A henna tanítása
Téma: Kipróbáltuk

A környezet hat az emberre, befolyásolja hangulatunkat, mozdulatainkat, érzék-szerveink működését. Egy csendes, nyugodt helyen mi is megnyugszunk, forgalmas helyen próbálunk úgy mozogni, hogy ne ütközzünk össze másokkal; egy veszélyekkel, akadályokkal teli helyen sokkal élesebben figyelünk a hangokra, szagokra; másképp járunk hosszú lepelben, mint szabadidőruhában, és így tovább. Minden hat ránk, és valamilyen viselkedésminta magját ülteti el bennünk. Így van ez a hennafestéssel is. De mire tanít minket a henna, és hogyan?
 
Gondoljunk csak bele, a hennafestés közben mozdulatlannak kell lenni. A mozdulatlansághoz szükség van arra, hogy lecsendesítsük légzésünket, elménket és a testünket. Így hennafestés kiszakít a hétköznapi tennivalók és problémák tömegéből, és önmagunkra irányítja a figyelmet. Hennafestés közben a beszéd sem jellemző, hiszen a beszéd pörgeti a gondolatokat és a légzést, ezáltal a test is önkéntelenül meg-megmozdul. Tehát a csendre is rávezet minket a henna. Maradjunk csendben, figyeljük a békét és a nyugalmat.
Amikor az elme és a légzés lelassul és egyre nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, úgy a lélek is megnyugszik. Ha ez megtörtént, akkor tisztulnak ki, rendeződnek el bennünk az érzelmi feszültségek, és más megvilágításba kerülhetnek problémáink. Mindez ösztönösen is megtörténhet a hennázás alatt, de tudatos figyelemmel még mélyebbre juthatunk belső világunkban.
 
Amíg a hennapaszta le nem pereg a bőrről, addig vigyázni kell a mintára. Tudatosan figyelni kell arra, hogy mozdulataink ne ártsanak a festésnek, vagyis óvatosan, finoman kell mozdulnunk. A hennapaszta száradása idején a henna a testtudatunkra, a tetteinkre irányítja a figyelmet, vagyis arra tanít, hogy koncentráljunk, tudatosan legyünk jelen a hétköznapi cselekedetekben, és figyeljünk jobban tetteinkre és azok következményére. Egyfajta önfegyelemre int.

 
Nem misztifikálom a hennázást, hiszen minden esemény – akár kellemesnek, akár kellemetlennek érezzük -  valamilyen tapasztalatot nyújt számunkra s tanít, ha odafigyelünk. Nyugati típusú kultúránkban nem igazán jellemző az elmélyülés, ezért számunkra talán még hasznosabb és különlegesebb, ha találkozunk ilyen mély benyomást keltő élménnyel. 
 
A hennafestéssel kapcsolatos hatás csak egy a sok közül, de természetéből fakadóan megnyugtat, kiegyensúlyoz, tudatosabb hozzáállást kíván tőlünk, tehát mindenképp egy felemelő tapasztalással gazdagíthat minket és ezért jó néha átélni.

Írta: Vörös Móni

http://hennacsillam.webnode.hu/

Képek:
reklámcsík - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands
első kép - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands-ring
második kép - http://www.bridalguide.com/photo-galleries/real-weddings/karmic-connection/henna-hands-ring


Kapcsolódó cikkek

Téma: Kipróbáltuk
Társadalmunk jelentős része felismerte már, hogy amennyiben minőségi életet szeretnénk élni, ahhoz bizony tanulnunk kell.
Téma: Kipróbáltuk
Beszámoló a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiváljáról Kocsis Kata tollából.
Téma: Kipróbáltuk
A tudatosság nem veszett ugyan kárban, de kilépve a Delhi reptérről megtapasztaltam azonnal, hogy ami Indiában fogad, arra nem lehet felkészülni.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Írta: Veszprémi Kriszta
Téma: Jóginterjúk
Jógaoktató szakértőinket kérdeztük.
Téma: Filozófia
Bakaja Zoltán (Sjámaszundara Dásza) a jóga fogalmát definiálja a Bhagavad-gítá versei alapján.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy