A jóga okosít
Téma: Érdekességek
Forrás: www.considermoon.files.wordpress.com

Mi jógázok mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a jóga csodákat képes művelni az emberi agy működésében. Még kezdő ászana-, pránájama- és a meditációgyakorlók is beszámolnak egyfajta megnövekedett mentális stabilitásról és kitisztult tudatról, amiben gyakorlás közben és azt követően van részük. A modern agyi képfeldolgozó technológiáknak köszönhetően, az idegtudomány mára bebizonyította azt, amit jógatanárok és a gyakorlók már “ezer éve” tudnak –, hogy a jóga és a meditáció a szó szoros értelemben változásokat képes előidézni az agy működésében. Mi zajlik a fejünkben? Kukkants bele! Az agy anatómiájának és működésének alapvető megértése hasznos térképül szolgálhat belső utazásodhoz.

A homloklebeny a magasabb kognitív funkciók központja – amely magában foglalja a tervezést, az ítélőképességet, az elvont gondolkodást, a személyiséget és a viselkedést is. A Bihar Jóga Iskola a kapála-bháti pránájámot frontális agytisztítító gyakorlatként tartja számon, köszönhetően az agy e területét megfiatalalító hatásainak.

A tudatos működés helyeként ismert, agyunk legnagyobb részét kitevő nagyagy jobb, illetve bal agyféltekére osztható fel. Fizikai szinten, a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát, a bal agyfélteke pedig kontrolálja a jobb oldalt. A finomfizikai test szintjén, az ida nádi (a lunáris energia csatorna) kapcsolatban áll az agy jobb felével, a pingala nádi (a szoláris energia csatorna) pedig az agy bal oldalával.

A homloklebeny elülső felén elhelyezkedő prefrontális kéreg az agy egyik legnagyobb kérgi területe, amely a magasabb kognitív képességekért felelős, úgy mint a koncentráció, a boldogság, a kreativítás és a racionális gondolkodás. Elektroenkefalográfiát (EEG-t) használó tanulmányok kimutatták, hogy a meditáció erősíti a prefrontális kéreg és az agy más területei közti kommunikációt.

A nagyjából borsószem méretű agyalapi mirigy, melyet a belső elválasztású mirigyek mestermirigyének is neveznek, olyan hormonokat termel és bocsát ki, amelyek a növekedés, az anyagcsere és más hormonok működését is irányítják. Finomfizikai szinten nézve pedig, az agyalapi mirigy kapcsolatban áll a homlokcsakrával. 

A neurotranszmitterek az agy kémiai hírvivő molekuláiként információt továbbítanak az idegsejtek között. Az idegrendszeri rendellenességek gyakran a neurotranszmitterek nem megfelelő működésére vezethetők vissza – pl. egy neurotranszmitternek az alacsony szintjei összefüggésbe hozhatóak a depresszióval és a szorongással is. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy kapcsolat áll fenn a rendszeres ászana gyakorlás és a megnövekedett GABA szintek között.

Az agytörzs, amely az agyat a gerincvelővel köti össze, döntő szerepet játszik az emésztésben, a szívverés és a hasi légzés alakulásában. Az agytörzsben található idegsejtek impulzusokat küldenek a rekeszizomnak, ami annak összehúzódását ereményezi, és beindítja a légzést.

A kisagy az egyesúly, az izomkoordináció, a reflexek és a mozgás irányító központja, így az ászanák kivitelezése valójában lehetetlen lenne az agy e területe nélkül. 

A limbikus rendszer olyan struktúrákat foglal magában, amelyek kapcsolatban állnak a memóriával és az érzelemmel, úgymint a hippokampusz, az amigdala, a talamusz és a hipotalamusz. Egy 2010-es tanulmány azt találta, hogy azoknál a megfigyelt alanyoknál, akik 8 héten keresztül napi 30 percet meditáltak, az amigdalában lévő szürkeállományuk csökkent,  ez pedig összefüggésbe hozható a félelemmel és a szorongással is. Ezenkívül a szürkeállomány megnövekedését figyelték meg a hippokampuszban, amely létfontosságú szerepet játszik a a tanulás, emlékezés, részvét és önészlelés szempontjából.

A nyakszirti lebeny, amely az agy elsődleges vizuális feldolgozó központja, segít követni a jógaóra eseményeit. Továbbá köszönetet mondhatunk a hallás érzékeléséért felelős halántéklebenynek is azért a képességéért, amivel segít feldolgozni a verbális ászana utasításokat.

A falcsonti lebeny kapcsolatban áll a végtagmozgással, segít megérteni a beszédet és érzékelni a fájdalmat. Egy a Journal of Neuroscience című tudományos magazinban 2011 áprilisában publikált tanulmány szerint az agy e régiójának vizsgálata bebizonyította, hogy a meditáció tudatos állapota drámaian, a morfiumhoz hasonlóan képes lecsökkenteni a fájdalomérzetet.

Fordította: Hári Beáta

Forrás: Kathryn Heagberg: This is Your Brain on Yoga (2014)


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
írta: Hári Beáta
Téma: Filozófia
Reflexió egy Facebook felvetésre.
Téma: Filozófia
Amíg ennek a világnak a feltételekhez kötött lelkei az idő fogságában élik relatív életüket, s tetteik minden aspektusa az idő által nyer értelmet, addig Isten felette áll az idő múlásának. Patañjali úgy fogalmazza ezt meg, hogy an-avaccheda...
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy