B.K.S. Iyengar eltávozott
Téma: Jóginterjúk
B.K.S.Iyengar

"Csak a teste szűnt meg létezni. Egy ember, akinek belső késztetése megváltoztatta a jóga elfogadottságát az egész világon. Pályafutása elejétől egészen a betegségéig és haláláig minden adott, semmit sem rejtegett. Még tegnap éjjel is azt mondta Abhijatának: "Megmutattam ezeket a dolgokat Neked, most valósítsd meg saját magadnak!". Azt, amit adott nem lehet szavakba önteni. Talán egy fejlettebb tanítvány meg fogja érteni. Amit szavakkal el lehet mondani, az csak az, hogy nekünk ő nagyon értékes ember volt."  (Geeta, Ilyengar mester lányának szavai)

Bellur Krishnamachar Sundaraja Iyengar, a modern jóga atyja, az Iyengar jóga kialakítója 2014. augusztus 20-án kora hajnalban életének 96. évében eltávozott az élők sorából.

B. K. S. Iyengar kiemelkedő szerepet játszott a jóga népszerűvé válásában. A New York Times 2002-ben így jellemezte őt: "Talán nincs még olyan ember a világon, aki többet tett volna azért, hogy a jóga eljusson Nyugatra.”. Precíz módszere kiválóan alkalmas volt arra, hogy emberek milliói kortól, nemtől, vallási nézettől függetlenül gyakorolhassák a jógaászanákat és pránájámákat. Az 1970-es években vonult vissza hivatalosan, Pune-i oktatóközpontját gyermekei vették át, azonban továbbra utazott, oktatott a világ számos országában. Intézetében végzett napi szádhanája gyakorlását nap mint nap bárki láthatta.

Módszerét számos könyve ismertette, közülük a világon az egyik legnépszerűbb szakkönyv a Jóga új megvilágításban.

Az általa kialakított jógastílus Nyugaton – különösen az Egyesült Államokban – az egyik legnépszerűbb jógastílus. A gyorsabb vagy akár akrobatikus elemet is magábafoglaló astanga, illetve vinyásza jógával szemben a Iyengar jóga az ászanákat hosszabb ideig tartja ki, s a gyakorlók az előírt pontos testartás kivitelezésére összpontosítanak. Ebben a stílusban gyakori az eszközök, úgymint blokkok, szalagok, kötelek használata.  

Gyakran mondogatta: „Mindig azt mondom az embereknek: Élj boldogan és halj meg méltóságteljesen!”.

A Magyar Iyengar Jóga Szövetség mesterük tiszteletére
2014. augusztus 30. szombat 17:15-18:15 között megemlékezést tart, melynek helye: Műhely Alapítvány, 1027 Budapest, Jurányi utca 1-3. (bal oldali bejárat, legfelső szint, 100nm-es terem).

Az itt elérhető videóban közel 60 évesen láthatjuk jógázni:


Írta: DÉva


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jóginterjúk
Jógaoktató szakértőinket kérdeztük.
Téma: Jóginterjúk
Jógaoktatók osztják meg tapasztalatukat.
Téma: Jóginterjúk
Jógaoktatók osztják meg tapasztalataikat.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
írta: Hári Beáta
Téma: Érdekességek
Februárban is sok izgalmas programmal várják a szervezők a jógikus életmód iránt érdeklődőket. Ezúttal is érdemes megtekinteni havi ajánlónkat.
Téma: Filozófia
A Bhagavad-gítá 2. fejezet 50. verse a jógát ügyes, okos cselekvésként, vagy a cselekvés művészeteként határozza meg. Folytatjuk Bakaja Zoltán jóga fogalmát definiáló sorozatát.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy