Tanuljon lélegezni!
Téma: Érdekességek

Magazinunk olvasóinak nem kell bemutatni Selvarajan Yesudiant. A magyar jóga történetének első formálójáról itt és itt olvashatnak többet.
A következő tanulságos történetre Dely Károly egyik könyvében bukkantam:

Egy alkalommal felkereste Yesudiant a Horty-Magyarország egyik leggazdagabb bőrgyárosának híresen szép és ifjú felesége. Körülményesen magyarázkodott, majd kérte a mestert, hogy tanítsa meg jógázni. A hosszan előadott kérést lakonikus rövidségű felszólítás követte:
- Vetkőzzön le, kérem!
Az ifjú asszony nagyon ügyes és készséges volt ebben a tevékenységben, és ráadásul akkor igazán nem először kérték erre. Ennek ellenére mégis meglepődött; - Ó, de csodálatos dolog ez a jóga! - gondolta magában, s gyorsan eleget tett a felszólításnak. Eddigi vetkőzési tapasztalatai alapján tudta, hogy ruha nélkül ellenálhatatlanná válik a férfiak számára. Kacérkodó kíváncsisággal várta a hatást, de a magabiztossága hamar elszállt.
A barna ifjú egy ideig figyelmesen nézte - valahol a hasa és a melle tájékán -, azután megszólalt:
- Asszonyom, Ön nem tud jól lélegezni.
A szép bőrgyárosné az ügy számára váratlan fordulatától kissé meglepődött, és nagyon megsértődött:- Ez vagy ökör vagy beteg - gondolta magában, és gúnyosan így válaszolt:
- Valóban vannak dolgok, amelyekhez nem értek. Például ha hiszi, ha nem, nem írok és nem olvasok kínaiul. Sőt, tulajdonképpen nagyon szégyellem, de eszkimóul sem beszélek. De lélegezni, azt nagyon jól tudok. Különben enélkül nem is élhetnék.
- Nem, asszonyom, higye el, hogy sem én, sem a többi civilizált ember nem lélegzik jól, mert azt a "rövid, levegő utáni kapkodás"-t, amely Önnél és a legtöbb embernél tapasztalható, igazán nem lehet jó légzésnek tekinteni.

Kis idő múlva Yesudian így folytatta:
- Nagy hiba az is, hogy Ön és a többi európai ember nem tartja eléggé tisztán a szervezetét.
Erre a megjegyzésre a szép ifjú hölgy egészen megdöbbent, és tágra nyílt szemekkel, rémülten a testére bámult:
- Uram, én naponta fürdök. - hebegte.
- Igen, ennyi fürdés tökéletesen elegendő. Csakhogy!... Nézzen egy pillanatra az ablak felé. A besütő napfényben jól láthatja a levegő szennyezettségét. Amint megfigyelheti, tele van porral és rengeteg más, szemmel nem látható, egészségre ártalmas anyagokkal: széndioxiddal, baktériummal stb. is. És ez nemcsak ebben a szobában, hanem mindegyik zárt helyiségben, és a nagyvárosokban az utcákon is így van. Ezt a rossz, egészségtelen levegőt szívjuk be mindnyájan. Akik azonban jól lélegeznek vagy erős fizikai tevékenységet, esetleg légzőgyakorlatokat végeznek, azok időnként a tüdejüket - akárcsak egy zárt szobát - alaposan kiszellőztetik. Ön azonban, és mindazok, akik nem lélegeznek helyesen, akik nem végeznek légzőgyakorlatokat vagy túlságosan kényelmesen élnek, szinte sohasem szellőztetik ki alaposan a tüdejüket. Ezért hát mindennél fontosabb, hogy Ön és a többi európai ember megtanuljon helyesen lélegezni.

Kiszellőztette ma már a tüdejét?


Szerkesztette: Dr. Diós ÉvaForrás:
Dely Károly: Jógagyakorlatok. Budapest, 1973.


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
írta: Jakab Krisztina
Téma: Életmód
írta: Medvegy Gergely
Téma: Gyakorlás
Hogy ne edzél hiába! Összeállította Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA