Esküvői hagyományok Indiából
Téma: Érdekességek

Bár a legtöbben nem szeretnének indiai jellegű esküvőt itt, Európa szívében, mert rendkívül nehéz megoldani, hogy 3 napon át csak mulasson a család, és a szokások jó része is vallási indíttatású, mégis megfontolandó, hogy a több tízezer éves, szentírásokon nyugvó bölcs kultúra házasságra vonatkozó elemeit legalább részletesen megvizsgáljuk, és a leghasznosabb elemek egy részét beépítsük a mi nagy napunkba is. Esküvői hagyományok Indiából – amelyekből mi is hasznosíthatunk valamit.
 
1. Szakrális esküvő: Indiában az esküvői szertartás vallási jellegű, nincs külön polgári ceremónia. Minden egybekelésnek van lelki jellege, valami szép elem, ami által kifejeződik, hogy Isten előtt köttetik a házasság, nem pusztán egy papír, ahogy azt ma sokan gondolják. Ettől lesz az ifjú pár ígérete sokkal komolyabb, szentebb. A tűzceremónia a két fél sorsát, karmáját is egybe köti és nagyon komoly felelősségvállalást jelent a másik fél felé.
-> Még ha csak hagyományos polgári szertartásra készülsz is, esküvődön érdemes valamilyen lelki elemet belevenni a ceremóniába, az aláírásba, hogy igazán fajsúlyos legyen a mondanivaló.
 
2. Esküvő csak szépen, tisztán: Éppen a tűzceremónia miatt az ifjú pár testileg és lelkileg tiszta állapotban járul az oltárhoz. Nem csak rituális fürdés, hanem az ima is az előkészületek részét képezi – nem csak a testet, az elmét is tisztítani kívánják. Az előkészületekhez tartozik az is, hogy az esküvő előtti hónapokban a jegyes pár kiemelten figyel a böjtök betartására és a vallásos folyamatok végzésére. A felöltöztetett menyasszony – még a családja és férje előtt – először Isten színe elé járul, a templomban Őneki mutatják meg először a szép arát. A földi életükben ugyanis a hívő emberek igyekeznek az Úr kedvére tenni, nem csak saját vágyaik szerint cselekszenek.
-> Ne hagyd ki a lelki töltetet esküvődből! Légy hálás, a menyegzőre indulás előtt imádkozz, és elmélkedj egy kicsit magadban.
 
3. Előnyös cselekedetek: A házasság jellegét – úgy gondolják – maga az esküvő, a házasság napjának körülményei határozzák meg, ezért az ifjú pár igyekszik ezt a napot szép körülmények között, teljességben, bőségben megélni. Ahhoz, hogy áldásokat kapjanak egybekelésükre, a pár és az örömszülők igyekeznek kedvében járni a vendégseregnek, finom ételekkel, italokkal, de a hagyomány része az is, hogy megetetik a teheneket, a szent jószágokat, akik Krisna legkedvesebb állatai, és akiknek minden ember nagyon hálás, hiszen tejével táplál kiskorunktól.
Az adományozás is kedvező cselekedet. Az esküvő napján a pár nem csak kapni, hanem adni is szeretne, így pl. papoknak, bráhmanáknak adnak adományokat a házasulandók. Mások a szegényeknek adományoznak, vagy ételt osztanak a környezetükben élő családoknak.
-> Érdemes valamilyen előnyös cselekedetet végrehajtanod az esküvőd napján. A káros cselekedeteket ezzel párhuzamosan kerülik, így pl. törekszenek arra, hogy ezen a napon különösen erőszakmenetesen éljenek, mindenki javára cselekedjenek. Ennek értelmében egy indiai esküvőn elképzelhetetlen, hogy hússal kínálják a vendégeket, és állatokat mészároljanak le. Fontold meg…

 4. A bőség bevonzása: Az ifjú pár általában gyönyörű ruhákba öltözik, a menyasszonyt gazdagon felékszerezik és virágokkal díszítik. Ez a gazdagság és bőség kifejeződése, így hívogatják a párok magukhoz a jószerencsét. Sokszor nagyon szegény családok lányaiért is összefognak a falu asszonyai, és hennafestékkel is kifestik a menyasszonyt.
-> Az esküvői ceremónia része, hogy gabonát és gyümölcsöket ajánlanak a szent tűzbe, innen is a hagyomány, hogy rizst, vagy Európában búzát dobnak az esküvőn az ifjú pár felé.
 
5. Kerülik a csupasz fehéret: Indiában az esküvői szárik színe vörös és arany, ez a bőség, gazdaság, boldogság és a ragyogó tűz színe. Egyszerű hófehéret a lemondott rend női képviselői, a vánapraszthák viselnek csupán, ezért itt elképzelhetetlen, hogy sima fehérben menjen valaki férjhez. A fehér szín azonban jó lehet, ha csipkével, motívumokkal, kövekkel díszítik ki a ruhát.
-> A fehér színek mellé, legalább a csokorba, hajadba, érdemes valami színes elemet választani, hiszen a házasság még nem az elvonulás és lemondás része, hanem annak jelképe, hogy a felek a családos életnek, és így a virágzásnak szentelik magukat.

A cikket tovább olvashatod a Krisna.hu-n! 

Ha pedig szeretnél bepillantani egy igazi indiai esküvőbe, idén is megteheted augusztus 23-án a Budapesti Búcsúban Csillaghegyen!

írta: Fodor Kata

Forrás: Krisna.hu


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
írta: Medvegy Gergely
Téma: Kipróbáltuk
írta: Fehér Eszter

Téma: Relaxáció/Meditáció
Cikksorozatunk bevezető része általános betekintést nyújt a jóga nidrá módszeréről. Strasszer Annamária vaisnava jógamester szakdolgozata alapján.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA