Vasztu - az indiai térrendezés
Téma: Érdekességek

Többen is kérték, hogy szeretnének kicsit bővebben olvasni a Vasztu tudományáról, annál is inkább, mivel az ősi kínai feng shuiról sokkal többet cikkeznek, ezért most elindítunk egy cikksorozatot, amely közelebb hozza az olvasóhoz ezt az izgalmas, az időtlenségbe visszanyúló mély bölcsességet. Mivel tanulmányoztam a kínai nyelvet és a kínai kultúrát, éveken át foglalkoztam a feng shuival(jelentése: szél és víz), ezért elöljáróban egy kicsit szeretnék erről is írni, bár a főszerep a Vasztu-sásztráé lesz.

A Vasztu szanszkrit szó, a jelentése szubsztancia, anyag, valóság, lényeg, teljesség. Indiában sok ezer év óta alkalmazzák a gyakorlatban a védikus építészek, a szthápatik. Védikusnak azt nevezzük, ami a Védák – India ősi szentírásai, legalább 5000 éve rendszerezte és jegyeztette le szanszkrit nyelven Vjászadéva - tanításain alapulnak. A Véda jelentése is tudást, megismerést jelent.

A térrendezés művészete - amelynek a célja a harmónia megteremtése - leginkább az ősi Kínában és Indiában maradt fenn. Az éltető energia áthatja a Világmindenséget, ezt a kínaiak csínek, az indiaiak pránának nevezik. Lao-ce a taoizmus megteremtője azt tanítja, a jin(a női elv, a befogadó, nedves, sötét, negatív, hideg pólus) és a jang(a férfias, teremtő, világos, tüzes, pozitív princípium) kiegészíti egymást, csírájában mindkettő rendelkezik a másik tulajdonságaival, ám kisebb mértékben. A két pólus mindig egyensúlyra törekszik.

A Vasztu tanítása szerint az életerő, a prána forrása a Nap. Mivel a napsugarak hatása kora reggel és délelőtt a legkedvezőbbek, ezért a házunkat legjobb úgy megépíteni, hogy nyitottabb legyen ÉK, K, DK-i irányba, és kevesebb napfény érje délről és nyugatról. A Vasztu-sásztra időtlen tudomány, írásos formában kb. 5000 éve létezik, az Úr Visnu lélegzetével áradt ki és Brahmá adta át a tudást a bölcseknek.

Szeretném néhány példával illusztrálni, mennyi érdekes  tanáccsal szolgál  a Vasztu az életbármely területén:

A telkünkre páros számú fát ültessünk a déli vagy a nyugati oldalra! Az északi oldalra ne ültessünk magas fákat, mert a ház férfi lakóira rossz hatással vannak!
Tanulás közben üljünk észak, kelet vagy északkelet irányába, jobban fog menni a tanulás!
A gyógyszeres ládikát tartsuk az északkeleti sarokban, így jobban hatnak a gyógyszerek!
Ha beteg van a háznál, a DNY-i, vagy az ÉNY-i szobában gyorsabban gyógyul.
Adományozás közben nézzünk északi vagy keleti irányba!
Álljunk arccal észak vagy nyugat felé: a tőlünk jobbra eső részek mindig kedvezőek, a másik oldal kevésbé! Ez a szabály minden esetben alkalmazható.
A gyertyát soha ne a szánkkal fújjuk el, mert a kiáramló levegő tisztátalan, ami sérti Agnit, a tűz félistenét! Legyezzük el a kezünkkel, vagy használjunk gyertyakoppantót!


A következő részben a Vasztu-purusáról írunk és szó lesz a ház belső felosztásáról.

Szerző: Gáborné Váradi Zsuzsanna

Forrás: Gauranga das.Vasztu. Az otthonteremtés időtlen tudománya. Lál Kiadó, 2000.

kép: realtynmore.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Április 22-én, a Yogafesten adták át a díjat Szabó Ágnes Szítának és Nagy Gábornak.
Téma: Érdekességek
Országos ingyenes jógikus programajánló.
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Jógarádzsa Kiválósági Díjra jelölték Nagy Gábort, aki 17 éves kora óta jógázik rendszeresen, de komolyabban 2006-ban kezdett el foglalkozni a jógával.
Téma: Életmód
Természetesen egy ilyen kialakult problémakört (ami pár év alatt gyakori hátfájdalmakhoz és a porckorongok deformálódásához vezethet) több oldalról és individuálisan kell megközelíteni, de emeljünk ki most egy részletet, amivel szinte mindenkinek problémája van. Ez pedig a csípőhajlító izmok megrövidülése.
Téma: Filozófia
Kapcsolatunk a kötelességhez, az eredményeinkhez és az emberekhez. Gauranga dásztól.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok