A jógi karácsonyi menüje
Téma: Táplálkozás
Fűszeres forrócsoki pillecukorral
A beérkezett receptekből válogatva összeállítottuk a jógi idei évi karácsonyi menüjét.
Köszönjük a beérkezett jobbnál-jobb ötleteket. A menüben szerepel egy leves, egy főétel és egy desszert, amihez természetesen italt is ajánlunk. Édesszájúak számára a karácsonyi kikapcsolódáshoz, otthoni programokhoz plusz recepttel is igyekeztünk kedveskedni.
 
Nyereményjátékunk nyertese: Nagy Eszter. Nyereményéről email-ben is értesítjük.
 
Kellemes készülődést, jó főzőcskézést! Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!:)
 
 
Dalma céklalevese
 
Hozzávalók:
  • 3 közepes fej cékla
  • 1 nagyobb fej krumpli
  • 1 répa
  • ghee vagy olaj (kókuszolaj a kedvencem ehhez)
  • 1 zöldségleves kocka vagy 2 kiskanál vegeta
  • 1/2 evőkanál kakukkfű
  • 1/2 evőkanál koriandermag vagy őrölt koriander
  • 1/2 evőkanál köménymag
  • 1 citrom
  • friss koriander levél vagy friss kapor vagy zellerlevél
  • joghurt
  • 1 teáskanál barna mustármag
  • bors
  • édesköménymag
  • víz és szójatej (vagy tehéntej)
 
Elkészítés:
Hevíts olajat egy lábosban, majd ehhez a forró olajhoz add hozzá a fűszereket: a mustármagot, a köménymagot, a koriandermagot és az édesköménymagot. Amikor a magok elkezdenek pattogni, akkor mehetnek bele a feldarabolt zöldségek. Jól össze kell keverni. Ezután adj hozzá annyi folyadékot, ami elfedi a zöldségeket kb. 5 cm magasságban. Én úgy szoktam, hogy fele-fele arányban vizet és szójatejet használok, de utóbbi helyett tehéntejjel is nyugodtan készítheted. Ezután add hozzá a leveskockát vagy a vegetát, majd a kakukkfüvet és borst. Fedő alatt addig főzd, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha megfőtt, vedd le a tűzről, és hagyd egy picit kihűlni. Ha van turmixod, le is turmixolhatod. Facsard rá a citrom levét, és adj hozzá friss korianderlevelet. (Utóbbi helyett a kapor, illetve a zellerlevél is megteszi.) Joghurttal a tetején, purival vagy csapatival (indiai kenyérlepények) tálalhatod.
 
 
Zöldségtorta
 
Valóságos téli vitaminbomba. Nemcsak egészséges, de szemet gyönyörködtető (szép színes), ráadásul maradék zöldségből is elkészíthető. Melegen és hidegen is fogyasztható. Én Angliában ettem sokat, ahol quiche néven ismerik, viszont ott a tojásos változatához volt szerencsém. Most a tojás nélküli verziót, Hémangi Dévi Dászi receptjét osztanám meg veletek, amit egy korábbi magazinban találtam, bár az internetet fürkészve a napokban úgy láttam, máshol is ajánlják karácsonyi ételként.
 
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 1 tk só, 5 dkg vaj, kb. fél dl víz.
A töltelékhez: 3 ek olaj, ½ tk asafoetida (hagyma helyett), 1 kisebb cukkini, 1 kis fej karfiol, 1 kápia paprika, 1 nagyobb paradicsom, ¼ tk őrölt feketebors, 6-8 friss bazsalikomlevél felaprítva, 1,5 tk só, 3 ek tejföl, 2 ek túró, 10 dkg cheddar sajt reszelve, 2 ek kukoricakeményítő, 1 paradicsom a díszítéshez.
 
Elkészítés:
Egy tálban összegyúrjuk a tésztát: a lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, majd egy fél órát pihentetjük.
Megmossuk a zöldségeket, majd apró kockára vágjuk a cukkinit (nem kell meghámozni), a paprikát, és kisebb rózsákra a karfiolt. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az asafoetidát, és lassan megpirítjuk. Hozzáadjuk a felvágott zöldségeket, borsozzuk, beletesszük a bazsalikomot, majd 10-15 percig sütjük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Közben alaposan összekeverjük egy tálban a tejfölt, a túrót és a kukoricakeményítőt. Hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Ezután előveszünk egy piteformát vagy egy tortasütőt, a tésztából nagyobb kereket gyúrunk, és kibéleljük vele a formát.
Amikor a zöldségek puhák, a serpenyőt levesszük a tűzről, és jól összekeverjük a tejfölös masszával. A tölteléket belesimítjuk a piteformába tett tésztába, a tetejét pedig paradicsomszeletekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon kb. fél órán keresztül sütjük.
 

Narancsos-mákos muffin
 
Egyszerű és gyorsan elkészíthető muffinrecept, amit a mák, a narancs, a fahéj és a mézeskalács fűszerkeverék tesznek igazán karácsonyivá. Jó étvágyat kívánok hozzá.
 
Hozzávalók:
  • 1 + 1/4 csésze natúr, cukor nélküli müzli
  • 3 ek mákszem (darálatlan)
  • 4 ek nádcukor
  • 1 narancs héja reszelve
  • csipet só
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/8 tk mézeskalács fűszerkeverék 
  • 1 csésze fehér tönkölyliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/2 csésze frissen facsart narancslé
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 1/3 csésze juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat (vagy vaníliacukor)
  • 3 ek olaj
(1 csésze = 2,5 dl)
 
Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat és egy másikban a folyadékokat (a narancsléhez adjuk a juharszirupot, a vaníliakivonatot, az olajat és a joghurtot.) Ezután keverjük össze a két tál tartalmát, vagyis a száraz keveréket és a folyékony masszát. A kiolajozott muffinformákat töltsük meg a tésztával, és előmelegített sütőben süssük kb. fél óráig. A kihűlt muffinokat 5 percig hagyjuk a formában hűlni, és csak utána vegyük ki!
 
 
Karácsonyi puncs (alkoholmentes)
 
Interneten leltem rá erre a jó kis italreceptre, ahol gyerekpuncs néven lehet megtalálni. Gyümölcstea alapú, többféle gyümölcslével, mézzel, fahéjjal megbolondítva. Mi házi készítésű bodzaszörpöt adunk hozzá.
 
Hozzávalók:
  • fél liter erősre főzött gyümölcstea
  • fél liter frissen facsart narancslé
  • fél liter almalé
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj vagy 2-3 egész fahéj
  • 5 evőkanál méz vagy barnacukor
  • bodzalé ízlés szerint
 
Főzz erős gyümölcsteát, vedd ki a filtert, majd öntsd egy nagyobb edénybe. Add hozzá a frissen facsart narancs- és citromlevet, majd keverd bele az almalevet, a mézet vagy cukrot és a bodzalevet. A végén dobd bele a fahéjat, majd forrald öt percig. Ha egy kicsit kihűlt, tálalhatod.
Tipp: Bodzalé helyett ízesítheted bodzaszörppel is, díszítheted gyümölcsdarabokkal, almával, naranccsal, mandarinnal, kivivel vagy ananásszal is.
 
 
Ráadás recept - Fűszeres forrócsoki pillecukorral:

 
A karácsony hangulatához tökéletesen illő fűszeres, édes forrócsoki receptet szeretnék megosztani veletek. Közös esti beszélgetésekhez, filmnézéshez, társasjátékozáshoz, olvasáshoz, egyszóval mindenféle programhoz kiváló hangulatfokozó. A recept érdekessége a pillecukor, amelyet házilag is elkészíthetsz a boltinál egészségesebb hozzávalókból. (Ennek receptjét még nem próbáltam – mindössze egy-két hete láttam egy műsorban – de ígéretesnek tűnik.) Igazi kalóriabomba, de az ünnepek alkalmával szerintem megengedett egy kis bűnözés. 
 
Hozzávalók:
  • 8 dl tej
  • 1 kis rúd fahéj
  • pár szem csillagánizs
  • 2 pici szárított chili
  • 1 kiskanál vanília-kivonat
  • 5 dkg kockára tördelt csokoládé
  • 1 jó kanál méz
  • csipet só
  • 4 marék pillecukor
 
Elkészítés:
Öntsd a tejet egy edénybe, szórd bele a fahéjat, a csillagánizst, a szárított chilit, a vanília-kivonatot, a csipet sót, a kockára tördelt jó minőségű, legalább 70%-os csokoládét, és a mézet. Hagyd forrni pár percig, majd szűrd le, öntsd csészékbe és adj hozzá pillecukrot.   
 
+ A házi készítésű pillecukor receptje (a műsor honlapjáról):
 
Hozzávalók:
  • 100 g víz
  • 16g pektin (zselatin helyett)
  • 2-3 evőkanál glukóz szirup, vagy méz (utóbbi nemcsak könnyebben beszerezhető, de egészségesebb is szerintem)
  • 300 g cukor
  • gyümölcs kivonatok (elhagyható)
  • porcukor
  • keményítő
 
Elkészítés
A zselatint 100 g vízbe beletesszük és hagyjuk megduzzadni. Közben a glukóz szirupot vagy mézet a cukorral és pici vízzel (100 g) felfőzzük. Először elkezd habozni, akkor lesz jó, amikor a buborékok egyre nagyobbak és átlátszóak és besűrűsödött. Ekkor vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni, de vigyázzunk, nehogy bármire is ráfolyjon, mert nagyon ragadós és alig lehet leszedni. Ezután egy kanállal merjünk belőle a zselatinra, kicsit várjunk, amíg megolvad, és alaposan keverjük el. Így járjunk el a többi sziruppal is, mindig kanalanként merjük a zselatinra, majd keverjük jól össze. Amikor teljesen összekevertük, akkor géppel addig keverjük tovább, amíg habos, nyúlós nem lesz. Akkor lesz jó, ha nehezen jön le a kanálról. (Ha folyós, tovább kell keverni.) Ekkor tehetünk bele aromát vagy színezéket, ha szeretnénk, de csak nagyon keveset használjunk. Ha gyümölcslével ízesítjük, akkor aromára és színezékre sincs szükségünk. A legegyszerűbb, ha egy tálcára öntjük a kapott sűrű masszát, melyre előzőleg vastagon megolajozott sütőpapírt tettünk, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
Miután kivettük bőven szórjuk meg a tetejét porcukorral és keményítővel majd megolajozott ollóval tetszőlegesen daraboljuk fel. Minden darabot – mivel nagyon ragad – egyenként mártsunk bele porcukor és keményítő keverékébe.
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
Téma: Táplálkozás
Régóta várt, kedves barátaink voltak nálunk vacsorára a napokban. Egészségi okokból előnyben kellett részesítsem a glutén, tej és cukormentes fogásokat.
Téma: Táplálkozás
– régi adósságot törleszt Manodhara
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Kapcsolatunk a kötelességhez, az eredményeinkhez és az emberekhez. Gauranga dásztól.
Téma: Gyakorlás
Fordította: Hári Beáta
Téma: Érdekességek
Horváth Rita vaisnava jógamester cikke a testtípusok szerinti masszázsról
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy