Karácsonyi nyers menü Jógapont módra
Téma: Táplálkozás
Gondoltuk kedvcsinálónak összeállítunk egy karácsonyi nyers menüt, hogy még több finom receptet küldjetek be nekünk A jógi karácsonyi menüje nyereményjátékra!

Fehér Eszter a következőket ajánlja nektek:

Fahéjas-gyömbéres sütőtök krémleves nyersen

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a különböző ízesítésű sütőtök krémlevesek. Ennek kifejezetten örülök, mert nagyon kedvelem ezt a gyönyörű színű zöldséget, de csakis sütve fogyasztva nem túl változatos gasztronómiai élvezetet jelent. Nekem legjobban mégis a kissé csípős, de ugyanakkor fűszeres fahéjas-gyömbéres íz kombináció lett a nagy kedvencem. Gyorsan elkészül, és a gyömbérnek, valamint a fahéjnak köszönhetően kellemesen átmelegíti a testünket, lelkünket a hideg téli estéken. A karácsonyi asztalon is megállja a helyét, hiszen a benne lévő fűszerek az ünnepek hangulatát idézik.

 
Hozzávalók:
  • 2 kisebb, vagy 1 nagyobb sütőtök felkockázva (tisztán mérve, héja és magok nélkül kb. 75 dkg legyen)
  • 3-4 cm-es gyömbér
  • 3-4 evőkanál kókuszolaj
  • 0,5 liter rizstej/zabtej
  • 2-3 evőkanál kukoricadara (az eredeti recept búzadarával ajánlja, de így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják)
  • 1 teáskaná méz (el is hagyható, de szerintem jól harmonizál a karamelles ízvilág a levessel)
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál őrölt gyömbérpor (elhagyható, aki nem szereti a csípős ízét)
  • víz
Díszítéshez:  Apróra vágott édes gyümölcsök: datolya, banán, tökmagolaj, és pirított tökmag stb...

Elkészítés:
  1. Előkészítünk minden alapanyagot, azaz a tököt megpucoljuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk. A gyömbért szintén kockára vágjuk, de le is reszelhetjük.
  2. Felhevítjük a kókuszolajat, rádobjuk az apróra vágott gyömbért, és gyakran kevergetve megpároljuk.
  3. Utána jöhetnek a tökkockák, amit pici vízzel felöntve, még kb. 5 percig párolunk.
  4. Majd megszórjuk az őrölt fahéjjal, felöntjük a rizstejjel, és annyi vízzel hogy bőven ellepje a kockákat.
  5. Miután felforrt, beleszórjuk a kukoricadarát, egy pici sót, a mézet, és fedő alatt a gázt takarékra véve hagyjuk puhára főni (kb. 20-25 perc).
  6. Az idő elteltével ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a tök-kockák. Amennyiben igen, elzárjuk a gázt, és hagyjuk hűlni egy picit.
  7. Majd botmixerrel pürésítjük, és a gázra visszahúzva, utolsó simításként még fűszerezhetjük sóval, fahéjjal, gyömbérporral. Ha szükséges, akkor kellő mennyiségű vízzel változtathatunk a sűrűségén.
  8. Tálalás előtt egy száraz serpenyőben tökmagot pirítunk.
  9. Tányérokba merjük az ínycsiklandozó levest, és tökmagolajjal, valamint a pirított tökmaggal dúsítjuk a levest.

Nyers cukkinitekercs szezámmagos szósszal


Hozzávalók:
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 zsenge karalábé
  • 1 kisebb sárgarépa
  • pár csepp citromlé
  • 1 csokor mentalevél (nem tudtam szerezni, így kihagytam)
  • (én még pritaminpaprika csíkokat is tettem bele, ez az eredeti receptben nem szerepel)
  • alma és ami még eszedbe jut

A szószhoz:

  • 2 narancs kifacsart leve
  • 4 kanál szezámmag
  • 2 kanál fehér miso
  • 1 kanál szójaszósz (elhagyható, helyette használj egy csipet sót)
  • 1 kanál frissen facsart citromlé
  • 1 csipet erős paprika (chili)
A cukkinikat uborkaszeletelőn hosszában felszeleteljük, majd hármasával egymás mellé fektetjük úgy, hogy legyen egy kis átfedés.

Elkészítjük a tölteléket: a karalábét és a sárgarépát, almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, vagy hosszú csíkokra vágjuk, meglocsoljuk pár csepp citromlével, és hozzákeverjük az apróra vágott mentaleveleket. A töltelékből egy kanállal a cukkinilapokra helyezünk, majd feltekerjük. Ha hosszú csíkokra vágtuk a zöldségeket, akkor szépen belehelyezzük a cukkini lapokba.

A szószhoz először a szezámmagot kávédarálón megőröljük, majd a többi hozzávalóval turmixgépben krémesre keverjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor egy kis vizet még adhatunk hozzá.

A tekercseket tányérra rakjuk, meglocsoljuk a szósszal, és mentalevelekkel díszítjük. A szószt a többi hozzávalóval együtt a tekercsekbe is beletehetjük. 

 

Nyers mákos guba Mannatural módra


Hozzávalók:1 banán, áztatott mák, kb. 6-7 szem áztatott datolya

Elkészítés:A banánt karikákra vágjuk. Az áztatott datolyát és a mákot egy kis vízzel összeturmixoljuk, hogy sűrű masszát kapjuk, és ez a mákos masszát borítjuk a banánkarikákra. Én a tetejét még megszórtam egy kis mákkal.


Ha kedvet kaptatok játsszatok velünk, a beküldők között kezdő és haladó jógatanfolyamot sorsolunk ki a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán! 

Összeállította: Fehér Eszter

Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
Gauranga Dász írása.
Téma: Táplálkozás
Gauranga Das írása.
Téma: Táplálkozás
Gauranga Dász írása.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
- avagy: vizuális stimuláció és színterápia
Téma: Életmód
A stressz okozta fejfájás csillapítása ászanák és légzőgyakorlatok segítségével. Vidák Vénusz cikke.
Téma: Érdekességek
a pöttömnyi jógaguru
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy