Mi fán terem a yin-jóga?
Téma: Jógafajták

A jóga fáján. Ez biztos. Mégpedig pontosan azon az ágán, ahol egy taoista hajtást oltottak a fába. :)

A napokban megállított egy ismerősöm, és megkérdezte, hogy milyen érzés férfiként női jógát tartani. Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy ez most valami rossz vicc-e, de aztán rájöttem, hogy az emberek általában a yin (magyarul jin) szót egy „totál feminin” jelentéssel, ebből kifolyólag pedig a yin-jógát a legtöbben a női jógával azonosítják. Ami persze tévedés, a yin-jóga ugyanis – bár a taoista írások a yin és a yang közötti különbséget a könnyebb megértés miatt úgy emlegetik, hogy a yin a nő és a yang a férfi – sokkal inkább szól a yin jellegű minőségek megértéséről és az azokkal való megbékélésről, semmint a női jógáról. Továbbá, ahogyan a női jóga a nőknek szól, úgy a yin-jóga mindenkinek.

Az tehát biztos, hogy a yin-jóga nem a női jóga újszerű, frappáns elnevezése.

A kérdés persze attól még áll, hogy ha nem női jóga, akkor mi ez, hiszen a yin szó erős feminin felhanggal bír? Meg úgy egyáltalán, mik azok a yin jellegű minőségek?

Amikor valaki első alkalommal érkezik hozzám yin-jógára (avagy ha felteszik a kérdést, ahogyan az imént említett ismerős is tette), akkor muszáj valamilyen módon megértetnem az illetővel, hogy mi is ez.

A jógát sokféle szempontból lehet osztályozni. A yin és yang típusú felosztás is egy a sok közül. Ebben az értelemben az ászanázásnak két típusát lehet megkülönböztetni. A yang típusú ászanázás az, amikor az akarat és az izomerő érvényesülnek. Az erő dominanciája kézzel fogható, és a hosszú kitartások alatt az izmok és az állóképesség fejlesztésén van a hangsúly. A yin típusú ászana kitartás ezzel szemben egy elengedéssel és ellazulással operáló módszer, ahol többek között a lágyságnak és az önmagunkkal szembeni gyengédségnek adunk teret.

Alap esetben az ászanák 99,9%-át lehet a yang minőségében gyakorolni. Az egyetlen kivétel, melyet a fenti felosztás értelmében csakis yin módon lehet végrehajtani, az a savászana (hullapóz), melyet az oktatók előszeretettel használnak az órák végén, a test teljes ellazítására. Fontos megemlíteni, hogy a yin típusú gyakorlás alatt is van izommunka, hiszen tudjuk, hogy nincsen yin yang nélkül és vice versa, viszont a hangsúly nem az izomerőn és az akaraton, hanem a saját határaink felmérésén, és az azok tiszteletben tartásával történő lazításon van.

Nagyjából valahol itt kezdődik a yin jellegű minőségek megértése is.
S hogy mit tud adni a yin-jóga?

Elmélyülést. A yin-jóga gyakorlása sokat segíthet azoknak, akik képtelenek a befelé fordulásra, ahogyan azoknak is, akik képtelenek megálljt parancsolni zakatoló elméjüknek.

Minőségi időt magunkra. A gyakorlatok hosszúságának és elmélyülésre késztető erejének köszönhetően a gyakorlók mélyen megbújó feszültségeket is ki tudnak oldani magukból. Mondhatni, olyan helyekre képes eljutni a tudatos figyelem, melyre yang típusú órákon egyszerűen nincs lehetőség. Az önmagunkra fordított figyelem pedig a legjobb töltekezés.

Megbékélést. Az én óráimon a saját feszültségekkel, és fájó pontokkal való szembenézés, és az azok ellazítására irányuló figyelem az, amivel végig dolgozni szoktunk. Van idő kilazítani azt, ami alapjáraton már-már mozdíthatatlannak tűnik. A gyakorlások révén pedig az ember megismerkedik saját – mondhatni erőből eltemetett – részével, és szépen lassan megbékél azzal.

Önelfogadást, önfeltárást. Az önelfogadás a legjobb stresszoldó, és mély ellazulásokat eredményez gyakorlás közben. Az ellazulás elmélyülése pedig újabb és újabb felfedezésre váró területekre irányítja a tudatos figyelmet . Ahogy pedig a gyakorló felfedezi a testét, úgy fedezi fel az elméjét, és annak rejtett tartalmait is... Jó példa erre az ember medencéje, mely a tudatalattink tükörképe, és minél több dolog van „eltemetve” a tudatos alá, annál kötöttebbek a medence izmai is.

Nem utolsó sorban pedig nagy tanítás mindenkinek, az elfeledettnek hitt gyengédségről – mindezt úgy, hogy önmagunkkal szemben kell gyengédnek lennünk.


És ha mindez még mindig nem elég: a yin minőségében történő gyakorlás mindkét nem számára további extrákkal bír.

A nők számára különösen áldásos. A mai maszkulin világban a yin-jóga egy hatékony segítség, hogy a nő visszatérjen a saját lágyságához, gyengédségéhez, és újra felfedezze az elengedés misztériumát. Tapasztalatok igazolják, hogy a yin-jóga jótékonyan hat a női szervekre, harmonizálja a hormonális működést, így segít a menstruációs problémákon, és hasznos a menopauza idején is. 

A férfiak számára pedig előbb tenném kötelezővé, mint a sorkatonaságot. :) Az órán történő ellazulások révén a kényszeres kontrollt, és sok más férfi „defektet” képes kitisztítani az emberből. A túl sok yang energiát finoman helyre billenti, és újjáéleszti a kreativitást.

Férfi társaim! Saját, bennetek rejlő yin minőségeitek minél hamarabb fedezitek fel, fogadjátok el, és tanuljátok meg használni, annál hamarabb lesz lehetőségetek egy kiegyensúlyozott, nem pedig egy kiegyensúlyozó párkapcsolatra...

Ez hát a yin-jóga, ahogy én látom. Lélegzünk, lazulunk, lélegzünk, lazulunk... haladunk önmagunk felé. A gyakorlások pedig idővel minden kitartó gyakorlónak eredményt hoznak.

Az igazság azonban az, hogy jobban örülnék, ha mindezt nem elhinnéd nekem, hanem megtapasztalnád Te magad is.


írta: Szabad Gábor
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógafajták
Csokoládé- és jógarajongóknak. Pékó Zsanett cikke.
Téma: Jógafajták
avagy az öt tibeti jógagyakorlat rendszeréről. Diós Éva cikke.
Téma: Jógafajták
Kíméletes jóga frissen szült anyáknak. Vidák Vénusz baba-mama jógaoktató írása
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Tapasztalt jógaoktatókat kérdeztünk.
Téma: Érdekességek
2014. október 5. A főzés szerelmeseinek!
Téma: Érdekességek
Leveles Zoltán a Beatles szólógitárosának spirituális életéről szóló írása nem csak zenerajongóknak...
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA