A nyelved kapard, ne a falat!
Téma: Életmód

A szájápolás legtöbbünk számára egyenlő a fogmosással. Már gyerekkorban megtanuljuk – ki ne emlékezne a TV maci lefekvés előtti zajos-gargalizálós teendőjére –, hogy a napi kétszeri fogmosás elengedhetetlen, ha szeretnénk megőrizni fogaink egészségét és szépségét. Emellett használhatunk szájvizet, rágcsálhatunk rágógumit és válogathatunk a különféle leheletfrissítő cukorkák közül is. De elegendő-e mindez? Nem biztos. A szájápolás ennél sokkal többet kellene, hogy jelentsen. Célja a szájüreg, azon belül a garat, a fogak és a nyelv tisztán tartása, vagyis bele tartozik az is, hogy megszabaduljunk a nyelvünkre rakódott fehéres színű lepedéktől. A fogmosáshoz hasonlóan érdemes tehát a napi tisztálkodási rituálé részévé tenni a nyelvtisztítást (Jiva sodhana), amelyet a nyelvkaparó nevű ügyes szerkezettel végezhetünk el.
 


Tisztálkodás és szájápolás
 
A tisztaság (saucsam), amely a Patandzsali jógarendszerének részét képező előírások (nijama) egyik fontos alapelve, tehát a jógikus életmód kulcsfontosságú eleme, nemcsak testi, de szellemi és lelki síkon is hozzájárul belső harmóniánk megteremtéséhez és fenntartásához.

A tisztálkodás az emésztés során keletkező anyagcseretermékek (mala) és a kiválasztó szervrendszer irányításával zajló méregtelenítés során létrejövő méreganyagoknak (ama) a test különböző nyílásaiból történő eltávolítását (is) jelenti. A szájüregbe kerülő méreganyagoktól és a nyelv bolyhai és ízlelőbimbói közötti mélyedésekben megülő baktériumoktól a különböző szájápolási módszerek segítségével szabadulhatunk meg. Mivel a toxikus anyagok kiválasztása az éjszaka folyamán – alvás közben – is intenzíven zajlik, a reggeli tisztálkodás különösen fontos szerephez kell, hogy jusson egy jógi életében.

A napi tisztálkodásról témakörét járja körbe Medvegy Gergely jógaoktató egy korábbi írása. Az olvasáshoz katt ide!
 


Nyelvtisztítás

 
Úgy tűnik még a reklámokból ismert hiper-szuper, intelligens fogkefék sem bizonyulnak elég hatékonynak a lepedék eltüntetéséhez. Sőt használatukkal csak még inkább szétkenjük és mélyebbre masszírozzuk a toxinokat, és a káros mikroorganizmusokat. Használjunk inkább nyelvkaparót!

A nyelvtisztítás ideális eszköze a nyelvkaparó, amely egy hosszúnyelű ívelt fém, vagy műanyag penge. Utóbbi használatát az ájurvéda – ősi indiai orvostudomány – elutasítja, viszont támogatja a fémből készült eszközök alkalmazását. Hogy pontosan milyen fémből készült nyelvkaparót használjon az ember, az lényegében attól függ, hogy milyen dósájú (testtípusú) a használója. (A dósa teszthez kattints ide!)

Az aranyból készült nyelvkaparót melegítő hatása miatt a vata típusoknak, az ezüstből készült kaparóeszközt hűsítő tulajdonsága miatt pedig a pittáknak célszerű használni. A réz stimuláló tulajdonsága révén kapha típusoknak ajánlott. Az ón, a sárgaréz és a rozsdamentes acélból készül nyelvkaparók mindhárom dósa számára egyaránt megfelelőek, ráadásul olcsóbbak is nemesfém társaiknál.
 

Mikor végezzü
k a nyelvtisztítást?


Naponta kétszer, de legalább reggel célszerű elvégezni a nyelvtisztítást. Érdemes rögtön - felkelés után – ezzel kezdeni a napot, hogy minél kevesebb méreganyagot nyeljünk le. Ezenkívül az sem hátrány, ha még üres gyomorral állunk neki a műveletnek.  
 

A nyelvkaparó használata

1. lépés: Mielőtt használod, tisztítsd le az eszközt friss vagy szűrt vízzel.
Adhatsz hozzá illóolajat (pl. borsmentát vagy édesköményt) is. Ez utóbbi lehetőség opcionális.

2. lépés: Tátsd ki a szád és nyújtsd ki a nyelved. Fogd meg határozottan a nyelvkaparó két szárát a jobb és a bal kezed hüvelyk és mutató ujjával.

3. lépés: Helyezd a nyelvkaparó U-alakú közepét a nyelv tövére (hátsó részére) és finoman nyomva – könnyű, de határozott mozdulattal – folyamatosan húzd előrefelé a fehér lepedéket  a nyelvedről. Végül köpd ki azt és öblítsd le az eszközt.

4. lépés: Ismételd meg a mozdulatsort 6-7-szer (maximum még egyszer ennyiszer), amíg a nyelved felszíne teljesen sima, tiszta nem lesz.   

5. lépés: A végén mosd le a nyelvkaparót.

Figyelmeztetés: használj finom, de határozott mozdulatokat! Ha túl erősen nyomod le az eszközt a nyelveden, vagy túl sokszor ismétled a mozdulatot, sérülést okozhatsz.
 
Tartsd tisztán a nyelvkaparót! Tipp: az első használat előtt forró vízben kifőzve fertőtlenítsd, és tartsd tiszta, higiénikus helyen az eszközt. A tisztításhoz használhatsz citromlevet és illóolajat is.
 

 A nyelvtisztítás jótékony hatásai

  • Megsemmisíti a rossz leheletet (halitózist).
  • Megszabadulhatsz az éjszaka során a nyelveden képződő fehér lepedéktől (baktériumoktól, méreganyagoktól).
  • Ez a szájápolási gyakorlat nemcsak a nyelvet, de a teljes szájüreget tisztítja. Vizsgálatok szerint a nyelvkaparás eredményeként a fogak lepedékessége is 1/3-ára csökken.
  • Csökkenti a fogínygyulladás és fogszuvasodás előfordulását. 
  • Javítja az ízérzékelést – az ízlelőbimbók működését.
  • Javítja az emésztést. A nyelvünkön lévő lepedék rávilágít szerveink és emésztőrendszerünk egészségi állapotára. A fehér lepedék a leterhelt állapotú emésztőrendszer biztos jele. A nyelvtisztítás ugyanakkor rákényszerít arra, hogy észrevedd a lepedéket, így megismerd a tested és annak működését, továbbá tegyél valamit emésztőszervrendszered egészségének javítása érdekében (pl. csökkentsd a savas és feldolgozott ételek fogyasztását, illetve kisebb ételadagokat egyél, stb.).
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Újabban összefüggést mutattak ki a koszorúér-betegségek és a szájüregi mikroorganizmusok elszaporodása között is.
  • A lepedékmentes nyelv esztitikailag is sokkal vonzóbbá tesz.

A külső tisztaság nemcsak az egészségi állapot és a jó közérzet egyik biztos záloga, de a lelki fejlődésedhez is jelentős mértékben hozzájárul. Testünk Isten és a lélek temploma. Gondoskodj róla! Használj nyelvkaparót!

Nyelvkaparó vásárlása


Már 1000-1500 Ft körüli áron hozzájuthatsz speciális, például indiai/keleti termékeket árusító boltokban. Én a napokban vettem akciósan (600 Ft-ért) Budapesten a Jászai Mari tér közelében a 108.hu-ban. A műanyag változatot pedig a nagyobb drogériákban is megtalálod. 
 

Írta: Hári Bea


Források:
Jógapont online jógamagazin - Napi tisztálkodás
Conscious Health - Benefits of Tongue Cleaning
108.hu
YOGASHOP


Képek forrása:
http://free-images.gatag.net/en/2012/03/26/120000.html
http://conscioushealth.net/benefits-of-tongue-cleaning-conscious-health/
http://www.stockholmresilience.org/21/research/research-news/9-3-2011-curb-your-appetite.htmlKapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Életmód
Természetesen egy ilyen kialakult problémakört (ami pár év alatt gyakori hátfájdalmakhoz és a porckorongok deformálódásához vezethet) több oldalról és individuálisan kell megközelíteni, de emeljünk ki most egy részletet, amivel szinte mindenkinek problémája van. Ez pedig a csípőhajlító izmok megrövidülése.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Andzsanéjászana másképpen. Dr. Onozó Emese cikksorozata.
Téma: Filozófia
Idén szeptember végén ünnepeltük Srí Krisna hitvesének, Srímatí Rádháránínak a megjelenési napját. Ez alkalomból közöljük Acyutanda Dásza cikkét a hindu "istennőkről"
Téma: Filozófia
Halmai Zsuzsa, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatója cikksorozatának tárgyát a tudat, a test és a lélek képezik. Lássuk először a fogalmakat...
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Rámájana
Rámájana nandagopa 2017.02.14.

RÁMÁJÁNA

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

Filozófiai istentan – A kurzus segít áttekinteni és megérteni a védikus hagyomány istenképét. Megismerhetjük az isteni inkarnációk kategóriáit, a tíz legjelentősebb avatár kedvteléseit, valamint a jelentősebb félisteneket.

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» A Védikus világkép
A Védikus világkép nandagopa 2017.02.14.

A VÉDIKUS VILÁGKÉP

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

A Védikus Világkép: hogyan mutatja be a védikus irodalom az univerzum felépítését, annak lakóit, valamint a kozmikus időciklusokat?

Előadó: Dr. Schnitchen Csaba (Száksi-gopála Dásza).

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA