Csuklóvédelem és ászanák
Téma: Gyakorlás
shutterstock.com

A csuklófájdalom igencsak gyakori panasz tud lenni sportolók körében, különösen ha intenzíven végeznek kezeket igénybe vevő gyakorlatokat. Ennek a fájdalomnak több oka is lehet, például: a korábbi sérülések, gyulladások, vagy esetleg nem elég erős izomzat. Ray Long, ortopéd sebész és jógagyakorló szerint e probléma elkerülése érdekében nem elegendő a csuklót erősíteni, hanem a vállizmokra és a törzs központi izmaira is időt kell szentelnünk. Véleménye szerint az erős törzsizomzat növeli a váll forgatását elősegítő izmok hatóerejét, ami viszont stabilizálja a vállat, és ezáltal csökkenti a csuklóra nehezedő terhet.

A jóga gyakorlása nagyszerű eszköz a fenti izomcsoportok erősítésére, azonban kezdőként és haladóként is fontos a fokozatosság elvének betartása. Mindig adjunk időt a testünknek, hogy megerősödjön; ne ötven kör szúrjanamaszkárával vagy kétórás vinyásza-flow órával ugorjunk fejest a jóga rejtelmeibe. Kevés ismétlésszámmal kezdve fokozatosan haladjunk a gyakorlásunkkal.

Összegyűjtöttem néhány hasznos erősítő gyakorlatot és ászanát, vinyászát, amivel hatékonyan erősíthetjünk a szükséges területeket (csukló, váll, központi törzsizomzat) a csukló védelme érdekében:

Bemelegítő gyakorlatok csuklóra és vállra

  • Kiindulóhelyzet: kényelmes keresztezett ülés. Ujjbegyeket helyezzük a vállakra, és belégzéssel nyújtsuk a karokat magastartásba, majd kilégzéssel engedjük le kiindulóhelyzetbe.
  • Vállkörzések előre és hátra.
  • Kulcsoljuk össze a kézujjakat a hát mögött, karok nyújtva, belégzésre emeljük meg úgy, hogy ne bontsuk a kéztartást, majd kilégzésre engedjük vissza kiindulóhelyzetbe.
  • Csuklókörzések jobbra, majd balra
  • Hozzuk a karokat mellső középtartásba, majd kilégzésre billentsük a kézfejeket lefelé, belégzésre pedig feszítsük fölfelé
  • Szúrjanamaszkára.

Ászanák:

csukló védelme páda-hasztászana

Ha a fenti ászanákat gyakorlatsorként végezzük, akkor ne feledkezzünk meg a csukló gyakori nyújtásáról. Érdemes közbeiktatni akár többször is sasánkászanát mint pihenőpózt.

Kellemes jógázást mindenkinek!

Szerző és kép: Vidák Vénusz


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
A hullapóz talán a legfontosabb része a jóga gyakorlásnak. Ez az a póz, amit a legnehezebb ászanaként is számon tartanak.
Téma: Gyakorlás
Teljes testet átmozgató ászanasor a már kialakult csontritkulásra, 90 percben

Sorozatunk bejező cikkét olvashatjátok.
Téma: Gyakorlás
Teljes testet átmozgató ászanasor az osteoporosis megelőzésére, 90 percben
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Egy program a Jóga VIlágnapjára
Téma: Érdekességek
tehénlét Indiában
Téma: Érdekességek
A lélekvándorlás bizonyítékairól szóló sorozatunkat a dr. Ian Stevenson munkásságát bemutató miniszériával folytatjuk. Részlet Szijártó Rita Éva szakdolgozatából.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok