Édesség és önteltség
Téma: Érdekességek

Idén október 24-én rendezik meg az Édességfesztivált Krisna-völgyben, melynek során mintegy 2 tonna édességet készítenek és ajánlanak fel Krisna egy különleges formájának.
 
A Govardhana fesztivál Indiában - és vaisnava/Krisna-hívő közösségben hazánkban is - Krisna egyik gyermekkori kedvtelésének állít emléket. A hívők felelevenítik Krisna védelmező arcát, amikor is a történet szerint az Úr a pusztító monszuntól, a Govardhana-hegy felemelésével óvta meg híveit, és szülőfalujának, Vrindávanának lakóit. Az ítéletidőt a félistenek királya, az esők, viharok, villámok irányítója, Indra bocsátotta a Földre haragjában, amikor a lakók a félistenek helyett a Govardhana-hegynek mutattak be áldozatokat Krisna javaslatára. A történet három fontos tanulságot is rejt, amelyről e jeles alkalommal megemlékeznek:
Az egyik, az Úr védelmező ereje, amely bármilyen csodálatos módon megnyilvánulhat életünkben.
A második a büszkeség és önteltség felett aratott győzelem fontossága – Krisna, akit az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként mutatnak be a védikus szentírások, a pozíciója, hatalma által kevéllyé vált Indrát kívánta megleckéztetni ezen a napon, s rávilágít, hogy a dölyfösség egy olyan tulajdonság, amelytől mielőbb meg kell szabadulnunk.
A harmadik egy fontos teológiai tanítást tár fel. Bár az indiai kultúrkör számos félistent ismer, ezek a félistenek mégis a Legfelsőbb Irányító (Visnu vagy más néven Krisna) utasítására végzik irányító tevékenységüket. Valójában minden tudás, erő, jólét és öröm az Úrtól fakad, így a bőség is, amelyet méltán kifejez a 2 tonna édesség az ünnep során – vagyis annyi finomság, amelyből hegyet lehet rakni.
 
Apró érdekesség, a szanszkrit nyelv tökéletes kifejezőkészségére utal egyébként, hogy a szeretet/szerelem és az édesség szavak szanszkrit megfelelője egyaránt a mádhurja. Az istenszereteté pedig – amely sok hívő életében a legfontosabb - a bhakti, vagyis az odaadás.
 
A sok édesség a Govardhana Édességfesztiválon nem csak az érkező vendégek kedvére lesz. Hagyománnyá vált, hogy a sok finomsággal a környék lakóit is megvendégelik. A kiosztott édességek így éppen a gondoskodás és szeretetet kifejeződésévé válnak!
 
Ha Ön is kíváncsi erre a látványos, vidám ünnepségre, látogasson el a somogyvámosi Krisna-völgybe, ahol egész nap várják a látogatókat.

Ha pedig nincs lehetősége, készítsen indiai édességet a nap emlékére. Egy méltán híres édesség receptjét adjuk segítségül:

Börfi – indiai tejkaramella, avagy a tökéletes reggeli édesség

               

Hozzávalók:
    1,5 l zsíros tej
    5 dl tejszín
    25 dkg cukor
 
A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Olyan edényt válasszunk, amelyben nem szokott leégni az étel! Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki – a legalacsonyabb fokozatot válasszuk. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat és ez a lekvárfőzéshez hasonlóan a tűzhely mellett ácsorgást követeli tőlünk. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavargassuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz. A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát, pisztáciát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot. A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk. Dísztésként mrgszórhatjuk mandula, pisztácia forgácsokkal is. Gyermekek, ügyesebb lányok kerek labdákat készítenek belőle és egyesével díszítik marcipán elemekkel, természetes ételfestékkel.

Jó étvágyat kívánunk!


Program és recept: krisna.hu
Kép: awesomecuisine.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Relaxáció/Meditáció
írta: Vértessy Flóra
Téma: Jóginterjúk
írta: Malik Tóth István
Téma: Jóginterjúk
Szakértőinket, gyakorló jógaoktatókat kérdeztük arról, vajon ők az egyéni vagy a csoportos jógázást ajánlják-e
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA