Beszámoló a Jógamajálisról
Téma: Érdekességek

Mindenkinek köszönjük, aki 2015. május 1-én részt vett a Jógapont Jógamajálisán.

Beszámolónkat nem csak azon lelkes jógiknak ajánljuk, akik ellátogattak a rendezvényre, de azok számára is, akik nem tudtak eljönni. Reméljük, legközelebb (is) találkozunk!:)  

A jó időnek köszönhetően – becslések szerint – 150-200 jógázó gyűlt össze egy jó hangulatú, közös szabadtéri jógázásra a Margitszigeten.
Előadóink Gauranga Das (Atma Center), Medvegy Gergely (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola) és Diószegi Ádám (amaSole Jógastúdió) volt. Segítségükkel nagyszerű lehetőség nyílott az astanga, hatha és gerincjóga kipróbálására, illetve a friss levegőn kíváncsi és kevésbé kíváncsi szemek előtti gyakorlásra.  A nagyszámú lelkes gyakorló mellett családtagok (gyerekek, kutyusok) és nézelődők kíváncsi tábora kísérte figyelemmel. A gyakorlottabb, a pillantásokat kedvelő vagy azzal nem törődő jógázóink a jógaszigetté vált réten a sétálós forgalommal szemben, míg a szégyenlősebbek és rejtőzködők annak háttal helyezkedhettek el. A szervezők rózsavizes limonádéval és finomsággal (halava), valamit barátságos kutyával igyekeztek kedveskedni, amit a résztvevők szívesen fogyasztottak (a kutyát nem!) a több órás testmozgás után. (Persze az ászanázás mellett meditáltunk és relaxáltunk is.:) ) Az eseményt a TV2 kamerája is rögzítette. A kereskedelmi csatornának nyilatkozott Singh Viki énekesnő is. A felvétel itt tekinthető meg.

Köszönjük az oktatók és önkéntesek odaadó közreműködését, amellyel hozzájárultak az esemény megrendezéséhez.

Mindazok, akik lemaradtak a programról , illetve akik újra a zöldbe vágynak jógázni, ajánljuk figyelmébe az Atma Centernek a jóga világnapján (június 21.) megrendezésre kerülő „Napforduló Jógafesztivál 2015" rendezvényét. A részletekért látogass el az esemény facebook oldalára

Addig is, a Jógamajálisról készült képek elérhetők a Jógapont honlapján a „galéria” menüpont alatt, illetve fotóválogatásunk megtalálható a Jógapont facebook oldalán is. (Az anyagok folyamatos feltöltés alatt állnak. Saját videónkat remélhetőleg egy-két héten belül sikerül majd közzé tenni.)

Végül a nagy érdeklődése való tekintettel az alábbiakban szeretnénk veletek megosztani az indiai darapuding receptjét.:)

Halava (indiai darapuding):


Alap recept

Hozzávalók: 
10 dkg búzadara
10 dkg vaj
20 dkg cukor 
3,5 dl víz
 
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a búzadarát, és lassú tűzön szép aranybarnára pirítjuk. Közben egy másik edényben feltesszük főni a vizet a cukorral. Amennyiben gyümölccsel szeretnénk ízesíteni a halavánkat, a feldarabolt gyümölcsöt szintén ehhez a sziruphoz keverjük. 
Amikor szépen megpirult a gríz, óvatosan hozzáöntjük a forró, cukros vizet. Vigyázzunk, mert fröcsköl! Ezek után már csak készre kell főznünk a halavát, folyamatosan kevergetve, míg a búzadara megfő, és az egész elválik az edény falától. Ekkor lekapcsolhatjuk a lángot és fedő alatt hagyjuk tovább párolódni. 
Ezt az alapreceptet sokféleképpen ízesíthetjük. tehetünk bele bármilyen gyümölcsöt, de magvakkal, aszalványokkal szintén ízesíthetjük (A magvakat a piruló grízhez keverhetjük a pirítás végén).
 
Néhány ötlet az ízesítéshez:
fahájas-almás 
narancsos-karamellás: ez esetben a narancs reszelt héját, és a frissen facsart levét is felhasználhatjuk, a cukor egy részét pedig karamellizáljuk. 
gesztenyés: gesztenyepürével, vaníliás cukorral ízesítjük
banános-kókuszos: a kókuszreszeléket a piruló grízzel átforgatjuk, a karikákra vágott banánt pedig a cukros vízhez keverjük.
csokis, magvas, aszalványos: kakaóporral, magvakkal, datolyával, fügével ízesítjük
 
(Recept forrása: http://www.govindaeger.hu/receptek/halava-indiai-darapuding/27102/

Ezúton szeretnénk meghívni benneteket, hogy vegyetek részt a Jógapont.hu, a TV2 Aktív, és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola közös szervezésében indult „Jógázzuk körbe Magyarországot!” fotókampányban. A részletekről a "Jógázzuk körbe Magyarországot!" c. írásunkból értesülhettek. 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Koletár Marianna, naliní nőijógaoktató vallomása arról, számára mit jelent a jóga, és miért ajánlja a gyakorlását mások számára is
Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Téma: Filozófia
Tóth Zoltán, vaisnava teológus írása a védikus időszámításról és a Föld történetéről.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA