Vasztu - az indiai térrendezés
Téma: Érdekességek

Többen is kérték, hogy szeretnének kicsit bővebben olvasni a Vasztu tudományáról, annál is inkább, mivel az ősi kínai feng shuiról sokkal többet cikkeznek, ezért most elindítunk egy cikksorozatot, amely közelebb hozza az olvasóhoz ezt az izgalmas, az időtlenségbe visszanyúló mély bölcsességet. Mivel tanulmányoztam a kínai nyelvet és a kínai kultúrát, éveken át foglalkoztam a feng shuival(jelentése: szél és víz), ezért elöljáróban egy kicsit szeretnék erről is írni, bár a főszerep a Vasztu-sásztráé lesz.

A Vasztu szanszkrit szó, a jelentése szubsztancia, anyag, valóság, lényeg, teljesség. Indiában sok ezer év óta alkalmazzák a gyakorlatban a védikus építészek, a szthápatik. Védikusnak azt nevezzük, ami a Védák – India ősi szentírásai, legalább 5000 éve rendszerezte és jegyeztette le szanszkrit nyelven Vjászadéva - tanításain alapulnak. A Véda jelentése is tudást, megismerést jelent.

A térrendezés művészete - amelynek a célja a harmónia megteremtése - leginkább az ősi Kínában és Indiában maradt fenn. Az éltető energia áthatja a Világmindenséget, ezt a kínaiak csínek, az indiaiak pránának nevezik. Lao-ce a taoizmus megteremtője azt tanítja, a jin(a női elv, a befogadó, nedves, sötét, negatív, hideg pólus) és a jang(a férfias, teremtő, világos, tüzes, pozitív princípium) kiegészíti egymást, csírájában mindkettő rendelkezik a másik tulajdonságaival, ám kisebb mértékben. A két pólus mindig egyensúlyra törekszik.

A Vasztu tanítása szerint az életerő, a prána forrása a Nap. Mivel a napsugarak hatása kora reggel és délelőtt a legkedvezőbbek, ezért a házunkat legjobb úgy megépíteni, hogy nyitottabb legyen ÉK, K, DK-i irányba, és kevesebb napfény érje délről és nyugatról. A Vasztu-sásztra időtlen tudomány, írásos formában kb. 5000 éve létezik, az Úr Visnu lélegzetével áradt ki és Brahmá adta át a tudást a bölcseknek.

Szeretném néhány példával illusztrálni, mennyi érdekes  tanáccsal szolgál  a Vasztu az életbármely területén:

A telkünkre páros számú fát ültessünk a déli vagy a nyugati oldalra! Az északi oldalra ne ültessünk magas fákat, mert a ház férfi lakóira rossz hatással vannak!
Tanulás közben üljünk észak, kelet vagy északkelet irányába, jobban fog menni a tanulás!
A gyógyszeres ládikát tartsuk az északkeleti sarokban, így jobban hatnak a gyógyszerek!
Ha beteg van a háznál, a DNY-i, vagy az ÉNY-i szobában gyorsabban gyógyul.
Adományozás közben nézzünk északi vagy keleti irányba!
Álljunk arccal észak vagy nyugat felé: a tőlünk jobbra eső részek mindig kedvezőek, a másik oldal kevésbé! Ez a szabály minden esetben alkalmazható.
A gyertyát soha ne a szánkkal fújjuk el, mert a kiáramló levegő tisztátalan, ami sérti Agnit, a tűz félistenét! Legyezzük el a kezünkkel, vagy használjunk gyertyakoppantót!


A következő részben a Vasztu-purusáról írunk és szó lesz a ház belső felosztásáról.

Szerző: Gáborné Váradi Zsuzsanna

Forrás: Gauranga das.Vasztu. Az otthonteremtés időtlen tudománya. Lál Kiadó, 2000.

kép: realtynmore.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Milyen legyen a hozzáállásunk a nehézséget okozó ászanákhoz? Vizes Tilda, vaisnava jógamester szakos hallgató hamstring nyújtásáról szóló cikksorozatának első részéből ezt is megtudhatjuk.
Téma: Relaxáció/Meditáció
Gubán Dorka, astanga jógaoktató cikksorozata a mantrák varázslatos világába kalauzolja olvasóit.
Téma: Táplálkozás
írta: Hári Beáta
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA