Egészségmegőrzés gyermekkorban az ájurvéda segítségével
Téma: Életmód

Egy kultúra egészségét az mutatja meg, mennyire egészségesek, hogyan nevelkednek a benne élő gyerekek.

Az ősi védikus egészség-tudomány – az Ájurvéda – megkülönböztetett hangsúlyt helyez az egészségmegőrzésre, és mikor lehetne nagyobb jelentősége az eredeti, meglévő egészséget megóvni, mint gyermekkorban.

Természetesen a születendő gyermek testi-lelki egészsége érdekében már a várandósság ideje alatt is nagyon sokat tehetünk a megfelelő étrend és életmód követésével, amiben az Ájurvéda tanácsai különleges segítséget nyújtanak.

Testi közelség és áldozatos gondoskodás
A gyermekkor meghatározó a felnőttkori egészségi állapot szempontjából. A gyermekkori egészségmegőrzés két fő része a hozzáértő, áldozatos csecsemő és gyermekgondozás, valamint az egészségnevelés. Mindkettőhöz megfelelő ismeretekre van szüksége a szülőknek, és ehhez az Ájurvéda személyre szabott, holisztikus szemléletű, mindenre kiterjedő segítséget nyújt.  A csecsemő és a kis gyermek helyes táplálása, mozgatása, masszírozása, a harmonikus környezet, és a szeretetteljes, nyugodt légkör biztosítása, majd a gyerekek megtanítása a helyes táplálkozásra, mozgásra, öltözködésre a példamutatáson, és a közös játékos gyakorláson alapszik. A szülőknek alapvető felelőssége, hogy az ehhez szükséges ismereteket megszerezzék. Ehhez saját egészségtudatosságuk nyújtja a legjobb alapot. Az Ájurvéda egyszerű egészségmegőrző ismereteit hazájában az idősebb nemzedék megtanította a fiatalabbnak, mint ahogy nálunk is az „alapműveltség” részének kellene lennie, amit nem is biztos, hogy az iskolában lehet a legjobban megtanítani.

Az Ájurvédikus szemlélet az anyatejes táplálásnak az akadémikus orvoslással és a nyugati természetgyógyászattal egybehangzóan nagy jelentőséget tulajdonít. Nagyon fontosnak tartja a szoros testi közelséget az anyával, és hogy a csecsemőt egy pillanatra se hagyjuk egyedül. A finom, simogató masszírozás szezámmag olajjal egészségügyi jótékony hatása mellett a szeretetteljes, megnyugtató testi közelséget is érezteti a babával.

Táplálkozás
Az Ájurvéda kitüntetett, alapvető szerepet tulajdonít a helyes táplálkozásnak. Nagyon fontos a gyermek alkatának korai megállapítása, és egyéb igényeihez hasonlóan étkezését is ehhez kell igazítani. A gyerekeknek kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, ami összetett szénhidrátokat tartalmazó teljesértékű gabonákon alapul, amely méltó folytatása a hasonló összetételű anyatejnek, kiegészítve könnyen emészthető, tápláló idény gyümölcsökkel.

A természetes körülmények között előállított erőszakmentes tehéntej ideális táplálék a gyermek számára, amennyiben meg tudja emészteni a tejcukrot. Az Ájurvéda az emészthetőség fokozása érdekében a forralást, langyos hőfokot, enyhe cukrozást (persze nyers cukorral) és fűszerezést ajánlja pl.: kevés kardamommal. Ez nyálkásító hatását is csökkenti, amire nagy szükség van, hiszen a fejlődő szervezet többé-kevésbé „kapha túlsúlyos” (túlteng benne a víz elem). Ez utóbbi abban nyilvánul meg, hogy hajlamosak a nyálkahártyák a fokozott nyálka termelésre, hurutosodásra. A sajt és a joghurt még kifejezettebben nyálkásítanak, ezért fokozottabban oda kell figyelni, mikor, milyen fűszerezéssel illetve ételtársítással adjuk.

A frissen, otthon készített könnyen emészthető párolt zöldségek – eleinte pürésítve – szintén ideálisak a gyermek táplálására (sárgarépa, krumpli, sütőtök stb.).

Az értékes növényi olajok (olíva, szezámmag) és a ghí (tisztított vaj) fontos szerepet töltenek be többek között az idegrendszer fejlődésében. Nyálkásító hatásuk miatt hurutos állapotban illetve hajlam esetén bevitelüket mérsékelni kell. Itt is fontos az alkat és az aktuális állapot ismerete. Ez egyúttal a személyes fokozott odafigyelésen keresztül igazi szeretetünket közvetíti a gyerek felé.

Az Ájurvéda a tökéletes emésztés érdekében, és egészségmegőrző – gyógyító céllal professzionálisan használja a fűszereket, melyeket az életkornak megfelelően gyermekkorban is ajánl, előszeretettel a meleg, édeskés fűszereket, mint a kardamom, gyömbér, fahéj, édeskömény – ez az ízek tudománya is.

A gyerekek számára még fontosabb az egyébként általánosan is legajánlottabb édes íz – a szeretet íze. (Szanszkrit mádhurja édességet és szeretetet is jelent! – a szerk.) Ez a legtáplálóbb, de nem a finomított cukor mesterségesen túlzott ízéről van itt szó, ami kifejezetten káros -, hanem az édes gyümölcsökről vagy a gyermek számára még érzékelhető enyhén édeskés ízéről a gabonakásáknak amilyen ízű az anyatej is.

Az erősen fűszeres, sós, túl savanyú, csípős mindenképpen kerülendő. A gyerek nem kisméretű felnőtt – bár ebbe a hibába gyakran beleesnek. Nagyon elkeserítő, amikor azzal dicsekednek a szülők, hogy az ő gyerekük milyen ügyesen megeszi már fél évesen a töltött káposztát is, pedig szegény csak próbál megfelelni a helytelen elvárásoknak, még a tiszta érzékein is erőszakot téve.

Az állati fehérje túlzott bevitele, különös tekintettel az állatok életének kioltása miatt negatív karmát közvetítő húsra, mely az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásával egyértelműen összefüggésbe hozható, egyértelműen nem ajánlott, így nagyobb a fehérje túltáplálás veszélye, mint az alultáplálásé.

Mozgás, aktivitás
A gyerekeket hajlékony ízületeik alkalmassá teszik a jóga korai elsajátítására, és így rugalmasságuk későbbi megőrzésének is komoly esélye lesz, ami elejét veheti a napjainkban civilizációs népbetegséggé vált kopásos ízületi betegségeknek.

A gyerekek mozgásigénye, öltöztetése, a személyre szabott alvás és higiéné kialakítása, az évszakokhoz, időjáráshoz való zavartalan alkalmazkodás, a betegséghajlamok ismerete, a személyesen kedvező tanulási-, játék módszerek megfelelő megválasztásához az ájurvédikus alkattan elsajátítása felmérhetetlen segítséget tud nyújtani. Például ne öltöztessük túl a meleg intoleráns pitta (forrófejű, szenvedélyes) alkatú gyerekünket, fokozottan ügyeljünk a váta (ideges, rendszertelen, túl törékeny) alkatú gyerek életmódjában a rendszerességre, vagy legyünk türelmesebbek a lassabban tanuló kapha (lassú, nyugodt, álmoskás, lusta) alkatú gyerekkel, örüljünk a jó memóriájának, segítsünk, hogy hasznosíthassa, de fogjuk vissza a túlzott édesség és só fogyasztást nála.

Egy kultúra egészségét az mutatja meg, mennyire egészségesek, hogyan nevelkednek a benne élő gyerekek.” Szerencsére az ehhez szükséges ismereteket is biztosítja a védikus bölcsesség. Mindenkit arra biztatok, hogy ismerje meg, és alkalmazza, saját maga és gyermeke épülésére ezeket a tanításokat.

Radha-priya devi dasi, háziorvos, Ájurvéda szakértő

Forrás: Krisna.hu


Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Életmód
Természetesen egy ilyen kialakult problémakört (ami pár év alatt gyakori hátfájdalmakhoz és a porckorongok deformálódásához vezethet) több oldalról és individuálisan kell megközelíteni, de emeljünk ki most egy részletet, amivel szinte mindenkinek problémája van. Ez pedig a csípőhajlító izmok megrövidülése.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Ájurvéda és jóga kapcsolata 3.
Téma: Relaxáció/Meditáció
Jóga nidrá a gyakorlatban. Cikksorozat Strasszer Annamária vaisnava jógamester szakdolgozata alapján.
Téma: Filozófia
írta: Dr. Tóth-Soma László
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Rámájana
Rámájana nandagopa 2017.02.14.

RÁMÁJÁNA

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

Filozófiai istentan – A kurzus segít áttekinteni és megérteni a védikus hagyomány istenképét. Megismerhetjük az isteni inkarnációk kategóriáit, a tíz legjelentősebb avatár kedvteléseit, valamint a jelentősebb félisteneket.

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» A Védikus világkép
A Védikus világkép nandagopa 2017.02.14.

A VÉDIKUS VILÁGKÉP

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

A Védikus Világkép: hogyan mutatja be a védikus irodalom az univerzum felépítését, annak lakóit, valamint a kozmikus időciklusokat?

Előadó: Dr. Schnitchen Csaba (Száksi-gopála Dásza).

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA