A jógaguruk guruja a gyakorlásról
Téma: Filozófia

Patañjali  Yoga-sūtrájának I.13. aforizmája a gyakorlásról a következőket jelenti ki:

tatra sthitau yatno ‘bhyāsaḥ


Ezek (gyakorlás és a lemondás) közül a gyakorlás a[z anyagi tudatfolyamatok megfékezett és szilárdan stabil állapotának elérésére és fenntartására tett] folyamatos erőfeszítés.

Patañjali itt konkrétan meghatározza mit ért a „gyakorlás” elve alatt és hogyan kell azt alkalmazni úgy, hogy valóban a yoga eredeti céljával összhangban lévő eredményt adjon.

A gyakorlás első jellemzője a szilárd, stabil és folyamatos jelleg (sthita), mely az egyenletes fejlődést biztosítja a yogī számára, és segíti őt az anyagi tudata megfékezett állapotának fenntartásában. Ez persze nem csak azt jelenti, hogy visszanyeri, illetve eléri az anyagi tudatának békéjét, hanem azt is, hogy fenntartja annak lelki tartalmát, s ezen keresztül lelki önazonosítását.

A gyakorlás másik jellemzője nem meglepő módon az, hogy erőfeszítést igényel (yatna). Számtalan lelki tanítómestert láttam a tanítványait így oktatni: „a lelki élet nem lusta embereknek való. A spirituális életben ugyanúgy, ahogy a világi életben is erőfeszítést kell tenni a komoly eredményért. Ezt nem lehet kikerülni.” Patañjali is felhívja a figyelmünket ebben a sūtrában arra, hogy készen kell állnunk a szükséges erőfeszítére és kitartásra. Ezzel az attitűddel kell hozzálátnunk a yoga gakorlásához.

Írta: dr. Tóth-Soma László

Forrás és kép: gaurakrisna.hu

Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számlaszáma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.

 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Filozófia
A feltételekhez kötött élőlény hamis önazonosításának számtalan szintje van, amelyeket öt fő csoportba lehet sorolni. Ezek egy része a durvafizikai testtel kapcsolatos önazonosítás, másik része pedig a finomfizikaival.
Téma: Filozófia
A feltételekhez kötött helyzetében az ember saját transzcendentális énjét elfelejtve az anyaggal, az anyagi testével, az anyagi tudatfolyamataival azonosul.
Téma: Filozófia
A jóga saját létezésünk megismerésének magasztos útja, amely megtanítja számunkra, hogy a létező világ általunk jelenleg átláthatatlan hierarchiájában hova helyezzük önmagunkat.
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
Folytatjuk az ájurvédikus konyha rejtelmeit bemutató cikksorozatunkat.
Téma: Gyakorlás
Görbe hát, hanyag testtartás, mivel javíthatod - ászanák
Téma: Táplálkozás
írta: Csíkvári Veronika
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy