Hasya-yoga, ami felvidít
Téma: Jógafajták
Dr. Madan Kataria, az alapító

Mi is az a Hasya Yoga?

A magyarul leginkább hahota jógának nevezett módszer. Laughter Yoga, nevetőjóga, jóganevetés néven is ismert, és nem keverendő össze a hatha-jógával. A Hahota jóga a nevetésnek olyan formája, ahol a gyakorlók nem vicceken, nem komikus jeleneteken nevetnek, hanem feltételek nélkül. Egyszerűen azért, mert nevetni van kedvük, s mert tudják, hogy a nevetésnek számtalan, egészséget és közérzetet javító folyománya van.

Honnan ered ez a jóga?

Egy indiai orvos, Dr. Madan Kataria szellemi terméke, vagy mondjuk úgy, újító szellemű módszere. Független mindenféle világnézettől és vallástól, politikai hovatartozástól, megkülönböztetésről, ezért bárki számára elfogadható és gyakorolható.

Mi inspirálta Dr. Katairát erre a lépésre?

Nyugati orvostudománnyal foglalkozó, gyakorló orvosként több olyan tudományos írással találkozott neves orvosi szaklapokban, melyek a nevetésnek az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról szóltak. Ennek hatására 1995-ben úgy döntött, hogy az általa kezelt emberek között megpróbálja növelni a napi nevetés mennyiségét, s ezáltal tanulmányozza a nevetés egészségükre gyakorolt hatásait. Ezzel az ötlettel egyidőben azt is elhatározta, hogy Mumbaiban, az utca emberei között is kísérletezésbe kezd, s megpróbálja a lehető legtöbb tapasztalatot összegyűjteni ebben a témában.

A rendelője közelében lévő parkban megszólított néhány munkába siető embert, és miután elmesélte nekik a nevetésgyakorlatok tervét, elkezdték egymást közösen szórakoztatni, viccekkel és bohóckodással. Az arra járók eleinte jókat nevettek rajtuk, egyesek kigúnyolták vagy bolondnak nézték őket, de ahogy napról napra újra találkoztak, egyre több, addig szkeptikus tag is csatlakozott a kedetben öt tagból álló foglalkozáshoz.

Hogyan lett a viccmesélésből különleges gyakorlatsorozat?

A hahota jóga ekkor még néhány bevezető, jógalégzésszerű gyakorlatból állt, majd ezt követte a viccmesélés. Azonban amikor két hét után kifogytak az indiai viccekből, és egyre több gúnyolódó vicc került a felszínre a csoportosulás fogyatkozni kezdett. Valami más megoldást kellett találni, amivel az embereket nevetésre lehet késztetni, s amit nem fenyeget a kimerülés veszélye. Dr. Kataria ezért olyan gyakorlatokat talált ki, amelyek az embereket spontán módon bírja nevetésre, s a jókedvet nem köti nevetést kiváltó, humoros, intellektuális vagy altesti poénokhoz. Ezeket a gyakorlatokat ötvözte a tradicionális jógából ismert légző- és nyújtógyakorlatokkal, így rövidesen egy különleges gyakorlatokra épülő, rövid és hatékony edzésmódszerré alakult, mely mesterségesen gerjesztve, spontán módon váltja ki a felszabadult nevetést a gyakorlóiból. Előnye, hogy a tettetett nevetés könnyen átalakul természetes kacagássá, legfőképpen akkor, ha azt többen egyszerre végzik. Tehát a gyakorlók már nem vicceken, nem komikus jeleneteken nevetnek, egyszerűen azért, mert nevetni van kedvük, s mert tudják, hogy a nevetésnek számtalan, egészséget és közérzetet javító folyománya van.

     jogapont.hu_vidámság vagy szomorúság? - nevetőjóga

A jókedven kívül milyen jótékony testi-lelki hatásokkal számolhatnak a résztvevők?

A Hahota jóga hatékonyan alkalmazza a nevetés stresszcsökkenő hatását. Így eredményesen használható a pszichés nyomás egészségkárosító hatásainak kivédésére vagy a már felgyülemlett stressz feldolgozására, ami által aktív betegségmegelőzésnek is tekinthető. Közvetve javíthatja a gyakorlók problémamegoldó képességét. Hahota jóga foglalkozásokat követően sokan általános közérzetük javulásáról számolnak be vagy arról, hogy türelmesebbnek, elnézőbbnek érzik magukat, és stresszhelyzeteket könnyebben viselik. A módszer gyakorlói szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nevetőjóga gyógyító erőket mozgósít a szervezetben és a tudatban egyaránt. Sőt, az aktívan gyakorolt nevetés egyes kutatások szerint jelentős kalória-leadással jár, emiatt bármilyen diéta, fogyókúra vidám segítője lehet. :) A nevetés életerőt növelő hatása az ember önbecsülésére is kihat. Lelki békénket, növekvő önszeretetünket a külső megjelenésünk is kezdi tükrözni: testtartásunkat, tekintetünket, arckifejezésünket megváltoztatja, sőt fiatalít és szépít.

Milyen a viszony a hahota jógi és oktatója között?

A Hahota jógának nincs „guruja”, alapvetően az egyenrangú emberi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. Sokak szerint a módszer a „karma jóga” ágai közé tartozik, s mint ilyen az önzetlenség, a szeretet, a béke kifejlesztését tűzi ki célul. Dr. Madan Kataria is ezt említi a gyakorlás végső céljaként.

Milyen rendszerbe tartozik?

A Hahota Klubok világméretű hálózatát olyan közösségi klubok alkotják, amelyek önkéntes, megfelelően képzett vezetők irányítása alatt működnek világszerte. A szervezet nemzetközi székhelye Bangalore-ban, Indiában található, vezetője pedig Dr. Madan Kataria.

1995 óta a világ több mint 60 országában, legalább 6000 Hahota Klub jött létre, és a számuk folyamatosan növekszik. Olyan közösségi klubokról van szó, amelyek képzett nevetés-vezetők által bárki számára ingyenesen elérhető. Nincs tagdíj, ugyanakkor, a működés fenntartásának érdekében a klub tagjai megosztják egymás között a terembér vagy a technika bérlésének díját.

Hogy működnek ezek a klubok?

A nevetést szerető emberek rendszeresen összegyűlnek nyilvános helyeken, parkokban, lakásokban, iskolai osztálytermekben vagy akár jógaklubokban, és a foglalkozás során a nevetőgyakorlatok mellett légző- és nyújtó gyakorlatokat végeznek, hogy kiélvezhessék a módszer erőteljes, egészségre gyakorolt, pozitív hatásait.

A tagok egyenrangúak, csak a gyakorlatok során követik a képzett vezető instrukcióit. Minden Hahota Klub önálló, szabadon működő egység. Nem állnak semmilyen egyéb célú szervezet vagy intézmény irányítása alatt. Bár nincsenek szabályok és előírások, a működésre vonatkozóan van néhány iránymutatás.

Melyek ezek az alapelőírások?

Minden Hahota Klubra előírás, hogy mentes legyen a vallási, politikai nézetektől és hovatartozástól, valamint hogy nonprofit alapon működjön. „A Hahota Jóga, mint ahogyan a nevetés is, szabad, ingyenes, nem kerül pénzbe. A Hahota jógának, csakúgy mint a nevetésnek, nincsen sem vallása, sem nemzetisége, sem politikai pártállása."

Milyen egy Klubfoglalkozás felépítése?

Légző- és nyújtó gyakorlatokat végzünk a tradicionális jóga alapelvei szerint, amit nevetőgyakorlatokkal kombinálunk, majd a foglalkozást többnyire relaxálással, lazítással fejezzük be.


Bemutatta: Erszény Krisztián, nemzetközileg regisztrált nevető-jóga oktató, Laugter Yoga Leader
nevetobuddha.hu


képek:
Dr. M. Kataira fotója - laughteryoga.org
pixabay.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógafajták
Csokoládé- és jógarajongóknak. Pékó Zsanett cikke.
Téma: Jógafajták
avagy az öt tibeti jógagyakorlat rendszeréről. Diós Éva cikke.
Téma: Jógafajták
Kíméletes jóga frissen szült anyáknak. Vidák Vénusz baba-mama jógaoktató írása
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Téma: Életmód
Kell-e küzdenünk az öregedést ellen?
Huber Andrea jógamester hallgató írása
Téma: Érdekességek
Ingyenes program
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA