Tanuljon lélegezni!
Téma: Érdekességek

Magazinunk olvasóinak nem kell bemutatni Selvarajan Yesudiant. A magyar jóga történetének első formálójáról itt és itt olvashatnak többet.
A következő tanulságos történetre Dely Károly egyik könyvében bukkantam:

Egy alkalommal felkereste Yesudiant a Horty-Magyarország egyik leggazdagabb bőrgyárosának híresen szép és ifjú felesége. Körülményesen magyarázkodott, majd kérte a mestert, hogy tanítsa meg jógázni. A hosszan előadott kérést lakonikus rövidségű felszólítás követte:
- Vetkőzzön le, kérem!
Az ifjú asszony nagyon ügyes és készséges volt ebben a tevékenységben, és ráadásul akkor igazán nem először kérték erre. Ennek ellenére mégis meglepődött; - Ó, de csodálatos dolog ez a jóga! - gondolta magában, s gyorsan eleget tett a felszólításnak. Eddigi vetkőzési tapasztalatai alapján tudta, hogy ruha nélkül ellenálhatatlanná válik a férfiak számára. Kacérkodó kíváncsisággal várta a hatást, de a magabiztossága hamar elszállt.
A barna ifjú egy ideig figyelmesen nézte - valahol a hasa és a melle tájékán -, azután megszólalt:
- Asszonyom, Ön nem tud jól lélegezni.
A szép bőrgyárosné az ügy számára váratlan fordulatától kissé meglepődött, és nagyon megsértődött:- Ez vagy ökör vagy beteg - gondolta magában, és gúnyosan így válaszolt:
- Valóban vannak dolgok, amelyekhez nem értek. Például ha hiszi, ha nem, nem írok és nem olvasok kínaiul. Sőt, tulajdonképpen nagyon szégyellem, de eszkimóul sem beszélek. De lélegezni, azt nagyon jól tudok. Különben enélkül nem is élhetnék.
- Nem, asszonyom, higye el, hogy sem én, sem a többi civilizált ember nem lélegzik jól, mert azt a "rövid, levegő utáni kapkodás"-t, amely Önnél és a legtöbb embernél tapasztalható, igazán nem lehet jó légzésnek tekinteni.

Kis idő múlva Yesudian így folytatta:
- Nagy hiba az is, hogy Ön és a többi európai ember nem tartja eléggé tisztán a szervezetét.
Erre a megjegyzésre a szép ifjú hölgy egészen megdöbbent, és tágra nyílt szemekkel, rémülten a testére bámult:
- Uram, én naponta fürdök. - hebegte.
- Igen, ennyi fürdés tökéletesen elegendő. Csakhogy!... Nézzen egy pillanatra az ablak felé. A besütő napfényben jól láthatja a levegő szennyezettségét. Amint megfigyelheti, tele van porral és rengeteg más, szemmel nem látható, egészségre ártalmas anyagokkal: széndioxiddal, baktériummal stb. is. És ez nemcsak ebben a szobában, hanem mindegyik zárt helyiségben, és a nagyvárosokban az utcákon is így van. Ezt a rossz, egészségtelen levegőt szívjuk be mindnyájan. Akik azonban jól lélegeznek vagy erős fizikai tevékenységet, esetleg légzőgyakorlatokat végeznek, azok időnként a tüdejüket - akárcsak egy zárt szobát - alaposan kiszellőztetik. Ön azonban, és mindazok, akik nem lélegeznek helyesen, akik nem végeznek légzőgyakorlatokat vagy túlságosan kényelmesen élnek, szinte sohasem szellőztetik ki alaposan a tüdejüket. Ezért hát mindennél fontosabb, hogy Ön és a többi európai ember megtanuljon helyesen lélegezni.

Kiszellőztette ma már a tüdejét?


Szerkesztette: Dr. Diós ÉvaForrás:
Dely Károly: Jógagyakorlatok. Budapest, 1973.


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Első hallásra elvont, filozofikus embernek gondolhatjuk azt, aki vaisnava teológusnak tanul, miközben ők azt mesélik el magukról, hogy a védikus tudás gyakorlati, és életük mérföldköve, hogy rátaláltak erre az életfilozófiára.
Téma: Érdekességek
A Jòga Világnapja és 2017 Szekérfesztivál alkalmàbòl június 24-én a BHF tanárai èrdekes előadásokat tartanak a jóga és személyiségfejlesztés témaköreiben.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Jógafajták
írta: Hári Beáta és Mudra-Nádas Linda
Téma: Gyakorlás
Tíz alapelv a húzódások elkerüléséhez. Összeállította: Medvegy Gergely
Téma: Filozófia
Válaszlevél egy kétkedőnek, aki szeretné megtudni, hogy valóságosak-e az istenélmények. Dr. Tasi István (Ísvara Krisna Dásza) cikksorozatának befejező része.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Védikus filozófia
» Ászana felkészítő
» Nyári Életmód Tábor
» Meditáció és önismeret
» Haladó jóga tanfolyam
» Kezdő jóga tanfolyam
» Jógaworkshop