Idegerősítő légzés
Téma: Gyakorlás

Az egyetlen olyan klasszikus pránájáma gyakorlat, amelyet testmozgással együtt kell végezni. Dely Károly mesterségesen tökéletesített nyújtózkodásnak nevezi. Neve üdítő, élénkítő hatására utal. Yesudian szerint pszichikai hatása sem elhanyagolható: biztos fellépést ad gyakorlójának, fokozza a lelki erőt .


Kivitelezése:


1. Kiinduló helyzet: terpeszállás, karok test mellett. Gerinc egyenes. Teljes jógalégzés.

2. A teljes jógalégzés kilégzési fázisát követően lassan lélegezünk be, mialatt karjainkat felfelé fordított tenyérrel vállmagasságig előreemeljük, mellső középtartásba.
A karokat emelés közben folyamatosan, erőteljesen megfeszítve nyújtjuk.

3. Mellső középtartásban a lélegzetet visszatartva kezünket lassan ökölbe szorítjuk, és hirtelen mozdulattal az öklünket a vállunkhoz rántjuk. Majd lassan, a karizmokat feszítve újból kinyújtjuk (szinte remegjenek), visszarántjuk; s még egyszer megismételjük.

4. A harmadik karnyújtást követően tenyerünket kinyújtuk, és a lassú kilégzés ütemében karunkat  leengedjük. Előrehajolva, karokat ellazítva pihenünk.

Ha a kezek háromszori vállhoz rántása nehezünkre esik, akkor elegendő csak kétszer vagy akár csak egyszer is végrehajtani.
Javasolt naponta kétszer-háromszor végezni.

MAgas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott.


Összeállította: Dr. Diós Éva


Forrás:
Salvarajan Yesudian - Haich Erzsébet: Sport és jóga. Magyar Világ, Budapest, 1992.
Dely Károly: Jóga. Medicina, Budapest, 1971.


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
Gauranga dász írása.
Téma: Gyakorlás
A hullapóz talán a legfontosabb része a jóga gyakorlásnak. Ez az a póz, amit a legnehezebb ászanaként is számon tartanak.
Téma: Gyakorlás
Teljes testet átmozgató ászanasor a már kialakult csontritkulásra, 90 percben

Sorozatunk bejező cikkét olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
A reinkarnáció tapasztalati bizonyítékairól szóló sorozatunk 2. részében a lélekvándorlás és az irodalom témakörével foglalkozunk.
Téma: Filozófia
Németh Dávid cikksorozatában A „szent ember” fogalmát járja körbe a katolicizmus és a vaisnavizmus szemszögéből.
Téma: Filozófia
Bakaja Zoltán a jóga fogalmát definiálja a Bhagavad-gítá versei alapján. A 6. fejezet 2. verse a jógát a szannjászával, az aszketizmussal, a világtól való elfordulással, lemondással felelteti meg.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok