Zsúfoltnak találod a jógaórákat?
Téma: Érdekességek
MOD/AFP/Getty Images

Mi lenne, ha Baja teljes lakosságával (ami 2014. január 1-én 35990 fő volt, remélem nem csökkent) jógáznál együtt egy jógaórán?

Túlszárnyalnál egy indiai jógás világrekordot!
 
Az, hogy az indiaiak különösen szeretnek jógával kapcsolatos világrekordokat felállítani ebből a cikkünkből már kiderülhetett. Legújabb világrekordjuk az első jóga világnaphoz kötődik, s a résztvevők számával vette át a vezetést a klasszikus, egy helyszínes jógaóra kategóriában. A tíz évvel korábbi csúcstartó, a szintén indiai, Vivekanand Kendra Intézmény 29973 hallgató részvételével rendezett jógaórája volt.

A rekord szerint  jelenleg a valaha is szervezett legnagyobb létszámú jógaóra a 2015. június 21-i, India fővárosában 35985 fő részvételével megszervezett 35 perc volt.  Az eseményt India hagyományos gyógyászatért és a jógáért (!!!) felelős minisztériuma bonyolította le, hogy emlékezetes módon megünnepelje a világ első jóganapját. Ehhez New-Delhi egyik fő sugárútjának, a Rajpathnak egy 1,4 kilométeres szakaszát különítették el, s 32 kivevítő segítségével követték a résztvevők a főszínpad négy oktatójának mozdulatait.

A tömeg alapját a különféle jógastúdiók közel 15.000 rendszeres gyakorlója alkotta. A jógázásban részt vett még körülbelül ötezer iskolás gyermek is, illetve néhány ezres létszámmal a különféle állami közigazgatási intézmények dolgozói, valamint az indiai és nemzetközi diplomácia képviselői. Erősítésként hasonló számban – kivételesen most a jógaszőnyegen – jelen volt a hadsereg és a rendőrség is, köztük 1200 rendőrnő. Annak érdekében, hogy flottul menjen minden a  jelentkezőkkel (és kivezénylendőkkel) már két hónappal korábban megosztották a jógaóra ászanasorát és légzőgyakorlatait. A rekordot jegyző Guiness Rekordok Könyve is nagy apparátussal, több, mint ezer ember segítségével hitelesített. Természetesen ászanázott a jógát a politika világába bevezető, s magát az eseményt megnyitó miniszterelnök, Narendra Modi (róla és a világnapról itt és itt olvashatnak többet) is.

Mivel az eseményen 84 ország polgára mozgatta meg magát, így nemcsak a legnagyobb, hanem a legnemzetközibb egyhelyszínes jógaóra is volt.

joga világnap india


Diós Éva

Forrás:
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-yoga-class
Képek:
reklámkép - Vinod Singh—Anadolu Agency/Getty Images
Saurabh Das—AP


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Vincze Edit, vaisnava jógamester szakdolgozata alapján.
Téma: Jóginterjúk
Koletár Marianna, naliní nőijógaoktató vallomása arról, számára mit jelent a jóga, és miért ajánlja a gyakorlását mások számára is
Téma: Gyakorlás
írta: Csörgits Kinga
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy