Tavaszra hangolva
Téma: Életmód

Ajtónkon kopogtat a tavasz. Jó sütkérezni a napsütésben, figyelni a természet ébredezését, ahogy virágba borulnak a fák, és versenyt dalolnak egymással a madarak. A nappalok egyre hosszabbak, az időjárás is szelídülni látszik. A zordságát nem teljesítő tél menthetetlenül a végéhez közeledik, hogy aztán átadja helyét kedvenc évszakomnak, a tavasznak.
 
Az évszakváltások, így a természet ismételt újjáéledése is arra hívják fel a figyelmünket, hogy nekünk magunknak – a testünknek, az elménknek és a szellemünknek – is változásra van szükségünk, életmódunknak követnie kell az anyatermészetben zajló folyamatokat.

Az évnek ebben az időszakában szervezetünk másfajta táplálékot kíván, és a télitől eltérő életvitelre van szüksége, hogy megőrizhesse egyensúlyát. Elménk és a különböző tudatos technikák – mint amilyen a jóga illetve az ájurvéda is – abban segítenek, hogy természetessé tegyék számunkra e változ(tat)ások végrehajtását.
 
A tavasz beköszöntével az év meleg és nedves időszakába lépünk. A tél túlnyomórészt hideg és nyirkos, ami a kapha dósa (föld-víz elem) felhalmozódásának kedvez. Itt az ideje tehát lecsökkenteni a felgyülemlett kaphát (pl. a többlet súlygyarapodást), amivel megelőzhető a szervezet renyhe működése, illetve más kaphával összefüggő egészségi problémák, mint például a tavaszi megfázás vagy a szénanátha.
 
Íme, néhány egészségmegőrző tipp az idei tavaszra:
 

1. Állítsd az ébresztőórádat 7 órára vagy annál is korábbra, mert ha tovább maradsz ágyban, az növeli a kaphát a szervezetedben.

2. Masszírozd át a tested meleg szezám vagy napraforgó olajjal, majd tusolj le meleg vízzel. A száraz bőr átdörzsölése kiváló arra, hogy stimuláld vele a nyirokkeringést és csökkentsd a cellulitiszt. Használj erős seprő simításokat a szív irányában, ezzel segítheted a folyadék eltávozását. A szauna hasznos lehet abban, hogy felszárítsd vele a többlet váladékot.

3. Végezz lendületes gyakorlatokat, amelyek segítik megindítani a nyirokfolyadék áramlását a testben, így megelőzhetőek a pangásos problémák. Ez az egyik legjobb mód arra, hogy stimuláld a renyhe emésztést és segítsd a méregtelenítést. A dinamikus és serkentő jógagyakorlatok, mint például a napüdvözlet ideálisak, mert felmelegítik és megdolgoztatják valamennyi fontosabb izmot. A kapála-bhátí légzőgyakorlat szintén jó arra, hogy belső hőt termeljünk és elégessük vele a mérgeket.

4. A tavaszi ájurvédikus/jógikus diéta főleg a keserű íz fogyasztását javasolja (pl. gyógynövényeket: gyermekláncfüvet), továbbá fűszeres (pl. gyömbértea) és fanyar  aromákat. Ezek az ízek megnyitják a testcsatornákat a felesleges anyagok eltávozásához, és megtisztítják a testet a többlet váladéktól és nedvességtől. Csökkentsd a kaphát növelő édes, savanyú és sós ételeket fogyasztását, amelyek vízvisszatartást okozhatnak ebben az időben. A téli diétához hasonlóan minimalizáld a nyers és hideg ételeket az étrendedben és részesítsd előnyben a meleg és könnyű főtt étkeket. A könnyebb gabonafélék, mint pl. a quinoa, a köles, és az árpa mind kapha-csökkentők, viszont fogd vissza a nagyrészt búzából készült táplálékok fogyasztását.

5. Tavaszi megfázás esetében egyél könnyű, meleg és egyszerű ételeket, ezek segítenek kitisztítani a váladékot a szervezetedből. A leves különösen ideális erre a célra. Kerüld a tejtermékeket, az édességeket, a sült ételeket és az élesztős kenyeret, amelyek növelik a vérbőséget. A friss gyömbérből készült mézes tea szintén kiváló. Melegítő, szárító és tisztító hatásának köszönhetően a méz megtisztítja a szervezetet a váladékoktól és a kaphától. A legjobb édesítő a kapha típusoknak és mindenki számára jótékony hatású a tavaszi időszakban.

6. Segítenek a gyógynövények is. A chywanprash (az ájurvéda ételelixírje) egy ízletes gyógynövényekből készült dzsem, amely fokozza a szervezet ellenálló képességét és erősíti a tüdőt. Reggelire kipróbálhatod pirítósra kenve is. Tartós hideg időjárás esetén próbáld ki a trikatut (három fűszer formula: gyömbérpor, feketebors és hosszúbors van benne), amely felszárítja a váladékot és tisztítja a test csatornáit. Terhesség illetve megnövekedett pitta (pl. gyomorégés illetve gyomorsavtúltengés) esetében viszont nem ajánlott a fogyasztása. Használj kurkumát és borsot bőségesen amikor főzöl, ezek a fűszerek ugyanis antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek és gyógyító céllal is alkalmazhatóak mindenféle légúti fertőzéseknél.

7. Használj neti kancsót (orrmosó kancsó). Az orrüreg kimosása a test megtisztítását szolgáló jógikus technikák (satkarma) egyike. Segítségével – a mosdókagyló felett állva – naponta végezhetsz orröblítést meleg, sós vízzel. Ez nemcsak abban segít, hogy elkerüld a megfázást és a szénanáthát, de a légzőgyakorlatok végzését (pránájáma) is megkönnyíti.

Ha te is szereted a tavaszt, rajongásodat a jógamatracon is kifejezésre juttathatod. Gyakorolj minden pózt megújult figyelmességgel, különösen azokat az ászanákat, amelyek a tavaszra emlékeztetnek.
 

Napüdvözlet (Szúrjanamaszkár): Az egyre hosszabbá váló nappalok lehetővé teszik, hogy minél tovább élvezhessük a napsütést, így időszerű és jó ötlet hangsúlyt fektetni a szúrjanamaszkár gyakorlására az év ezen időszakában. Tavasszal természetes módon válunk még energetikusabbá, ez az áramló gyakorlat pedig segít elégetni valamennyit ebből az energiából, így még kiegyensúlyozottabbá válhatunk.

Faállás (Vriksászana): Faállás gyakorlása közben képzeld el a kertetekben vagy az utcán, parkokban lévő fákat, ahogy ágaikkal az ég felé nyújtózkodnak. Egy tavaszi Vriksászana póznak másfajta energiája van, mint az őszi vagy téli változatának, sokkal elevenebb és aktívabb.

Virág pózok: A lótuszülés (padmászana) nyilvánvalóan tavaszidéző virág póz. De bármely másik ászana is megteszi, amely megadja a virágzás élményét. Gondolj a szétterjesztett karokra a vírabhadrászana 2 -ben, vagy a szétnyíló csípőre a málászanánál

Nyúlpóz (Sasánkászana): Húsvétok jöhetnek-mehetnek, de a nyuszik mindig a tavaszra emlékeztetnek. Gyakorolhatod az ászanát a fűben felvéve, például a kertetekben, vagy akár egy parkban is.

 

Fordította és írta: Hári Beáta
 
Forrás: Joanna Johnston:Practical Ayurveda: springing into Spring
           Erica Rodefer Winters: Springtime Yoga Practice
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Életmód
Természetesen egy ilyen kialakult problémakört (ami pár év alatt gyakori hátfájdalmakhoz és a porckorongok deformálódásához vezethet) több oldalról és individuálisan kell megközelíteni, de emeljünk ki most egy részletet, amivel szinte mindenkinek problémája van. Ez pedig a csípőhajlító izmok megrövidülése.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Gauranga dász a hétköznapi tudatállapotról
Téma: Jóginterjúk
„Néhány srác azt gondolja, hogy a jóga kevésbé férfias, de az igazság az, hogy a jóga jobb férfivá tesz.” Lássuk szakértőink, gyakorló oktatók véleményét, tapasztalatait a témával kapcsolatban.
Téma: Érdekességek
A reinkarnáció tapasztalati bizonyítékairól szóló sorozatunk 2. részében a lélekvándorlás és az irodalom témakörével foglalkozunk.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Rámájana
Rámájana nandagopa 2017.02.14.

RÁMÁJÁNA

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

Filozófiai istentan – A kurzus segít áttekinteni és megérteni a védikus hagyomány istenképét. Megismerhetjük az isteni inkarnációk kategóriáit, a tíz legjelentősebb avatár kedvteléseit, valamint a jelentősebb félisteneket.

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» A Védikus világkép
A Védikus világkép nandagopa 2017.02.14.

A VÉDIKUS VILÁGKÉP

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

A Védikus Világkép: hogyan mutatja be a védikus irodalom az univerzum felépítését, annak lakóit, valamint a kozmikus időciklusokat?

Előadó: Dr. Schnitchen Csaba (Száksi-gopála Dásza).

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA