Jóga szorult helyzetekre
Téma: Életmód

Székrekedést mindannyian tapasztaltunk már életünk során, és sajnos ez a probléma manapság egyre gyakoribb mind felnőttek, mind gyermekek körében. . Számos oka lehet a kialakulásának, de a legelterjedtebb a magas zsírtartamú és rostban szegény ételeket tartalmazó étrend. Emellett a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a stressz és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a rendszertelen, fájdalmas, kevés mennyiségű székletürítéshez.

Fontos, hogy odafigyeljünk a bélrendszerünk egészségére, ezért igyekezzünk elhagyni egészségtelen étkezési szokásainkat. Együnk sok rostban gazdag friss zöldséget, salátákat, gyümölcsöt, ha lehetséges kerüljük az állati eredetű fehérjék bevitelét, a koffeint és a „túlevést” is.

A következő ászanák nemcsak a megelőzésben, hanem a már kialakult probléma megoldásában is segítenek. A jóga még az akut székrekedés eseten is lehet gyógyír. Természetesen a megelőzés mindig jobb, mint a már kialakult probléma kezelése, így nem árt ha legalább néhány jógapózt vagy légzőgyakorlatot napi rendszerességgel végzünk az alábbiak közül.

Várandós kismamáknak viszont szigorúan tilos ezeket végezni, a nagyhullám, a márdzsarászana és a csípőkörzések kivétével.

Ászanák:

Állók:

Térdelő:

Ülő/csavarók:

Ülő/előrehajlók:

Fekvők:

  •  

 Mozgások:

  • csípőkörzések:

kiinduló helyzet négykézlábállás - csípővel írjunk le először kis köröket, majd fokozatosan egyere nagyobbakat. Mindkét irányba végezzük el. Először jobbra indítsuk a köröket, majd balra folytassuk

  • nagyhullám:

kiinduló helyzet négykézlábállás - belégzésre toljuk magunkat előre a karok segítségével, nyílik a mellkas, vállakat távolítsuk el a fülektől, hátunk homorít, kilégzésre sasánkászana ózt vesszük fel - hátat domborítjuk és toljuk az ülőgumókat a sarkak irányába. Belégzésre ismét ngykézlábállásba, majd újra elölről.

Pránáyáma/Bandha

  • uddíjána-bandha: ennek a hasi zárnak rengeteg jótékony hatása van, többek között hasznos emésztési problémák és székrekedés eseté. fontos azonban, hogy vastagbélgyulladás, nyombélfekély és gyomorfekély esetén ne végezzük.
  • Múla-bandha: serkenti a bélperisztaltikát ezért hasznos székrekedés esetén. Menzesz alatt ne végezzük.
  • Hasi légzés
Egészséget!

Összeállította: Vidák Vénusz jógamester-hallgató

Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Az örökös női szerep-férfi szerep témát nem lehet kimeríteni.
Téma: Életmód
"az a legrosszabb abban, ha valaki erős, hogy senki sem kérdezi meg, hogy hogy van"
Téma: Életmód
A pánikbetegségben a stabilitás visszaállításának 7 fontos lépése
Egyéb cikkek

Téma: Ászana sorozatok
Kevés az időd? - Egy hatékony sorozat!
Téma: Gyakorlás
Egy jógapózról azt gondoljuk, hogy egyszerű, de végül kiderül róla, hogy talán az egyik legnehezebb ászana. Miért is? Modla Angelika cikke.
Téma: Érdekességek
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy