Azt tapasztalom, hogy a tapasz tapad nagyon
Téma: Kipróbáltuk

Bambulva ülök a jógaterem recepcióján. Az órakezdésig van még 10-15 perc. Nyugalom, béke, halk, kellemes zene. Nézem, ahogy a lelkes kis gyakorlók bejelentkeznek, majd átöltözve sétálnak a jógaterem felé. De miért van az egyiknek a lábán zöld, a másiknak a vállán kék, a harmadikon sárga szalag? Ez valami új divat? Húú, ennek utána kell néznem – gondoltam -, mert ez izgalmas.
 
A gondolatot tett követte, és kiderült, hogy a jógik és jogínik a kinesio-tape-től olyan színesek. Ahogy kutakodtam, olvasgattam megtetszett a dolog, és mivel néhány napos tanfolyamon tanítják a szalagok felhelyezését, gondoltam elmegyek, kipróbálom.
 
A kinesio-tape (vagy más néven acu-tape) egy speciális ragasztóanyaggal ellátott kineziológiai szalag, amit izomhúzódás, zúzódás, rándulás, részleges szalagsérülés, bevérzés és egyéb mozgásszervi panaszok enyhítésére és gyógyítására használnak. Egyszóval pont azokra a problémákra ad megoldást, amelyek egy jógaórán vagy más sportfoglalkozáson leggyakrabban előfordulhatnak. A módszert egy japán orvos Kenzo Kase fejlesztette ki, aki rájött arra, hogy a mozgékony, nyújtható szalag jóval hatékonyabb az addig alkalmazott rideg, feszes kötésekkel (pl. fáslival) szemben. Később a színterápiát is használni kezdte a szalagokon, ezért kapható kék, piros, fekete, rózsaszín, a hölgyek legnagyobb örömére.
 
Ha a kinesio-tape jól megválasztott technikával van felragasztva a bőrre, akkor csillapítja a fájdalmat, serkenti a nyirokkeringést és a lokális anyagcserét, javítja a mozgásfunkciót, lazítja az izmot, támasztja az ízületet. A tanfolyamon rövid elméleti rész után egymáson gyakoroltuk a ragasztási technikákat. Mire besötétedett alig találtunk szabad bőrfelületet a testünkön. Vicces volt. De ami a lényeg: a beragasztott derekam és a fájós csípőm  olyan támasztást kapott, hogy szinte szárnyaltam hazafelé.

A tanfolyam nagyon hasznos volt, és már jelentkeztem is a következőre, ahol a kinesio-tape további felhasználási területeit fogjuk megtanulni!

Ha szeretnél többet megtudni a kinesio-tape-ről, kattints ide!
 
 Írta: Nádas Judit
 
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Téma: Kipróbáltuk
Régóta kíváncsi voltam már arra, milyen is egy hahota-jóga, vagy más néven nevetőjóga-foglalkozás.
Téma: Kipróbáltuk
Egy workshopról, ami kilazítani tanít.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
hogyan ne az ájurvéda szerint
Téma: Filozófia
Bakaja Zoltán a jóga fogalmát definiálja a Bhagavad-gítá versei alapján. A 6. fejezet 23. verse „a szenvedéssel való kapcsolat megszűnése” jelentést rendeli a jógához.
Téma: Gyakorlás
Fókuszpont és hangvibráció ínyenceknek
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA