Zsúfoltnak találod a jógaórákat?
Téma: Érdekességek
MOD/AFP/Getty Images

Mi lenne, ha Baja teljes lakosságával (ami 2014. január 1-én 35990 fő volt, remélem nem csökkent) jógáznál együtt egy jógaórán?

Túlszárnyalnál egy indiai jógás világrekordot!
 
Az, hogy az indiaiak különösen szeretnek jógával kapcsolatos világrekordokat felállítani ebből a cikkünkből már kiderülhetett. Legújabb világrekordjuk az első jóga világnaphoz kötődik, s a résztvevők számával vette át a vezetést a klasszikus, egy helyszínes jógaóra kategóriában. A tíz évvel korábbi csúcstartó, a szintén indiai, Vivekanand Kendra Intézmény 29973 hallgató részvételével rendezett jógaórája volt.

A rekord szerint  jelenleg a valaha is szervezett legnagyobb létszámú jógaóra a 2015. június 21-i, India fővárosában 35985 fő részvételével megszervezett 35 perc volt.  Az eseményt India hagyományos gyógyászatért és a jógáért (!!!) felelős minisztériuma bonyolította le, hogy emlékezetes módon megünnepelje a világ első jóganapját. Ehhez New-Delhi egyik fő sugárútjának, a Rajpathnak egy 1,4 kilométeres szakaszát különítették el, s 32 kivevítő segítségével követték a résztvevők a főszínpad négy oktatójának mozdulatait.

A tömeg alapját a különféle jógastúdiók közel 15.000 rendszeres gyakorlója alkotta. A jógázásban részt vett még körülbelül ötezer iskolás gyermek is, illetve néhány ezres létszámmal a különféle állami közigazgatási intézmények dolgozói, valamint az indiai és nemzetközi diplomácia képviselői. Erősítésként hasonló számban – kivételesen most a jógaszőnyegen – jelen volt a hadsereg és a rendőrség is, köztük 1200 rendőrnő. Annak érdekében, hogy flottul menjen minden a  jelentkezőkkel (és kivezénylendőkkel) már két hónappal korábban megosztották a jógaóra ászanasorát és légzőgyakorlatait. A rekordot jegyző Guiness Rekordok Könyve is nagy apparátussal, több, mint ezer ember segítségével hitelesített. Természetesen ászanázott a jógát a politika világába bevezető, s magát az eseményt megnyitó miniszterelnök, Narendra Modi (róla és a világnapról itt és itt olvashatnak többet) is.

Mivel az eseményen 84 ország polgára mozgatta meg magát, így nemcsak a legnagyobb, hanem a legnemzetközibb egyhelyszínes jógaóra is volt.

joga világnap india


Diós Éva

Forrás:
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-yoga-class
Képek:
reklámkép - Vinod Singh—Anadolu Agency/Getty Images
Saurabh Das—AP


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Április 22-én, a Yogafesten adták át a díjat Szabó Ágnes Szítának és Nagy Gábornak.
Téma: Érdekességek
Országos ingyenes jógikus programajánló.
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Egyéb cikkek

Téma: Ászana sorozatok
Kevés az időd? - Egy hatékony sorozat!
Téma: Filozófia
Az vagyok, akinek vélem magam? A választ kifejti dr.Tóth-Soma László, a BHF tanszékvezetője.
Téma: Jóginterjúk
Vannak-e jógaalkatú, jógára született emberek, illetve olyanok, akiknek a jóga nem való? Jógázhatunk-e akkor, ha túlsúlyosak vagyunk? Szakértőinket, gyakorló jógaoktatókat kérdeztük.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok