A henna tanítása
Téma: Kipróbáltuk

A környezet hat az emberre, befolyásolja hangulatunkat, mozdulatainkat, érzék-szerveink működését. Egy csendes, nyugodt helyen mi is megnyugszunk, forgalmas helyen próbálunk úgy mozogni, hogy ne ütközzünk össze másokkal; egy veszélyekkel, akadályokkal teli helyen sokkal élesebben figyelünk a hangokra, szagokra; másképp járunk hosszú lepelben, mint szabadidőruhában, és így tovább. Minden hat ránk, és valamilyen viselkedésminta magját ülteti el bennünk. Így van ez a hennafestéssel is. De mire tanít minket a henna, és hogyan?
 
Gondoljunk csak bele, a hennafestés közben mozdulatlannak kell lenni. A mozdulatlansághoz szükség van arra, hogy lecsendesítsük légzésünket, elménket és a testünket. Így hennafestés kiszakít a hétköznapi tennivalók és problémák tömegéből, és önmagunkra irányítja a figyelmet. Hennafestés közben a beszéd sem jellemző, hiszen a beszéd pörgeti a gondolatokat és a légzést, ezáltal a test is önkéntelenül meg-megmozdul. Tehát a csendre is rávezet minket a henna. Maradjunk csendben, figyeljük a békét és a nyugalmat.
Amikor az elme és a légzés lelassul és egyre nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, úgy a lélek is megnyugszik. Ha ez megtörtént, akkor tisztulnak ki, rendeződnek el bennünk az érzelmi feszültségek, és más megvilágításba kerülhetnek problémáink. Mindez ösztönösen is megtörténhet a hennázás alatt, de tudatos figyelemmel még mélyebbre juthatunk belső világunkban.
 
Amíg a hennapaszta le nem pereg a bőrről, addig vigyázni kell a mintára. Tudatosan figyelni kell arra, hogy mozdulataink ne ártsanak a festésnek, vagyis óvatosan, finoman kell mozdulnunk. A hennapaszta száradása idején a henna a testtudatunkra, a tetteinkre irányítja a figyelmet, vagyis arra tanít, hogy koncentráljunk, tudatosan legyünk jelen a hétköznapi cselekedetekben, és figyeljünk jobban tetteinkre és azok következményére. Egyfajta önfegyelemre int.

 
Nem misztifikálom a hennázást, hiszen minden esemény – akár kellemesnek, akár kellemetlennek érezzük -  valamilyen tapasztalatot nyújt számunkra s tanít, ha odafigyelünk. Nyugati típusú kultúránkban nem igazán jellemző az elmélyülés, ezért számunkra talán még hasznosabb és különlegesebb, ha találkozunk ilyen mély benyomást keltő élménnyel. 
 
A hennafestéssel kapcsolatos hatás csak egy a sok közül, de természetéből fakadóan megnyugtat, kiegyensúlyoz, tudatosabb hozzáállást kíván tőlünk, tehát mindenképp egy felemelő tapasztalással gazdagíthat minket és ezért jó néha átélni.

Írta: Vörös Móni

http://hennacsillam.webnode.hu/

Képek:
reklámcsík - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands
első kép - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands-ring
második kép - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands-ring


Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
Társadalmunk jelentős része felismerte már, hogy amennyiben minőségi életet szeretnénk élni, ahhoz bizony tanulnunk kell.
Téma: Kipróbáltuk
Beszámoló a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiváljáról Kocsis Kata tollából.
Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
A lélek, a test és tudat kapcsolatának védikus felfogása.
Téma: Filozófia
Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy