A henna tanítása
Téma: Kipróbáltuk

A környezet hat az emberre, befolyásolja hangulatunkat, mozdulatainkat, érzék-szerveink működését. Egy csendes, nyugodt helyen mi is megnyugszunk, forgalmas helyen próbálunk úgy mozogni, hogy ne ütközzünk össze másokkal; egy veszélyekkel, akadályokkal teli helyen sokkal élesebben figyelünk a hangokra, szagokra; másképp járunk hosszú lepelben, mint szabadidőruhában, és így tovább. Minden hat ránk, és valamilyen viselkedésminta magját ülteti el bennünk. Így van ez a hennafestéssel is. De mire tanít minket a henna, és hogyan?
 
Gondoljunk csak bele, a hennafestés közben mozdulatlannak kell lenni. A mozdulatlansághoz szükség van arra, hogy lecsendesítsük légzésünket, elménket és a testünket. Így hennafestés kiszakít a hétköznapi tennivalók és problémák tömegéből, és önmagunkra irányítja a figyelmet. Hennafestés közben a beszéd sem jellemző, hiszen a beszéd pörgeti a gondolatokat és a légzést, ezáltal a test is önkéntelenül meg-megmozdul. Tehát a csendre is rávezet minket a henna. Maradjunk csendben, figyeljük a békét és a nyugalmat.
Amikor az elme és a légzés lelassul és egyre nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, úgy a lélek is megnyugszik. Ha ez megtörtént, akkor tisztulnak ki, rendeződnek el bennünk az érzelmi feszültségek, és más megvilágításba kerülhetnek problémáink. Mindez ösztönösen is megtörténhet a hennázás alatt, de tudatos figyelemmel még mélyebbre juthatunk belső világunkban.
 
Amíg a hennapaszta le nem pereg a bőrről, addig vigyázni kell a mintára. Tudatosan figyelni kell arra, hogy mozdulataink ne ártsanak a festésnek, vagyis óvatosan, finoman kell mozdulnunk. A hennapaszta száradása idején a henna a testtudatunkra, a tetteinkre irányítja a figyelmet, vagyis arra tanít, hogy koncentráljunk, tudatosan legyünk jelen a hétköznapi cselekedetekben, és figyeljünk jobban tetteinkre és azok következményére. Egyfajta önfegyelemre int.

 
Nem misztifikálom a hennázást, hiszen minden esemény – akár kellemesnek, akár kellemetlennek érezzük -  valamilyen tapasztalatot nyújt számunkra s tanít, ha odafigyelünk. Nyugati típusú kultúránkban nem igazán jellemző az elmélyülés, ezért számunkra talán még hasznosabb és különlegesebb, ha találkozunk ilyen mély benyomást keltő élménnyel. 
 
A hennafestéssel kapcsolatos hatás csak egy a sok közül, de természetéből fakadóan megnyugtat, kiegyensúlyoz, tudatosabb hozzáállást kíván tőlünk, tehát mindenképp egy felemelő tapasztalással gazdagíthat minket és ezért jó néha átélni.

Írta: Vörös Móni

http://hennacsillam.webnode.hu/

Képek:
reklámcsík - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands
első kép - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands-ring
második kép - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands-ring


Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Téma: Kipróbáltuk
Régóta kíváncsi voltam már arra, milyen is egy hahota-jóga, vagy más néven nevetőjóga-foglalkozás.
Téma: Kipróbáltuk
Egy workshopról, ami kilazítani tanít.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Horváth Rita vaisnava jógamester cikkesorozatának második része a legjelentősebb ájurvédikus tisztító kezelésről
Téma: Érdekességek
A keleti gondolatok több 20. századi magyar irodalmi alkotás oldalain is fellelhetőek. Gyetvai Tibor Dániel szakdolgozatában Szepes Mária méltán népszerű regényét is elemzi.
Téma: Gyakorlás
Jógával a jó emésztésért. Kornhoffer Tünde cikke.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA