Apatest
Téma: Érdekességek

Azt olvasom a hírekben, hogy mostanában az apatest a menő. Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, hogy mikor a feleség terhes lesz és elkezd növekedni a hasa, akkor a férj is pocakot ereszt "szolidaritásból". Egyébként, bár a zsírlerakódást dominánsan az életmód határozza meg, azért pszichológiai tényezők is közrejátszanak benne. Ez egyébként férfiakra és nőkre is egyaránt igaz. Addig. ameddig "vadászó" üzemmódban vannak, vagyis nem találtak még párt maguknak, és nem raktak fészket vele, top formában kell lenni, hiszen az életbenmaradás, a fajfenntartás függ tőle. Ez még genetikailag belénk van programozva, hogy ha nem vagyunk elég ügyes, gyors és erős vadászok, akkor nem fogunk életben maradni. A nők ezért ösztönösen az erős, egészséges, strapabíró férfiakhoz vonzódnak. 

Amikor azonban megállapodunk és még gyerekünk is lesz, akkor a vadászösztön alábbhagy, és hajlamosak vagyunk kompromisszumokat kötni a kondíciónkkal kapcsolatban. Szándékosan nem megjelenést írok, mert szerintem a kinézetre edzés egy ugyanolyan civilizációs ártalom, mint az eltohonyulás, a mozgásszegény életmód. Szerintem elsősorban azért kell edzeni, hogy erősek és egészségesek legyünk, mert így teljesebb az életünk. Valószínű, hogy erre az erőre a mai civilizációban nem nagyon lesz szükségünk, hiszen nem kell fát vágni, gyalogolni, cipekedni, fizikai munkát végezni, arra ott vannak a gépek meg a segédmunkások. Nem mintha nem lenne becsületes szakma a fizikai munka, de sajnos egyre kevésbé fizetik meg. 

Szóval a mai világban nem a túlélésre képes test lesz a szelekciós faktor, hanem elsősorban a pénztárca vastagsága. Vagyis nem számít, hogy öreg, kövér, vagy beteg egy férfi, akkor is talál magának szerető feleséget, ha elég pénz van a bankszámláján. A nők ugyanis biztonságra vágynak, és ha nem érzik anyagilag biztonságban magukat egy férfi mellett, akkor inkább karrieristák lesznek, mint családanyák. 

Na de térjünk vissza az apatestre! Ez is egy olyan divat, amit nyugatról vettünk át, ahol valószínűleg több az olyan apatestű középkorú vagy fiatal (vagy akár öreg) férfi, aki jó sok pénzzel is rendelkezik mellé. Ebben az esetben a nők valóban bukni fognak rá. Egy csóró apatestű pasi viszont szerintem nem vonzó, úgyhogy aki eddig a nyári kockákra gyúrt, az nehogy most hirtelen elkezdjen a mekibe járni és edzés helyett sörözni! 

Egyrészt ettől a bankszámláján nem lesz több a pénz, másrészt szerintem egy olyan férfi, aki anyagi biztonságot tud teremteni egy nőnek vagy a családjának, az még vonzóbb, ha közben fizikailag sem hanyagolja el magát. Nem kell feltétlenül a fitnesz-modellek darázsderekát és dagadó mellizmait utánozni, s ha nincs éppen kockahasad, de kőkeményen edzel és simán odébb tudsz tolni egy platós IFÁt, ha jól nekiveselkedsz, az szerintem belefér. A lényeg az hogy egy férfi akkor férfi, ha képezi a fizikumát, és egy nő is akkor érzi magát jól a bőrében, ha rendszeresen tud sportolni és egészségesen étkezik. Ez meg fog látszani, nem kell aggódni. 

Érdekes, hogy bár a nők hangoztatják ezt az "apatest" dolgot, és mint mondtam, szerintem nem csak a hasi hájréteg, hanem a pénztárca vastagságára is céloznak ezzel, ugyanakkor férfiakat még nem nagyon hallottam úgy nyilatkozni, hogy számukra az "anyatest" lenne as vonzó. Ok, nem kell a csajoknak sem 5% zsírtartalomra leszenvedni magukat, de az egészséges, sportos külső szerintem maradandó érték. Az "apatest" számomra elsősorban a saját jellemgyengeségünkkel és függőségeinkkel történő megalkuvást képviseli, míg a sportos, edzett test a küzdeni akarást, az akaraerőt, azt, hogy nem adjuk fel az álmainkat. Igaz, hogy én sok-sok éve a jóga és sport vonalán mozgok szakmailag is, de azt láttam, hogy aki nem adja fel a rendszeres gyakorlást, edzést, az az álmaiért is hajlandó megküzdeni, és boldog ember, boldog férj, apa lesz belőle. Ja és nem mellékesen, a rendszeres edzés még sokkal egészségesebb is, mint a sörhas.

Írta: Gauranga dász

forrás és kép: hotashtanga.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Kipróbáltuk
EVERNESS WEEKEND hétvége, 2014.
Téma: Jóginterjúk
Szakértőinket, gyakorló jógaoktatókat kérdeztük arról, vajon ők az egyéni vagy a csoportos jógázást ajánlják-e
Téma: Gyakorlás
Ha nehezünkre esik a mozgás. Vidák Vénusz cikke.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA