JÓGARÁDZSA Kiválósági Díj
Téma: Érdekességek

A DÍJRÓL
 
A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola  a magyar jógaoktatók anyagi és erkölcsi támogatása, illetve ösztönzése érdekében megalapította a "JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjat”.
 
A tisztaság, a kegyesség, a lemondás és az igazmondás örök értékek, amelyek sajnos egyre jobban háttérbe szorulnak jelen korunkban. A jóga több ezer éves múltra visszatekintő tradicionális kultúrája azonban mind a mai napig sikeresen megőrizte ezeket az értékeket. A díj átadásával az alapító köszönetet szeretne mondani mindazoknak a jógaoktatóknak, akik tevékenységükkel és életvitelükkel ezeknek az értékeknek az átadását, megőrzését segítik, önzéstől mentesen szolgálva az emberiséget.
 
A díjban azok a jógaoktatók részesülhetnek, akik nemcsak a közismert jógagyakorlatok oktatásában emelkednek ki, hanem a jógatermek falain kívül, a hétköznapi életükben is megvalósítják a jóga örökérvényű alapelveit, így valódi példaként szolgálhatnak valamennyiünk számára. A díj nemcsak a védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követő jógaoktatóknak, hanem az ászanákra, illetve légzőgyakorlatokra koncentráló modern stílusok képviselőinek is adományozható. Ez utóbbi stílusok oktatói kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs vagy gyógyító jellegű munkásságuk alapján kerülhetnek elismerésre.
 
Az évenként átadásra kerülő díj a magyar jógaoktatók által elérhető első kitüntetés. Az 1000 euróval járó díjat elnyerő jógaoktató jogosulttá válik a „JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjas” cím időbeli korlát nélküli használatára is, amelyet az oktató személyes weboldalain, illetve oktatásának helyén is feltüntethet. A díj által e kiváló oktató szélesebb körben is megismerhetővé válik. 
 
 
A DÍJAZÁS MENETÉRŐL
 
Ismer olyan jógaoktatót, aki a rendszeres oktatáson kívül hétköznapjaiban is megvalósítja a tisztaság, a kegyesség, a lemondás és az igazmondás örökérvényű elveit? Aki amellett, hogy vegetáriánus, nemdohányzó és káros szenvedélyektől mentes, ellenszolgáltatás nélkül is átadja tudását, karitatív tevékenységet végez, vagy más módon szolgálja önzetlenül a társadalmat? Ha igen, ajánljon és szavazzon!
 
A díjazás menete:
 

  • Az ajánlás szakaszában (2015. november 11. - 2016. január 31. között) az alapító felhívására a jógagyakorlók közössége küldi be azoknak a jógaoktatóknak az elérhetőségét, akiket méltónak tartanak a „JÓGARÁDZSA Kiválósági Díj” elnyerésére. Ajánlást tehet bármilyen irányzathoz tartozó jógaszervezet, valamint jógagyakorló természetes személy. Működési formától függetlenül (bejegyzett jógastúdió, egyesület, alapítvány, stb.) egy jógaszervezet egy jógaoktatót jelölhet. Természetes személyek részéről 5 fő ajánlása szükséges egy jógaoktató részvételéhez. A www.jogaradzsa.hu oldalon beküldött ajánlások segítségével a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola hívja meg a jógaoktatókat a jelöltség elfogadására, amely az alapfeltételeket is tartalmazó pályázati anyag visszaküldésével történik.
  • A szavazás szakaszában (2016. február 15. – 2016. április 20. között) az alapító által felkért bizottság az első fordulóban ajánlott jelöltek közül legalább három személyt választ ki szakmai szempontok alapján. Közöttük a www.jogaradzsa.hu felületén leadott közönségszavazatok döntik majd el, hogy ki lesz jogosult a „JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjas” cím viselésére és az 1000 euró összegű pénzdíj átvételére.
  • Az eredményhirdetésre és a Díj átadására 2016. április 24-én ünnepélyes keretek között kerül sor.
 
2015. november 11-én 11 órától a Govinda Vega Sarok étteremben került sor a díj bejelentését szolgáló sajtótájékoztatóra. Emellett az esemény adott otthont Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) Patandzsali Jóga-szútrája – a jógairodalom alapművének – magyar fordítását és magyarázatát tartalmazó könyvsorozat első kötetének könyvbemutatójára is. (A kötet itt rendelhető meg.)
 
A díjjal kapcsolatos további részletek a jogaradzsa.hu weboldalon érhetők el. Amennyiben jógaoktatót ajánlana, ugyanitt megteheti.
Facebook elérhetőség: www.facebook.com/jogaradzsa


Ki az Ön jelöltje? Ajánljon jógaoktatót a "JÓGARÁDZSA Kiválósági Díj"-ra!:) 
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A mesterséges intelligencia kutatásában egy friss vizsgálatsorozat arra törekszik, hogy egy számítógép egy eszkimók által használt kutya megfigyeléséből tanulja meg, milyen is kutyaként gondolkodni.
Téma: Érdekességek
Ismerd meg a jóga tradicionális irányzatait!
Akvárium Klub, 2018.05.05.
Téma: Érdekességek
Országos programajánló
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
mantrameditációs eszközök sorozat 1.
Téma: Ászana sorozatok
összeállította: Medvegy Gergely
Téma: Gyakorlás
légzőgyakorlat mozgással a lelkierőért
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy