Antigravitációs jóga: a súlytalan boldogság
Téma: Kipróbáltuk
Repülj, lebegj, bábozódj be, emlékezz milyen volt az anyaméhben!

Nem, félre ne értsd, nem az ayahuascának (különböző pszichoaktív főzetek neve) fogok népszerűsítő kampányt csinálni, és nem is Feldmár LSD terápiájára szeretnélek rábeszélni - bár kétség kívül a plafonról lefele lógva eszembe jutottak ez irányú olvasmányaim. Most inkább az Antigravitációs jógáról mesélnék. Egy olyan utazásról, amihez nem kell más csupán egy Hammock (selyem függőhinta), és egy avatott AGY (Antigravity Yoga) oktató, esetünkben Gönczi Kata, aki megmutatja a Hammockban rejlő lehetőségeket.

Az Antigravitációs jóga, egy viszonylag új, de futótűzként terjedő irányzat. Most, hogy végre kipróbálhattam, állíthatom, abszolút indokolt a népszerűsége. Az óra még el sem kezdődött , de már mindenki a selyemfüggönybe csavarodva ült, óriás méhkaptár formáját sejtetve, vagy gigantikus lepkebábként feküdt benne. Én sem várattam sokat magamra, fogtam, belebújtam az első selyemkaptárba, ami a kezem ügyébe került. Hihetetlen élmény volt, ugyanis bárhogy is helyezkedtem, az tökéletesen kényelmes volt minden egyes porcikámnak. Elképesztően jó érzés! Körülbelül kettő perc kellett, hogy elhagyja a számat a tipikus első alkalmas kijelenés: “Kell egy ilyen ‘függőágyhinta’ otthonra!”. Többen felnevettek, mert sokaknak ez az első mondata a Hammockba bújva. Legszívesebben soha ki sem jöttem volna onnan!

Aztán az óra elkezdődött. A 10 fős teremben a narancs és a piros színek domináltak, füstölő égett, és gyertyák világítottak. Ez megalapozta a hangulatot.

Kata a kezdők kedvéért felvezette, mi is az az Antigraitációs jóga. Egy olyan egészségvédő és közérzet javító mozgásprogram, ami egyesíti a jógát a légtornász gyakorlatokkal, de táncos elemek is fel-feltűnhetnek benne. Mivel szinte minden gyakorlat a levegőben történik, így a mozdulatok nemcsak, hogy sokkal izgalmasabbak, de kevésbé is terhelik az izmokat, ízületeket, így könnyebben kitarthatóak és jelentősen javítják az egyensúlyérzéket. Olyan területeket tudnak hatékonyan megmozgatni, amelyeket másfajta mozgással nem igazán lehet.

A mozgásprogramot Christopher Harrison manhattani légakrobatikai koreográfus dolgozta ki, nyolc évet szánt a fejlesztésére, mielőtt a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tette. Így született meg 2007-re az a technika, amitnek az Antigravitációs® Jóga elnevezést adta. Itthon Göncz Katáé az első antigravitációs stúdió a Kresz Géza utcában, tárt karokkal várja az érdeklődőket.

A másfél órás foglalkozást dinamikus bemelegítő gyakorlatokkal kezdtük. Kata derűsen, lazán szlengben vezette az órát. Nem mondom, ettől a kollokviális regisztertől az első pár percben picit megilletődtem, de a bemelegítés pont elegendő volt arra, hogy felvegyem a ritmusát.

A bemelegítést finomabb nyújtások, majd a fordított testhelyzetek követték. Szoktam fejen állni, de ez! Ez teljesen más! Belelazulós függeszkedés. Hammockban lógni nem hasonllítható össze semmivel! Öt percen keresztül lógtunk a lábunknál fogva különböző gyakorlatokat végezve. Az érzékelés teljesen megváltozott. Minden túlzás nélkül úgy éreztem magam, mint aki teljesen be van tépve. Annyira stimuláns pozíciók ezek, hogy nehéz lenne másképp érzékletessé tennem.

A fordított helyzeteket törvényszerűen egy kis megpihenés követte: relaxálás báb pozícióban. A feleszmélés már magzati pozícióban ért a vörös falú anyaméh védelmében. Kilégzésre összehúzódtunk, belégzésre kinyíltunk, mint a mimóza virága a napfényre. Nem voltak kimondva ezek a hasonlatok, így nem tudom, mennyire archaikus képzettársítások ezek, de úgy sejtem a a többiek is hasonló szavakkal írnák le az élményeket.

Az óra levezetése előtt egészen komoly nyújtások is helyet kaptak, úgy mint például a galambpóz (Eka Pada Rajakapotasana), vagy a hal, azaz Matsyasana, hogy a láb-a-nyak-mögött pozíciókat ne is említsem. Persze a tanárokon kívül a csapat nagy része inkább ezek rávezető gyakorlatait végezte. A repülés gondolatával is eljátszottunk. Hason fekve, tárt karokkal hintáztunk a selyemfüggönyben föl-le. Én szinte már el is hittem, hogy szárnyam nőtt a lapockám helyére, és valóban repülök. Szárnyas hal a nyílt víz felett.

Az Antigravitációs jóga az ‘ananda’ maga. Nem véletlenül fogalmaz Elizabeth Moon úgy, hogy boldogság az, amikor megszűnik a gravitáció. Love is in the Air, határ a csillagos ég!

(Köszönjük a képeket Katáéknak!)

írta: Fehér Eszter

Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Téma: Kipróbáltuk
Régóta kíváncsi voltam már arra, milyen is egy hahota-jóga, vagy más néven nevetőjóga-foglalkozás.
Téma: Kipróbáltuk
Egy workshopról, ami kilazítani tanít.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
A különböző jóga tradíciók napüdvözlet gyakorlatsorait bemutató minisorozatunk befejező részében két újabb irányzatot veszünk sorra.
Téma: Filozófia
Kapisinszky Judit jógaoktató írása
Téma: Érdekességek
2016-ban a jóga is fölkerült az UNESCO szellemi-kulturális világörökségeinek listájára. A 24 tagállamból álló bizottság egyhangúan fogadta el a javaslatot 11., idén november 28. és december 2. között megtartott ülésén.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA