Összhangban: légzés és ászana I. rész
Téma: Gyakorlás
fotó: shutterstock

 A légzés az egyik legfontosabb élettevékenységünk az anyagi létezésünk során, de a jógagyakorlásban is jelentős szerepe van. A pránát (mindent átható életerőt) a természetben az öt őselem hordozza magában, így azokon keresztül tudjunk magunkhoz venni: a földből a táplálék, a vízből a folyadékbevitel, a tűzből a nap sugarai segítségével, míg a levegőből a légzés által.
Az ászanázás során a szervezetünkben zajló energiaáramlást – a kitartásokon és a mozgáson túl – a figyelem vezetésével és a légzés szabályozásával befolyásolhatjuk. Emiatt nagy jelentősége van annak, hogy gyakorlásunk során ügyeljünk a fokozatosságra, és tartsuk be a feljődésünket biztosító lényeges alapelveket.


Térképezzük fel légzőszervrendszerünket

Először érdemes ülő helyzetben megfigyelni, megtapasztalni spontán légzésünk alakulását és az azzal járó testérzeteket. Figyeljük meg a tüdőnk, a hasunk, a rekeszizmunk, a bordakosarunk, a vállövünk és a hátunk mozgását. Vezessük végig a figyelmünket a kiáramló és a beáramló levegő útján, érezzük a létrejövő súrlódást, érzékeljük a levegő hőmérsékletét, sűrűségét, térfogatát. Ezeknek az egyszerű megfigyeléseknek a segítségével körvonalazódhat számunkra, hogy milyen területek hogyan vesznek részt a légzésben. Idővel ezeket irányítani is tudjuk, aminek eléréséhez remek segítséget nyújthat a részlégzések (hasi, mellkasi, kulcscsonti) gyakorlása is.

Lélegezzünk mélyen


Következő lépésként – ügyelve arra, hogy puha és egyenletes maradjon – mélyítsük el a spontán légzésünket. Erre a teljes jógalégzés elsajátítása a legalkalmasabb. A légzésünk legyen mély, de semmiképp ne erőltetett vagy feszes. A kilégzés áramoljon a belégzésbe, a belégzés pedig a kilégzésbe. A teljesebb légzés karakteresebben tárja fel számunkra a légzés működésének mechanizmusát és több energiával tölt fel.

Teremtsük meg a mozgás és a légzés összhangját

A légzőszervrendszerünk további feltérképezéséhez és az elménk rögzítéséhez kiváló segítség, ha a légzésünket és a mozgásunkat szinkronba hozzuk egymással úgy, hogy egy adott mozdulathoz egy adott légzést párosítunk. Kezdjünk egyszerűbb bemelegítő gyakorlatokkal (domborítás-homorítás, oldalra hajlás, mellkasnyitás), mert így lehetőségünk nyílik arra, hogy a mozgás-légzés-figyelem egybeolvadásán túl tapasztalatokat nyerjünk a légzés élettanáról is.

A légzések élettana

Mind a belégzés, mind a kilégzés más-más hatással bír. A belégzés a szimpatikus idegrendszert stimulálja, növeli az izomtónust, megemeli a pulzust és a vérnyomást, fokozza az aktivitást. Erőt ad, kitárja a mellkast, ezért általában belégzést végzünk intenzív izommunkánál, törzsemelésnél, fordított testhelyzetből való felemelkedéskor, homorításnál, láb- és karemelésnél, valamint gerinccsavarás lebontásánál. A kilégzés ellenben az idegrendszert paraszimpatikus tónusba hangolja: csökken az izmok feszessége, csökken a pulzus, a vérnyomás és az aktivitás, ellazulunk, a mellkasunk térfogata pedig szűkül. A következő helyzetekben legtöbbször kilégzés történik: az izmok nyújtásánál, törzsdöntésnél, fordított testh
elyzetekbe való leereszkedéskor, domborításnál, láb és kar leengedésekor, gerinccsavarás felvételekor.

Az ászanázás alatti mozgás

Az ülések és a bemelegítések közbeni légzéstapasztalatunkat ültessük át a testtartások felvételére és lebontására is. Ismerjük meg a kivitelezés pontos lépéseit és a hozzájuk tartozó légzést. Például keresztezett lábú ülésből kilégzéssel vegyük fel a dandászanát, majd belégzéssel nyújtózzunk fel és kilégzéssel hajoljunk előre pascsimóttánászanába.

Alapszabályok

A légzésünk minden esetben legyen puha és egyenletes, tudatosan mélyítsük, de ne erőltessük, valamint ne is gyorsítsuk fel. A figyelmünk fenntartásával és a rendszeres gyakorlással spontán módon fog mélyülni a lélegzetvételünk. Törekedjünk arra, hogy minden esetben (még a nehezebb pózoknál is) folyamatosan, visszatartás nélkül áramoljon a légzésünk.

Medvegy Gergely, a Bhaktivedanta Hittudomány Főiskola vezető jógaoktatója cikkének második részében az ászanák kitartása alatti légzésről és testérzet figyelésről, valamint a testtípusok szerinti légzésről olvashattok.


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
Kocsis Kata cikksorozata azt tárgyalja, hogyan lehet teljes hídat felépíteni, miként lehet a sérüléseket elkerülve lépésről lépésre eljutni a póz kivitelezéséig.
Téma: Gyakorlás
Gauranga dász írása.
Téma: Gyakorlás
A hullapóz talán a legfontosabb része a jóga gyakorlásnak. Ez az a póz, amit a legnehezebb ászanaként is számon tartanak.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Filozófia
Gauranga dász a hétköznapi tudatállapotról
Téma: Érdekességek
Melyek egy jól működő kapcsolat kritériumai a védikus hagyományok szerint? Hogyan járul hozzá mindehhez a megfelelő oktatás? Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) cikksorozatának 2. része
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy