Egészséges őszi szépség
Téma: Életmód

Nyakunkon az ősz. Előkerülnek a blézerek, lábmelegítők, zsepitartók, meg a szép színes kasmírkendők. Tudvalevő azonban, hogy hiába minden óvó-védő praktika kívül, ha az ember gyenge és elmérgeződött belül. Nézzük a belső praktikákat, hogyan őrizzük meg az egyensúlyt, ami nem más, mint maga a sz-épség.

A shat kryják (jógikus tisztítógyakorlatok) eszközei közül alapvető a neti kanna, aminek rendszeres használata tisztítja, védi és karbantartja az orr nyálkahártyáját, a tüdőnkbe kerülő levegő első számú tisztító-, és melegítőrendszerét. Az orr nyálkahártyájának védelmében a szezámolajat vessük be: néhány cseppjét helyezzük cseppentővel az orrjáratba, és külső masszírozással oszlassuk el. Az olajos bevonat hatása, hogy az idegrendszert megnyugtatja, és egészségesen tartja a nyálkahártyát. Remek stresszkezelő eszköz is egyben!

Lényeges a nyelvkaparó használata is, hogy a salakanyagokat reggel egyből eltávolítsuk – mindeközben szimbolikusan a beszédünket is megtisztítjuk.

A belső tüzet szító gyakorlatok mellett a test belső és külső olajozása az őszi hónapokban egyre nagyobb szerepet kap.  Miért?  Az őszi évszakban a belső tűz növekszik, hogy pótolja a külső hőenergia, a Nap sugárzó, éltető erejének a hiányát.

Ha alkatilag tüzes PITTA alkat vagyunk, ilyenkor jót tesz az ízületek olajozása, és a táplálékba legkésőbb ilyenkor beiktatott olajos rész, például az ételekbe főzés után belekevert hidegen sajtolt pár csepp formájában. A növekvő tűz az így megnedvesített szöveteket nem károsítja.

A VÁTA alkatnak ez mindig jól jön, tehát bátran alkalmazhatja ő is a fenti módszereket, kiegészítve alkalmanként a bőr olajas masszázásval, amit a legjobb, ha magunknak végzünk, teljes, és pozitív érzelmű átélésével a remélhető következményeknek.

A KAPHA típusnak ilyenkor a legkönnyebb tisztulni a böjt által, hiszen a belső tűz már erősödik, a kinti hideg és nedvesség pedig mérsékelt. A böjt alatt így gyorsabban égnek el a toxinok, de a böjtre jellemzően kínos mellékhatásként társuló „lehűlési szakaszba" való átmenetel nem olyan drasztikus. Ajánlott beiktatni a pikáns (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom) fűszereket, és a szattvikus (párolt, nyers, és főképp növényi) ételekre kissé szárító, aromás növényeket szórni (kakukkfű, rozmaring, zsálya).
 
Ilyenkor alapozhatjuk meg a hidegre való immunitásunk stabilitását. A hűlő levegőre való szoktatás igen fontos eleme az évszakok átmenetelére. Ha egész ősszel a városban vagyunk, néha végezzünk nagyobb sétákat, főképp, ha a légzőrendszerünk és az ereink érzékenyek a hőmérsékletcsökkenére.
És hogy mivel ápoljuk a bőrünket? Ezt itt olvashatod!

Írta: Kálmán Judit
reforméletmód-kutató, -tanácsadó, szakíró
erintesem.hu

képek: pixabay.com giani és papaya45


Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Gauranga Das írása.
Téma: Életmód
Yoga-sūtra I.14. magyarázat 3.
www.gaurakrisna.hu
Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Egyéb cikkek

Téma: Jógafajták
a női testre és szellemre hangolva
Téma: Filozófia
Bakaja Zoltán a jóga fogalmát definiálja a Bhagavad-gítá versei alapján. A 6. fejezet 2. verse a jógát a szannjászával, az aszketizmussal, a világtól való elfordulással, lemondással felelteti meg.
Téma: Relaxáció/Meditáció
írta: Dr. Tóth-Soma László
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA