A nyár praktikus ászanái
Téma: Érdekességek

Nyaralás alkalmával nagyon fontos a pihenés, a jóleső semmittevés. Mégis hiányoznak a jól megszokott kora reggeli vagy esti együttgyakorlások a jógastúdióban? Vond össze a kettőt!

Ha hozzánk hasonlóan az aktív pihenést részesíted előnyben, akkor a jóga tökéletes választás még a nyaraláskor is. Mindenhova magaddal viheted, hiszen gyakorlása nem igényel nagy helyet, különleges ruházatot vagy eszközöket. Bárhol és bármikor jógázhatsz: hotelszobában, strandon, de még a fagyizó előtti hosszú, tömött sorban.

A következő ászanákat akár egyenként is becsempészheted a nap folyamán programjaid közé.

 • tádászana: ez egy roppant egyszerű mégis nagyon hasznos ászana, mivel javítja a testartást, nyújtja a combot, térdet, valamint formálja a hasat és a feneket; mindezek felett energetizáló hatású is. Ez a tipikus fagyiért sorbanállós ászana, de vonatra, buszra és repülőre várakozás alatt is észrevétlen végezhető.:)
 • vriksászana: elsősorban az egyensúlyérzéket és a koncentrációt fejleszti, valamint segít abban, hogy uralkodjunk a gondolataink felett, ne engedjük azokat elkalandozni. Mint valamennyi egyensúlyozó gyakorlat nagy hatással van a lelkiállapotunkra is. Nyitja a csípőt és  erősítő hatása is van hiszen formálja a lábizmokat. Utcai alkotóművészek vagy bármely más nyári látványosság bámulása közben jól lehet gyakorolni. Csak ne felejts el lábat cserélni. :)
 • tálászana: segíti az egyensúlyérzék fejlődését, erősíti a láb a hát és a kar izmait egyaránt, ezenfelül kitűnő megelőzésre vagy a már kialakult lúdtalp kezelésére. Tengerparti sétákhoz, naplementéhez és hegycsúcsokra ajánlom. :)
 • utkatászana: nem hiába hívják akarat pózának is, nem egyszerű huzamosabb ideig kitartani ezt, mivel nagyon erőteljesen megdolgoztatja a láb, valamint a kar izmait. Vizisíelés helyett ajánlom!
 • garudászana: nagyon jó stresszoldó, valamint hátfájás enyhítésére is kiválóan alkalmas, sőt még a bokát is erősíti. Strandröplabda közönségében ezzel jól el lehet vegyülni!
                        nyári jóga
 • páda-hasztászana: nyugtató és nyújtó hatású póz, nagyon hasznos gyomorfájdalmak és hasmenés esetén, így a szokatlan gasztronómiai élmények mellékhatásait kezelhetjük vele.
 • praszárita-pádóttanászana: nemcsak erősíti a gerinc és lábizmait, hanem nagyon hasznos kimerültség ellen. Ha sokat futkostál városnézés vagy szuvenírvásárlás alatt, ideális póz arra, hogy visszanyerd energiádat.
 • upavista-kónászana: ez az ászana szintén a láb izmait erősíti, és nyújtja a belső combot valamint nyugtató hatása is van. Hölgyeknek ez egy alapászana, amit célszerű rendszeresen végezni, mivel nagyon áldásos hatása van a női szervekre.
 • dzsánu-sírsászana:  tengerparti, balatonparti ászanáink egyike. Amellett, hogy nyugtató hatású, serkenti a melegben kiszikkadt vese, lép és máj működését, valamint az emésztést is.
 • paripúrna-návászana: egy erősítő ászana a hasizom fejlesztéhez és a derékszakasz izmainak erősítéséhez. Szintén a homokos part ászanáihoz sorolhatjuk. Ne tápászkodj fel csak úgy egyszerűen, hanem tarsd ki a csónakpózt pár pillanatig mielőtt felállsz a fövenyre terített törülköződről.

                   nyári jóga

 • vakrászana: masszírozó hatása van a hasi szervekre és segíti az emésztést. Ez a nyaralások alkalmával igazán hasznos lehet, hiszen ilyenkor több mindent megengedünk magunknak étkezések alkalmával. Teli hassal ne gyakoroljuk, de kiválóan bámészkodhatunk körbe ebben a pózban.
 • sásánkászana : a babapóz jó ismert pihenőpóz, stresszoldó, nyugtató hatású. Jobban el szeretnél lazulni a strandon? Alkalmazd bátran! :)

Kellemes pihenést és jógázást kívánok mindenkinek!


Vidák Vénusz


Felhasznált irodalom:
Cristina Brown: Jógabiblia. Alexandra Kiadó, Pécs, 2005.
Hatha-yoga gyakorlatok.Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Budapest, 2014.

Kép: yogamoves.nl, examiner.com, mimizyoga.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
Hogyan fogyj hastájékról? Ne a kalóriát számláld! Gauranga Dász tanácsai.
Téma: Gyakorlás
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Jógainterjúk
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy