Zsúfoltnak találod a jógaórákat?
Téma: Érdekességek
MOD/AFP/Getty Images

Mi lenne, ha Baja teljes lakosságával (ami 2014. január 1-én 35990 fő volt, remélem nem csökkent) jógáznál együtt egy jógaórán?

Túlszárnyalnál egy indiai jógás világrekordot!
 
Az, hogy az indiaiak különösen szeretnek jógával kapcsolatos világrekordokat felállítani ebből a cikkünkből már kiderülhetett. Legújabb világrekordjuk az első jóga világnaphoz kötődik, s a résztvevők számával vette át a vezetést a klasszikus, egy helyszínes jógaóra kategóriában. A tíz évvel korábbi csúcstartó, a szintén indiai, Vivekanand Kendra Intézmény 29973 hallgató részvételével rendezett jógaórája volt.

A rekord szerint  jelenleg a valaha is szervezett legnagyobb létszámú jógaóra a 2015. június 21-i, India fővárosában 35985 fő részvételével megszervezett 35 perc volt.  Az eseményt India hagyományos gyógyászatért és a jógáért (!!!) felelős minisztériuma bonyolította le, hogy emlékezetes módon megünnepelje a világ első jóganapját. Ehhez New-Delhi egyik fő sugárútjának, a Rajpathnak egy 1,4 kilométeres szakaszát különítették el, s 32 kivevítő segítségével követték a résztvevők a főszínpad négy oktatójának mozdulatait.

A tömeg alapját a különféle jógastúdiók közel 15.000 rendszeres gyakorlója alkotta. A jógázásban részt vett még körülbelül ötezer iskolás gyermek is, illetve néhány ezres létszámmal a különféle állami közigazgatási intézmények dolgozói, valamint az indiai és nemzetközi diplomácia képviselői. Erősítésként hasonló számban – kivételesen most a jógaszőnyegen – jelen volt a hadsereg és a rendőrség is, köztük 1200 rendőrnő. Annak érdekében, hogy flottul menjen minden a  jelentkezőkkel (és kivezénylendőkkel) már két hónappal korábban megosztották a jógaóra ászanasorát és légzőgyakorlatait. A rekordot jegyző Guiness Rekordok Könyve is nagy apparátussal, több, mint ezer ember segítségével hitelesített. Természetesen ászanázott a jógát a politika világába bevezető, s magát az eseményt megnyitó miniszterelnök, Narendra Modi (róla és a világnapról itt és itt olvashatnak többet) is.

Mivel az eseményen 84 ország polgára mozgatta meg magát, így nemcsak a legnagyobb, hanem a legnemzetközibb egyhelyszínes jógaóra is volt.

joga világnap india


Diós Éva

Forrás:
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-yoga-class
Képek:
reklámkép - Vinod Singh—Anadolu Agency/Getty Images
Saurabh Das—AP


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Téma: Érdekességek
A kiválasztottak között internetes közönségszavazatok döntik el, hogy ki lesz jogosult a „JÓGARÁDZSA Közönség Díjas" cím viselésére.
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Forrás: Ursus Libris
Téma: Jóginterjúk
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Relaxáció/Meditáció
írta: Dr. Tóth-Soma László
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA