Kencetanfolyam
Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság a jóga alapfeltétele, és ha gyakorolunk, az életünket áthatja egy idő után. Megjelenik a táplálkozásunkban, a napirendünkben, az érdeklődési körünk átalakulásában és igen, a mindennapjaink apró-cseprőnek tűnő dolgaiban is. A környezettudatosságot és a természetes életmódot szem előtt tartva éreztem inspirációt arra, hogy kipróbáljak valami mást az eddig megszokott rutinnal szemben, és tegyek egy lépést azért, hogy elkerüljem a mérgező, ismeretlen és felesleges anyagokat a testápolásban. Az volt a célom az egészségem megtartása mellett, hogy spóroljak, és a tápláló anyagokat felfedezve rátaláljak az igazira. :)

Beiratkoztam kedves barátnőmmel egy kencetanfolyamra, ahol tizenkét féle, a hétköznapokban használatos krémet készítettünk el. A tanfolyam öt tartalmas, izgalmas és vidámsággal teli óráit az ismerkedéssel kezdtük: volt közöttünk masszőr, aki saját készítésű krémekkel szeretné kényeztetni a vendégeit, és nem utolsósorban a kezét kímélni az állandó, számára nem ismert összetevők esetleges mellékhatásaitól. Volt második babájával várandós anyuka, aki a gyermekei felé érzett felelősség miatt érkezett, tanárnő, aki természetességet igyekszik csempészni a családja és nebulói életébe is. 

A motivációk leleplezése után jöhetett az elmélet: a vízben, olajban oldódó és egyéb alap- és hatóanyagok, a kencék típusai (ezen belül is azok előnyös és hátrányos tulajdonságai). Megtudtuk, mik az emulgeáló szerek, (igen, létezik teljesen természetes közülük), milyen alternatívákat használhatunk egyes alkotóelemekre problémás bőr esetén. Bepillantást nyertünk abba is, mitől romolhat meg egy krém, és ez ellen hogyan védekezzünk.

Kori, a tanfolyam vezetője hősiesen válaszolt a közben felé áramló kérdésözönre, és ha kértük – az elméleti anyaghoz kiadott jegyzet mellé, és a vetítés kiegészítéseként - szemléletes ábrákat rajzolt a kémiai folyamatokról.

Kis szünet után lelkesen belevetettük magunkat a kotyvasztásba, és egyesével, kettesével - kinek hogyan volt kedve hozzá- egy precíziós mérleget és az izgalmas hozzávalókat magunkhoz ragadva munkához láttunk.

Készítettünk arcápoló krémet, testápoló tejet, kézkrémet és sminklemosót. Kevergettünk, nevettünk, méricskéltünk, szemléltük és szagoltuk az alapanyagokat: shea és kakaóvajat, oliva- és avokádóolajat, és még sorolhatnám.

Aztán következett az érdes bőrt puhává varázsoló könyök-vagy sarokbalzsam, a szemránckrém, a shea hab, és kétféle ajakápoló, melyről nehezen tudtuk eldönteni finom illata, remek színe és a kakaótartalma miatt, megegyük, vagy beletöltsük a tégelyekbe. :)

A napvédő krém készítésekor felrémlettek a nyári strandolások, a fürdőolaj készítésekor pedig a téli hidegben jóleső kád, a felszálló aromás pára (mindenki saját ízlésének megfelelő szuper minőségű illóolajat használt az illatosításra, nálam a bergamot nyert).

Zárásként és megelőzésként előkerült egy géles krém, a pattanásra való ecsetelő, amelyet reményeim szerint nem sűrűn kell használnom. Összességében hasznosan, szórakoztatóan telt a kencézés, szívesen részt veszek a következő kurzuson, ahol még több rejtelembe nyerhetek bepillantást.

Írta: Képes Andrea
 
További info ITT!

Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Téma: Kipróbáltuk
Régóta kíváncsi voltam már arra, milyen is egy hahota-jóga, vagy más néven nevetőjóga-foglalkozás.
Téma: Kipróbáltuk
Egy workshopról, ami kilazítani tanít.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
írta: Hári Beáta
Téma: Gyakorlás
Akadályok a jóga gyakorlás helyes kivitelezésében 1.
Téma: Jóginterjúk
Beszélgetés Bocskor Bíborkával jógáról, életmódról, életről
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok