Vasztu - az indiai térrendezés
Téma: Érdekességek

Többen is kérték, hogy szeretnének kicsit bővebben olvasni a Vasztu tudományáról, annál is inkább, mivel az ősi kínai feng shuiról sokkal többet cikkeznek, ezért most elindítunk egy cikksorozatot, amely közelebb hozza az olvasóhoz ezt az izgalmas, az időtlenségbe visszanyúló mély bölcsességet. Mivel tanulmányoztam a kínai nyelvet és a kínai kultúrát, éveken át foglalkoztam a feng shuival(jelentése: szél és víz), ezért elöljáróban egy kicsit szeretnék erről is írni, bár a főszerep a Vasztu-sásztráé lesz.

A Vasztu szanszkrit szó, a jelentése szubsztancia, anyag, valóság, lényeg, teljesség. Indiában sok ezer év óta alkalmazzák a gyakorlatban a védikus építészek, a szthápatik. Védikusnak azt nevezzük, ami a Védák – India ősi szentírásai, legalább 5000 éve rendszerezte és jegyeztette le szanszkrit nyelven Vjászadéva - tanításain alapulnak. A Véda jelentése is tudást, megismerést jelent.

A térrendezés művészete - amelynek a célja a harmónia megteremtése - leginkább az ősi Kínában és Indiában maradt fenn. Az éltető energia áthatja a Világmindenséget, ezt a kínaiak csínek, az indiaiak pránának nevezik. Lao-ce a taoizmus megteremtője azt tanítja, a jin(a női elv, a befogadó, nedves, sötét, negatív, hideg pólus) és a jang(a férfias, teremtő, világos, tüzes, pozitív princípium) kiegészíti egymást, csírájában mindkettő rendelkezik a másik tulajdonságaival, ám kisebb mértékben. A két pólus mindig egyensúlyra törekszik.

A Vasztu tanítása szerint az életerő, a prána forrása a Nap. Mivel a napsugarak hatása kora reggel és délelőtt a legkedvezőbbek, ezért a házunkat legjobb úgy megépíteni, hogy nyitottabb legyen ÉK, K, DK-i irányba, és kevesebb napfény érje délről és nyugatról. A Vasztu-sásztra időtlen tudomány, írásos formában kb. 5000 éve létezik, az Úr Visnu lélegzetével áradt ki és Brahmá adta át a tudást a bölcseknek.

Szeretném néhány példával illusztrálni, mennyi érdekes  tanáccsal szolgál  a Vasztu az életbármely területén:

A telkünkre páros számú fát ültessünk a déli vagy a nyugati oldalra! Az északi oldalra ne ültessünk magas fákat, mert a ház férfi lakóira rossz hatással vannak!
Tanulás közben üljünk észak, kelet vagy északkelet irányába, jobban fog menni a tanulás!
A gyógyszeres ládikát tartsuk az északkeleti sarokban, így jobban hatnak a gyógyszerek!
Ha beteg van a háznál, a DNY-i, vagy az ÉNY-i szobában gyorsabban gyógyul.
Adományozás közben nézzünk északi vagy keleti irányba!
Álljunk arccal észak vagy nyugat felé: a tőlünk jobbra eső részek mindig kedvezőek, a másik oldal kevésbé! Ez a szabály minden esetben alkalmazható.
A gyertyát soha ne a szánkkal fújjuk el, mert a kiáramló levegő tisztátalan, ami sérti Agnit, a tűz félistenét! Legyezzük el a kezünkkel, vagy használjunk gyertyakoppantót!


A következő részben a Vasztu-purusáról írunk és szó lesz a ház belső felosztásáról.

Szerző: Gáborné Váradi Zsuzsanna

Forrás: Gauranga das.Vasztu. Az otthonteremtés időtlen tudománya. Lál Kiadó, 2000.

kép: realtynmore.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A mesterséges intelligencia kutatásában egy friss vizsgálatsorozat arra törekszik, hogy egy számítógép egy eszkimók által használt kutya megfigyeléséből tanulja meg, milyen is kutyaként gondolkodni.
Téma: Érdekességek
Ismerd meg a jóga tradicionális irányzatait!
Akvárium Klub, 2018.05.05.
Téma: Érdekességek
Országos programajánló
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Yoga-sūtra I.22. magyarázat 2. rész
Dr. Tóth-Soma László
Téma: Filozófia
A védikus hagyományok szerint, eredetileg amikor egy tanuló elhatározta, hogy a guru āśramjába költözik azért, hogy elkezdje a lelki tökéletesség felé vezető életét, el kellett fogadnia bizonyos alapelveket, illetve gyakorlatokat ahhoz, hogy alkalmassá váljon erre.
Téma: Életmód
Gauranga Dásza írása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy