Éltető emésztés
Téma: Táplálkozás

Emésztésünket berögzött étkezési szokásainkkal szinte észrevétlenül tehetjük tönkre (erről itt olvashatsz). De a kor előrehaladtával is csendesedni kezd az emésztés tüze (agni), ezért idősebb korban még jobban érdemes odafigyelni az étrend összeállításra. Válogatásunkban olyan különféle eszközöket mutatunk be, amivel emésztőrendszerünket, emésztési folyamatainkat karbantarthatjuk, erősíthetjük.
 
1. Egy maroknyi étel
 
Jógamagazin lévén első helyre a jógikus étkezés alapszabályát tesszük: a mértékletességet a táplálkozásban is. Étkezéskor a gyomor egyharmada legyen szilárd táplálékkal telített, egyharmada folyadékkal, s a maradék egyharmad az emésztőenzimeknek ad helyet.
Az egyszeri étkezéskor fogyasztandó ideális mennyiséget két kezed hordozza. Formálj kis kosarat két tenyeredből, ez a számodra előnyös mennyiség.
 
2. Nyers, nyers, nyers

 
A tápanyagok lebontásában megkerülhetetlen szerepet játszanak a fehérjék, zsírok és szénhidrátok megemésztését, hasznosítását végző enzimek. Többségüket emésztő traktusunk állítja elő; a nyálmirigyek, a gyomor, a hasnyálmirigy, a vékonybél, a máj-epe, de a tápcsatornában lévő baktériumok is sok enzimet termelnek. Azonban olyanok is vannak, amiket a szervezet nem képes előállítani. Ezeket étkezés során visszük be nyers, nem hőkezelt élelmiszerekkel. A túlfőzött ételekben, feldolgozott élelmiszerekben nincsenek meg ezek a természetes enzimek, tehát étrendedből ne hagyd a nyers zöldségeket, gyümölcsöket!
 
3. Ászanák és légzőgyakorlatok
 
Nem meglepő módon a mozgás is segítségünkre lehet. A jógaászanák nemcsak a hasi izomzatot fejlesztik, hanem a bélmozgást is serkentik. Az előrehajló, csavaró ászanák stimulálják a bélrendszer működését (gyakorlatsorozatot itt és itt találhatsz). A pránajáma gyakorlatokkal az emésztőrendszer oxigénellátását javíthatod.
 
4. Mit mivel?

 
A különböző tápanyagok eltérő emésztőnedvet igényelnek és eltérő idő alatt emésztődnek meg. Ezért az egy étkezés alatti túl sokféle étel fogyasztása, mint például fehérje fogyasztása gabonával, zsírokkal és cukrokkal együttesen emésztési problémákat okozhatnak. A megfelelő kombináció viszont nem csupán az emésztés serkentését segíti, hanem érezhetően több energiát biztosít, illetve segít enyhíteni a depressziót, szorongást, valamint a hangulati ingadozásokat. A kombinációs szabályokról itt olvashatsz bővebben!
 
5. Pihenés
 
Az étkezés utáni kis pihenő jó kezdet az emésztés megindításához. Ha teheted ne pattanj fel rögtön étkezés után, csendben szemlélődj egy kicsit vagy beszélgess étkezőpartnereiddel. A legjobb, ha le tudsz dőlni egy kicsit, mondjuk egy kellemes vasárnapi ebéd után. :) Ilyenkor feküdj a bal oldaladra, hogy a gyomrodnak kellemes helyet biztosíts. Ha nincs lehetőséged erre, akkor csak ülj le egy padra vagy az íróasztalodhoz, és végezz rövid meditációt, mielőtt újra munkádhoz kezdesz.
 
6. Fűben fában orvosság: fűszerek, gyógynövények, gyógyteák
 
A fűszerek úgymond „előemésztik” az ételeket főzés során, ezáltal teszik azokat még inkább emészthetővé. A hő feléleszti és összekeveri az aromákat, lehetővé téve a tápanyagok könnyebb felszívódását. A citromfű, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, cayennei bors, feketebors, kardamom, fahéj, kömény, kurukuma, szerecsendió ismert emésztést serkentő hatásáról. Alkalmazzuk ezeket bátran!
 
A gyógyfüvekben lévő virja (energia) segíti az agni felébresztését. Emésztést segítő teák például az ezerjófű, a gyömbér, a citrom és a borsmentatea. De fűszerezheted is gyógyteákat akár kardamommal, fahéjjal, kamillával vagy aloéval.Szerző: DÉva

A cikk a YogaJournal 7 Easy Tricks for Better Digestion c. írásának alapulvételével készült


Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
A kollagén egy fehérje, melynek legalább egy tucatnyi különböző típusa fordul elő az ember szöveteiben, főként a kötőszövetekben. Legújabban a kozmetikai ipar kapta fel, mint a bőr fiatal, üde kinézetének megőrzőjét.
Téma: Táplálkozás
Téma: Táplálkozás
Vaisnava etikettről szóló sorozatunk újabb részében Lehóczky Edit, vaisnava jógamester szakos hallgató vezet be a vaisnava főzési szokások rejtelmeibe
Egyéb cikkek

Téma: Ászana sorozatok
A Csandranamaszkára második változata.
Téma: Filozófia
Bakaja Zoltán a jóga fogalmát definiálja a Bhagavad-gítá versei alapján. A 2. fejezet 50. verse a jógát ügyes, okos cselekvésként, vagy a cselekvés művészeteként határozza meg.
Téma: Érdekességek
Azoknak, akik nem voltak ott. S azoknak is, akik ott voltak. Szubjektív. :)
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA