Könyvajánló: Apám lelkét megérintve
Téma: Kipróbáltuk
Egyszer megkérdezték tőlem, hogy tengerparti pihenés, vagy hegyvidéki kirándulás, és én akkor gondolkodás nélkül rávágtam: hegytető. Most sem tennék másként. Nem tudom megmagyarázni, honnan ez a vonzódás, de ha csak rápillantok egy hóval borított, vagy akár zöldellő hegycsúcsra, máris feltöltődöm. Ugyanakkor sosem értettem a hegymászókat, akik embertelen körülmények között, szinte mindent feláldoznak azért, hogy a csúcsra törjenek. Erőss Zsolt tragédiája óta pedig még inkább érdekel, hogy mi az a belső erő, ami arra visz, hogy akár az életük kockáztatásával is, de meghódítsák a csúcsot. Pedig az Everestet nem lehet meghódítani.
 
De nem a hegymászás utáni kíváncsiságom, és nem is a Himaláját ábrázoló csodálatos borító miatt emeltem le a könyvet a polcról. Sokkal inkább a cím volt az, ami annyira megragadott, hogy úgy éreztem közelebbről is látnom kell.
 
Apám lelkét megérintve – Egy serpa zarándokútja a Mount Everest csúcsára (Őszentsége a Dalai Láma előszavával)
 
A szerző főszereplő Jamling Tenzing Norgay annak a Tenzing Norgaynek a fia, aki 1953. május 29-én Edmund Hillary oldalán először lépett a Mount Everest addig legyőzhetetlen csúcsára. Az ő nyomdokain haladva vállalkozik Jamling a világ legmagasabb csúcsának megmászására, azért, hogy megértse mi vezérelte apját, aki a sikeres mászás után bekerült a keleti népek istenségei közé. A könyv nem egy egyszerű útleírás a hegymászókat és serpáka vezérlő indítékokról, az őket bekerítő nehézségekről és a hegymászók fekete éveként emlegetett 1996-os expedícióról. Bár bevallom sok olyan dolgot tudtam meg belőle, amiről eddig fogalmam sem volt. Gondolok például arra, hogy nem elég feljutni a csúcsra, hanem le is kell jönni élve, ahhoz hogy elmondhassa valaki, hogy meghódította a hegyet. Persze ez leginkább a nyugati embernek fontos.
 
Tehát nem a szó szoros értelmében vett úti könyv, inkább - ahogy Jon Krakauer mondja a könyv borítóján - Jamling spirituális fejlődésének története, annak minden belső küzdelmével, bukásaival és kibékíthetetlen ellentmondásaival. Egy olyan belső utazás, amely segítségével megismerhetjük a serpák mélységes tiszteletét Mijolangszangma, az Everest védelmező istennője iránt, és beleláthatunk abba, hogy fontosabb számukra a rinpócsék jövendölése, mint az időjárás előrejelzés. Megtudhatjuk, hogy mi játszódik le az emberi testben 7-8000 méter feletti magasságokban és szembesülhetünk vele, hogy hová vezet, ha nem tiszteljük társaink tanácsát, vezetőink útmutatását és Isten törvényét.
 
„Melegben” ajánlom!

A könyv adatai:   Jamling Tenzing Norgay - Broughton Coburn: Apám lelkét megérintve - Egy serpa zarándokútja a Mount Everest csúcsára (Trivium Kiadó)

írta: Mudra-Nádas Linda
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Téma: Kipróbáltuk
Régóta kíváncsi voltam már arra, milyen is egy hahota-jóga, vagy más néven nevetőjóga-foglalkozás.
Téma: Kipróbáltuk
Egy workshopról, ami kilazítani tanít.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Horváth Rita szakdolgozata alapján
Téma: Életmód
Vidák Vénusz összeállítása
Téma: Filozófia
Az elvárások célszerűségéről. Gauranga dász cikke
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA