Könnyedén emésztek. Élvezem az étkeket-életet! 1. rész
Téma: Táplálkozás
Íme, néhány szólás, ami az emésztéssel függ össze:
Nem veszi be a gyomrom! Ne emészd magad! Torkon akadt a falat. Nem tudom megemészteni, amit mondasz.
 
Anyanyelvünk és ősi bölcsességünk ékesen árulkodik arról, hogy az emésztés nem kizárólag a fizikai táplálék feldolgozását jelenti. Ezen a szinten kell újrakódolnunk gondolkodásunkat az emésztésről.
 
A keleti megközelítés szerint a has az életerő központja. Egy átlagos emberélet, vagyis kb. 75 év leforgása alatt emésztőrendszerünk kereken 30 tonnányi táplálékot és 50 ezer liternyi folyadékot dolgoz fel. Az ételből nyert táplálék szolgáltatja az üzemanyagot működésünkhöz.
 
A fizikai táplálékon túl az érzelmek is táplálékok, nem is akármilyenek! Megvizsgálták a minket ért emóciók és benyomások, vagyis a különféle érzelmek áramlását. Ezek szerint másodpercenként 11 gondolat fut át az elmén (!), vagyis hihetetlen mennyiségű impulzus vár feldolgozásra.
 
Emésztési problémák esetén a belek arról akarnak kommunikálni, amit nem akarunk, illetve nem tudunk feldolgozni. Többnyire az emészthetetlen táplálék és/vagy érzelmi zavarok, illetve a túl sok, emészthetetlen információ és benyomás feldolgozásának képtelensége, vagyis a magas, elviselhetetlen stressz (nyomás, kötöttség) szeretne utat törni magának a külvilág felé.
 
Az emésztőrendszer testünk középpontjában helyezkedik el, de középpontja az érzéseinknek is. „Zsigeri érzésről” régóta tudunk. Kutatások szerint az intelligens sejtek valóban magasabb számban vannak jelen a belekben, mint az agyban. Ezek az intelligens sejtek tudják, mit kell feldolgozni, mit kell elengedni. Az emésztés és feldolgozás szerepét csak ők tudják elvégezni. Kisgyerekek sokszor hasfájással tudják kifejezni azt, ami szavakkal kifejezhetetlen számukra. Ez nincs másként a felnőttek esetében sem, de a zsigeri érzéseket addigra már megtanultuk elfojtani, vagy orvosságokkal-vegyszerekkel tompítani.
 
 
Az étkezés hatása az érzelmekre
 
A táplálkozás a földelést, a biztonságot támogatja. Első jó élményünk a világról a meleg finom anyatej. Nem csoda, ha életünk végéig erre a fajta biztonságra vágyunk. Vagyis érzelmi alapon eszünk! Eszünk örömünkben (családi lakomák), bánatunkban, és félelmünkben is… vagy éppenséggel nem tudunk enni összeszorult gyomorral. Időnk nagy részét kitölti a táplálékról való gondoskodás.
 
Sok fogyókúra azért nem tud tartós maradni, mert csak kis időre nélkülözhető az érzelmi táplálék ( a mama rétese, ami a jutalom, a gondoskodás érzetével kacsolódott össze), de ha az érzelmi táplálás nem érkezik meg más csatornán, akkor a rétes fog szükségletté válni. Pedig az igazi szükséglet a gondoskodás igénye.
 
Ha jó, emészthető táplálékot kap az emésztőrendszer, akkor optimális a tápanyag felvétele, feldolgozása és elengedése, napi ritmus szerint. A rendszer öntisztító. Az emésztésnek több lépcsője van, így probléma esetén fontos felismerni, hol van az elakadás.
 
Az emésztőrendszer működését meghatározza, hogy mit és mennyit kap feldolgozásra.
Mivel érzelmi alapon eszünk, a táplálkozás megváltoztatását ne azzal kezdjük, hogy sok mindent kidobunk. Inkább azzal, hogy új dolgokat illesztünk be az étrendbe, mondjuk heti egyet! Elsőként például cseréljük le a finomított olajat hidegen sajtolt napraforgóolajra. Következő héten vegyünk teljes kiőrlésű lisztet, és a finomliszt harmadát ezzel egészítsük ki. Tanácsos beiratkozni főzőtanfolyamra is, mert a teljes értékű főzés egyszerű fortélyait látás után könnyebb megtanulni.
 
 
Következő cikkünkben még egy kicsit tovább időzünk a téma elméleti kérdéseinél. 


Szerző: Kornhoffer Tünde jógaterapeuta
www.aranycsillag-joga.hu

 
Képek forrása: http://www.digestionresource.com/, http://www.lovelondonkids.com/xplorys-happy-plate

Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
Sokszor hallom a teremben, hogy "Én azért járok edzeni, mert imádok enni, és így többet ehetek." Nos, ez bizonyos szinten talán igaz, mert egy kiadós edzéssel akár 1000 kilowattóra energiát is felhasználun
Téma: Táplálkozás
Téma: Táplálkozás
Régóta várt, kedves barátaink voltak nálunk vacsorára a napokban. Egészségi okokból előnyben kellett részesítsem a glutén, tej és cukormentes fogásokat.
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
Az akliṣṭa-vṛttik az anyag és a transzcendens között különbséget tevő intelligencia által létrehozottak, s csökkentik a három kötőerő általi kötöttséget, tehát végső soron a megvilágosodás felé vezetnek.
Téma: Érdekességek
Téma: Jógainterjúk
A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Szűcs Gábor Gauranga Das a JÓGARÁDZSA Közönség Díj jelöltje.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy