Könnyű gyakorlatok stressz ellen
Téma: Gyakorlás

Közhely, hogy a modern, városi ember mindennapjait stresszben éli. A negatív, azaz szerveztünknek és elménknek ártó streszz kezelésére számos megoldás létezik. Számomra azonban a feszültségoldás egyik leghatékonyabb eszköze a mozgás. Az alábbiakban közzétett könnyebb ászanákat és légzőgyakorlatokat eredendően várandós nők részére válogattam, de jellegüknél fogva alkalmasak arra, hogy bárki nyugodtan végezhesse.

Különösen javasolom - szükség esetén orvosi konzultációt követően - idősebbeknek, illetve mozgásukban korlátozottaknak vagy azoknak végezni, akik túlsúly miatt kíméletes fizikai terhelésre van szükségük. Magas vérnyomásban szenvedők mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a szabályokat.

A várandósoknak készített forráscikkemet itt olvashatják.

Ászanák:


Falnál végzendő gyakorlatoknál az ászana felvételének módja: Elöször helyezkedjünk el oldaltfekvésben úgy, hogy a fenék hozzáérjen a falhoz, majd gördüljünk lassan a hátunkra, s a lábainkkal lépegessünk fel a falon a kívánt magasságig.

jóga szupta dandászana
málászana jóga kismama
  • Uttána sisószana: Kiindulóhelyzet négykézlábállás. A tenyereket csúsztassuk előre a jógamatracon, és helyezzük a homlokot a talajra. Karok nyújtva. A homlok helyett az állunkra is támaszkodhatunk, ha a pajzsmirigyre is akarunk hatni.
stressz elleni gyakorlat kismama - uttána sisószana
  • Márdzsárászana
  • Namaszkárászana, ez a póz tökéletes arra, hogy gyakoroljuk a mellkasi légzést.
  • Sasánkászana: ez egy pihenőpóz, viszont több szempontból is fontos hiszen stresszoldó hatásán kívül lazítja a csípőt a keresztcsontot.

 
Légzőgyakorlatok:

  • „Naplégzés”  

Helyezkedjünk el egy számunkra kényelmes keresztezett ülésben, és kilégzésre vegyük fel a namaszkárászana kéztartását. Majd belégzésre emeljük a karokat magastartásba úgy, hogy a tenyerek összesimulva maradnak. Tágul a mellkas, tüdő megtelik levegővel. Kilégzésre távolítsuk el a tenyereket egymástól , fordítsuk kifelé, és eresszük le oldalt a törzsünk mellé a talajra. Visszafelé haladva: belégzésre hozzuk magastartásba a karokat, és érintsük össze a tenyereket a fejünk fölött, kilégzésre pedig vigyük le az összetett tenyereket a mellkasunk elé imapózba.
Ez egy teljes kör.

  • „HA-légzés”

Orron keresztül mély belégzés, miközben a vállakat felhúzzuk a fülekhez. Kilégzésre leejtjük a vállakat, és megkönnyebbülő sóhajjal ejtjük ki a HA szócskát.

 
Relaxáció  :
A relaxáció nem más mint a testi és lelki egyensúly létrejöttét segítő tudatos lazítás. Szánjunk naponta néhány percet testrészeink ellazítására és önmagunk felé fordulás gyakorlására. Legcélszerűbb savászana pózban gyakorolni. E népszerű hullapóznak alapvető funkciója a teljes test ellazítása. Derékfájás, gerincproblémák esetén hajlítsuk be a térdeket, a talpakat csípőszélességben helyezzük a talajra, vagy a térdhajlat alá tegyünk összehajtott takarót, hengerpárnát. Idősebbek, jelentős súlytöbblettel rendelkezők a térdeket döntsék egymásnak. Savászana helyett választhatunk oldalfekvős pihenőpózt. Ekkor helyezkedjünk el oldalfekvésben, hajlítsuk be a térdeket, helyezzünk ülőpárnát (bármilyen párna vagy feltekert pokróc is megfelel) a térdek közé, s ha kényelmesebb, a fej alá is.

Ha többet szeretne tudni a stresszről, és annak jógával való kezeléséről, akkor kattintson ide.


Szerző: Vidák Vénusz

Képek: első kép shutterstock.com, többi a szerzőtől
Felhasznált irodalom:

Képes Andrea, Medvegy Gergely, Timárné Ozorák Zsuzsanna: Hatha-jóga gyakorlata jegyzetBHF, Budapest, 2013.
Freedman, Francoise Barbira: Jóga alapjai kismamáknak szülés előtt és után. Budapest, Mérték Kiadó, 2005.


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
A hullapóz talán a legfontosabb része a jóga gyakorlásnak. Ez az a póz, amit a legnehezebb ászanaként is számon tartanak.
Téma: Gyakorlás
Teljes testet átmozgató ászanasor a már kialakult csontritkulásra, 90 percben

Sorozatunk bejező cikkét olvashatjátok.
Téma: Gyakorlás
Teljes testet átmozgató ászanasor az osteoporosis megelőzésére, 90 percben
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Bevezetés a védikus zene világába: A zenei hangok. Rátkai Gergő sorozata.
Téma: Kipróbáltuk
írta: Hári Beáta
Téma: Jóginterjúk
írta: Mudra-Nádas Linda
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA