Beszámoló a Jógamajálisról
Téma: Érdekességek

Mindenkinek köszönjük, aki 2015. május 1-én részt vett a Jógapont Jógamajálisán.

Beszámolónkat nem csak azon lelkes jógiknak ajánljuk, akik ellátogattak a rendezvényre, de azok számára is, akik nem tudtak eljönni. Reméljük, legközelebb (is) találkozunk!:)  

A jó időnek köszönhetően – becslések szerint – 150-200 jógázó gyűlt össze egy jó hangulatú, közös szabadtéri jógázásra a Margitszigeten.
Előadóink Gauranga Das (Atma Center), Medvegy Gergely (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola) és Diószegi Ádám (amaSole Jógastúdió) volt. Segítségükkel nagyszerű lehetőség nyílott az astanga, hatha és gerincjóga kipróbálására, illetve a friss levegőn kíváncsi és kevésbé kíváncsi szemek előtti gyakorlásra.  A nagyszámú lelkes gyakorló mellett családtagok (gyerekek, kutyusok) és nézelődők kíváncsi tábora kísérte figyelemmel. A gyakorlottabb, a pillantásokat kedvelő vagy azzal nem törődő jógázóink a jógaszigetté vált réten a sétálós forgalommal szemben, míg a szégyenlősebbek és rejtőzködők annak háttal helyezkedhettek el. A szervezők rózsavizes limonádéval és finomsággal (halava), valamit barátságos kutyával igyekeztek kedveskedni, amit a résztvevők szívesen fogyasztottak (a kutyát nem!) a több órás testmozgás után. (Persze az ászanázás mellett meditáltunk és relaxáltunk is.:) ) Az eseményt a TV2 kamerája is rögzítette. A kereskedelmi csatornának nyilatkozott Singh Viki énekesnő is. A felvétel itt tekinthető meg.

Köszönjük az oktatók és önkéntesek odaadó közreműködését, amellyel hozzájárultak az esemény megrendezéséhez.

Mindazok, akik lemaradtak a programról , illetve akik újra a zöldbe vágynak jógázni, ajánljuk figyelmébe az Atma Centernek a jóga világnapján (június 21.) megrendezésre kerülő „Napforduló Jógafesztivál 2015" rendezvényét. A részletekért látogass el az esemény facebook oldalára

Addig is, a Jógamajálisról készült képek elérhetők a Jógapont honlapján a „galéria” menüpont alatt, illetve fotóválogatásunk megtalálható a Jógapont facebook oldalán is. (Az anyagok folyamatos feltöltés alatt állnak. Saját videónkat remélhetőleg egy-két héten belül sikerül majd közzé tenni.)

Végül a nagy érdeklődése való tekintettel az alábbiakban szeretnénk veletek megosztani az indiai darapuding receptjét.:)

Halava (indiai darapuding):


Alap recept

Hozzávalók: 
10 dkg búzadara
10 dkg vaj
20 dkg cukor 
3,5 dl víz
 
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a búzadarát, és lassú tűzön szép aranybarnára pirítjuk. Közben egy másik edényben feltesszük főni a vizet a cukorral. Amennyiben gyümölccsel szeretnénk ízesíteni a halavánkat, a feldarabolt gyümölcsöt szintén ehhez a sziruphoz keverjük. 
Amikor szépen megpirult a gríz, óvatosan hozzáöntjük a forró, cukros vizet. Vigyázzunk, mert fröcsköl! Ezek után már csak készre kell főznünk a halavát, folyamatosan kevergetve, míg a búzadara megfő, és az egész elválik az edény falától. Ekkor lekapcsolhatjuk a lángot és fedő alatt hagyjuk tovább párolódni. 
Ezt az alapreceptet sokféleképpen ízesíthetjük. tehetünk bele bármilyen gyümölcsöt, de magvakkal, aszalványokkal szintén ízesíthetjük (A magvakat a piruló grízhez keverhetjük a pirítás végén).
 
Néhány ötlet az ízesítéshez:
fahájas-almás 
narancsos-karamellás: ez esetben a narancs reszelt héját, és a frissen facsart levét is felhasználhatjuk, a cukor egy részét pedig karamellizáljuk. 
gesztenyés: gesztenyepürével, vaníliás cukorral ízesítjük
banános-kókuszos: a kókuszreszeléket a piruló grízzel átforgatjuk, a karikákra vágott banánt pedig a cukros vízhez keverjük.
csokis, magvas, aszalványos: kakaóporral, magvakkal, datolyával, fügével ízesítjük
 
(Recept forrása: http://www.govindaeger.hu/receptek/halava-indiai-darapuding/27102/

Ezúton szeretnénk meghívni benneteket, hogy vegyetek részt a Jógapont.hu, a TV2 Aktív, és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola közös szervezésében indult „Jógázzuk körbe Magyarországot!” fotókampányban. A részletekről a "Jógázzuk körbe Magyarországot!" c. írásunkból értesülhettek. 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Diós Éva Varga Judittal, a magyar jógaokatók elismerésére alapított Jógarádzsa Kiválósági Díj egyik jelöltjével készített interjút.
Téma: Gyakorlás
A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
Téma: Táplálkozás
Gauranga Dász írása.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy