Esküvői hagyományok Indiából
Téma: Érdekességek

Bár a legtöbben nem szeretnének indiai jellegű esküvőt itt, Európa szívében, mert rendkívül nehéz megoldani, hogy 3 napon át csak mulasson a család, és a szokások jó része is vallási indíttatású, mégis megfontolandó, hogy a több tízezer éves, szentírásokon nyugvó bölcs kultúra házasságra vonatkozó elemeit legalább részletesen megvizsgáljuk, és a leghasznosabb elemek egy részét beépítsük a mi nagy napunkba is. Esküvői hagyományok Indiából – amelyekből mi is hasznosíthatunk valamit.
 
1. Szakrális esküvő: Indiában az esküvői szertartás vallási jellegű, nincs külön polgári ceremónia. Minden egybekelésnek van lelki jellege, valami szép elem, ami által kifejeződik, hogy Isten előtt köttetik a házasság, nem pusztán egy papír, ahogy azt ma sokan gondolják. Ettől lesz az ifjú pár ígérete sokkal komolyabb, szentebb. A tűzceremónia a két fél sorsát, karmáját is egybe köti és nagyon komoly felelősségvállalást jelent a másik fél felé.
-> Még ha csak hagyományos polgári szertartásra készülsz is, esküvődön érdemes valamilyen lelki elemet belevenni a ceremóniába, az aláírásba, hogy igazán fajsúlyos legyen a mondanivaló.
 
2. Esküvő csak szépen, tisztán: Éppen a tűzceremónia miatt az ifjú pár testileg és lelkileg tiszta állapotban járul az oltárhoz. Nem csak rituális fürdés, hanem az ima is az előkészületek részét képezi – nem csak a testet, az elmét is tisztítani kívánják. Az előkészületekhez tartozik az is, hogy az esküvő előtti hónapokban a jegyes pár kiemelten figyel a böjtök betartására és a vallásos folyamatok végzésére. A felöltöztetett menyasszony – még a családja és férje előtt – először Isten színe elé járul, a templomban Őneki mutatják meg először a szép arát. A földi életükben ugyanis a hívő emberek igyekeznek az Úr kedvére tenni, nem csak saját vágyaik szerint cselekszenek.
-> Ne hagyd ki a lelki töltetet esküvődből! Légy hálás, a menyegzőre indulás előtt imádkozz, és elmélkedj egy kicsit magadban.
 
3. Előnyös cselekedetek: A házasság jellegét – úgy gondolják – maga az esküvő, a házasság napjának körülményei határozzák meg, ezért az ifjú pár igyekszik ezt a napot szép körülmények között, teljességben, bőségben megélni. Ahhoz, hogy áldásokat kapjanak egybekelésükre, a pár és az örömszülők igyekeznek kedvében járni a vendégseregnek, finom ételekkel, italokkal, de a hagyomány része az is, hogy megetetik a teheneket, a szent jószágokat, akik Krisna legkedvesebb állatai, és akiknek minden ember nagyon hálás, hiszen tejével táplál kiskorunktól.
Az adományozás is kedvező cselekedet. Az esküvő napján a pár nem csak kapni, hanem adni is szeretne, így pl. papoknak, bráhmanáknak adnak adományokat a házasulandók. Mások a szegényeknek adományoznak, vagy ételt osztanak a környezetükben élő családoknak.
-> Érdemes valamilyen előnyös cselekedetet végrehajtanod az esküvőd napján. A káros cselekedeteket ezzel párhuzamosan kerülik, így pl. törekszenek arra, hogy ezen a napon különösen erőszakmenetesen éljenek, mindenki javára cselekedjenek. Ennek értelmében egy indiai esküvőn elképzelhetetlen, hogy hússal kínálják a vendégeket, és állatokat mészároljanak le. Fontold meg…

 4. A bőség bevonzása: Az ifjú pár általában gyönyörű ruhákba öltözik, a menyasszonyt gazdagon felékszerezik és virágokkal díszítik. Ez a gazdagság és bőség kifejeződése, így hívogatják a párok magukhoz a jószerencsét. Sokszor nagyon szegény családok lányaiért is összefognak a falu asszonyai, és hennafestékkel is kifestik a menyasszonyt.
-> Az esküvői ceremónia része, hogy gabonát és gyümölcsöket ajánlanak a szent tűzbe, innen is a hagyomány, hogy rizst, vagy Európában búzát dobnak az esküvőn az ifjú pár felé.
 
5. Kerülik a csupasz fehéret: Indiában az esküvői szárik színe vörös és arany, ez a bőség, gazdaság, boldogság és a ragyogó tűz színe. Egyszerű hófehéret a lemondott rend női képviselői, a vánapraszthák viselnek csupán, ezért itt elképzelhetetlen, hogy sima fehérben menjen valaki férjhez. A fehér szín azonban jó lehet, ha csipkével, motívumokkal, kövekkel díszítik ki a ruhát.
-> A fehér színek mellé, legalább a csokorba, hajadba, érdemes valami színes elemet választani, hiszen a házasság még nem az elvonulás és lemondás része, hanem annak jelképe, hogy a felek a családos életnek, és így a virágzásnak szentelik magukat.

A cikket tovább olvashatod a Krisna.hu-n! 

Ha pedig szeretnél bepillantani egy igazi indiai esküvőbe, idén is megteheted augusztus 23-án a Budapesti Búcsúban Csillaghegyen!

írta: Fodor Kata

Forrás: Krisna.hu


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Tapasztalt jógaoktatókat kérdeztünk.
Téma: Gyakorlás
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Gyakorlás
Hátrahajlító gyakorlatsor a kontakt-jóga kedvelőinek. É. Nagy Zsófia vaisnava jógamester szakdolgozata alapján.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy