad múlik. Addig turmixold, amíg a a zöld levelek teljesen el nem tűnnek, akkor lesz finom és selymes az ital. 

Az én kedvencem az almás-banános-spenótos zöld turmix (1 jó nagy marék spenót, 1 érett banán, 1 kimagozott alma és egy pohár víz). Turmixold simára és már ihatod is!
 
Forrás: Lénárt Gitta: Élő ételek könyve, Bioenergetic Kft. (2012)


Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
A kollagén egy fehérje, melynek legalább egy tucatnyi különböző típusa fordul elő az ember szöveteiben, főként a kötőszövetekben. Legújabban a kozmetikai ipar kapta fel, mint a bőr fiatal, üde kinézetének megőrzőjét.
Téma: Táplálkozás
Téma: Táplálkozás
Vaisnava etikettről szóló sorozatunk újabb részében Lehóczky Edit, vaisnava jógamester szakos hallgató vezet be a vaisnava főzési szokások rejtelmeibe
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Nehezen alszol el? Egyél róla! Segíts rá a vacsoráddal! Diós Éva összeállítása
Téma: Érdekességek
Dr. Onozó Emese, Anaya női jóga és Aroma Yoga® oktató az illóolajok csodálatos világába kalauzolja olvasóit.
Téma: Gyakorlás
Egy jógapózról azt gondoljuk, hogy egyszerű, de végül kiderül róla, hogy talán az egyik legnehezebb ászana. Miért is? Modla Angelika cikke.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok