Futás után - jóga futóknak
Téma: Gyakorlás

Remek dolog a futás, jótékony hatással van nemcsak a fizikai testre, hanem az érzelmi állapotunkra is. Azonban néhány dologra figyelnünk kell, hogy a futás örömforrás maradjon, s ne váljon egészségügyi problémák, kellemetlenségek kiindulópontjává.

Mivel ugyanazt a monoton mozgást végezzük folyamatosan futás közben, ezért izmaink - különösen a lábizmok és a vállak - nagyon gyakran beállnak, bemerevednek a futás végére. Ezt a kellemetlen állapotot nyújtó és lazító gyakorlatokkal tudjuk megszüntetni. Ebben a jóga segíthet, hiszen ászanákkal is célirányosan nyújthatjuk, erősíthetjük a futás során igénybe vett izmainkat, s oldhatjuk az izomfeszültséget.

Az alábbi hat közismert - talán eddig csak jógaórán alkalmazott - ászanának mindenképp helye van egy futás utáni levezető gyakorlatsorban. Érdemes a pózokban a lazítandó izmokra, testtájékra fókuszálni.

1. Ékapáda-praszárászana

A Napüdvözet 4. és 10. eleme kiválóan nyújtja a hátat, a csípőt, a combhajító és -feszítő izmokat. Mindkét oldara végezzük!2. Andzsanéjászana

Ugyezeket a területeket dolgozza meg hatásosan a Holdüdvözlet 2-ből ismert póz, mely a hanumánászana rávezető póza is. Ezt is mindkét oldalon végezzük el!

andzsanéjászana

3. Vírabhadra 1

A harcospóz első változában érdemes erőteljesen felfelé nyújtózni.


4. VÍrabhadra 3

Ha nem vagyunk gyakorlottak a harcospóz harmadik változatában (ami tulajdonképpen mérlegállás előrenyújott karokkal), akkor célszerű egy fa törzsének vagy egy pad támlájához érinteni ujjainkat.


5. Utthánászana namaszkára kéztartással

Szintén a Holdüdvözlet 2. sorozatból ismert  málászana variáció  jól erősíti a lábizmokat.
Guggolásban helyzekedünk el, lábak csípőszélességben, medencét leengedjük. Lábfejek egyhén kifelé fordulnak, csípő nyitott, hát egyenes. Kezeinket namaszkára mudra tartásba tesszük, könyökeinkkel a térdeket távolítjuk egymástól.


6. Adhó-mukha-svanászana

S végül, az univerzális lefelé néző kutyapóz, ami nemcsak a lábizmokat nyújtja, hanem enyhíti a vállban felhalmozdott feszültséget is.

Jó futást, sportolást kívánok!

Összegyűjtötte: DÉva

Képek:
jogapont.hu,
mahadevaevoluzione.it
popsugar.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Gyakorlás
A hullapóz talán a legfontosabb része a jóga gyakorlásnak. Ez az a póz, amit a legnehezebb ászanaként is számon tartanak.
Téma: Gyakorlás
Teljes testet átmozgató ászanasor a már kialakult csontritkulásra, 90 percben

Sorozatunk bejező cikkét olvashatjátok.
Téma: Gyakorlás
Teljes testet átmozgató ászanasor az osteoporosis megelőzésére, 90 percben
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
A lélekvándorlás bizonyítékairól szóló sorozatunkat dr. Ian Stevenson munkásságának bemutatásával folytatjuk. Részlet Szijártó Rita Éva szakdolgozatából.
Téma: Filozófia
Yoga-sūtra I.22. magyarázat 2. rész
Dr. Tóth-Soma László
Téma: Érdekességek
Lássuk, mit csináljunk, hová menjünk márciusban!
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok