Orrunkon át lélegezzünk!
Téma: Érdekességek

A légzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a levegőt lehetőleg mindig az orron át szívjuk a tüdőbe. Számos okunk van arra, hogy ezt a szabályt kövessük.
 
Egyrészt orrunk a belélegzett levegőt felmelegíti és párásítja, így az orron keresztüli légzéssel elkerülhető a garat és a légcső hurutos megbetegedése. Hihetetlen, de az orr üregének kiképzése, a nyálkahártyája és a nyálkahártyát borító csillószőrök olyan óriási felszínt biztosítanak, hogy 0,1 másodperc töredéke alatt felmelegíti, párásítja a bejutott levegőt. Fontos tehát, hogy különösen hideg időben az orrunkon keresztül lélegezzünk.
 
Az orr tisztít és fertőtlenít is. Szaglószervünk belső felületének csillószőrei segítségével nemcsak remekül kiszűri a levegővel bejutott porszemcséket, hanem nyálkahártyája a beszippantott baktériumokat képes ártalmatlanná tenni.
 
Orrlégzésnél a mélyebben fekvő légutakban a negatív nyomásviszonyok miatt a tüdők jobban szellőződnek, a levegő oxigénje jobban szívódik fel; jobban megdolgoztatja a légzőizmokat és jobban segíti a vérkeringést, javítja a rekeszizom-mozgást. Ezzel szemben a szájon át történő légzés mindig felületesebb, kevesebb oxigén juttat a tüdőkbe, a vér oxigéntartalma 25—30%-kal csökkenthet az orrlégzéshez képest.
 
Természetesen vannak olyan helyzetek – például erőteljes mozgás közben, – amikor ezt nem tudjuk megtenni. Azonban a hétköznapi tevékenységeink során, illetve jógázáskor nincs olyan tényező a rossz szokáson kívül, ami a szájon keresztüli légzésre kényszerítene. Ez alól természetesen kivétel, ha meghűlés, megfázás vagy allergia miatt dugulnak el orrjárataink. Ilyenkor orrfújással, a járatok sós vizes tiszításával, esetleg tisztító jógalégzéssel segíthetünk magunkon.
 
Viszont ha nem tudunk az orrunkon keresztül lélegezni, akkor a szitkári és sítali légzőgyakorlatok kivételével (ezeket szájon át végezzük) pránájáma gyakorlatainkat tegyük félre. Ilyen állapotban gyakorlás többet árt, mint használ. Jusson eszünkbe a hatha jóga alapművének, a Hatha Jóga Pradípiká idevágó sorai: "A pránájáma helyes gyakorlása az összes betegséget eltünteti, de a nem megfelelő gyakorlás mindenféle betegség keletkeztet". Márpedig a fent említett két légzőgyakorlat kivételével valamennyi légzőgyakorlathoz orron keresztüli légzés szükségeltetik.
 
 Szerző: Diós Éva
 
 
Forrás:
Dely Károly: Jóga.Medicina Kiadó, Budapest, 1976.
Svaratma Muni: The yoga sastra Hatha yoga pradipika. (trans:Pancham Sinh) YogaVidya.com, Woodstock, 2002.
www.orrklinika.hu/orr-elettana-mukodese-legzes-szaglas.html

Kép:
pixabay.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_nose#/media/File:Nez_d%27homme.jpg


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Gyakorlás
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Ászana sorozatok
összeállította: Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA