Könnyedén emésztek. Élvezem az étkeket-életet! 2. rész
Téma: Táplálkozás
A bevitt táplálék vizsgálata
 
Mi támogatja a könnyű emésztést? 
Általában nem szokott eszünkbe jutni, hogy autónkba a megfelelő üzemanyag helyett vizet öntsünk. Ezzel szemben nem sokat foglalkozunk azzal (legalábbis a betegség megjelenéséig), hogy valóban jó táplálék az, amit nap mint nap elfogyasztunk.
 
Nagyon nagy egyedi eltérések mutatkoznak abban, kinek mi a megfelelő táplálék. Jógikus megközelítésből az ún. ájurvédikus testtípus meghatározása, és az ennek megfelelő életmód támogatja legjobban az egészségünket. Ami jó lehet az egyik testtípusnak, az kifejezetten árthat a másiknak.
 
Mindnyájunknak fontos tisztában lenni a táplálkozás alapelveivel.
 
A teljes értékű táplálék tartalmaz:
  • rostot (amit a bélbaktériumok csipegetnek, ebből élnek);
  • olajat (kizárólag hidegen sajtolt olajat, napi min. 1 evőkanálnyi mennyiségben), hogy a rost jól tudjon csúszni;
  • kemény héjú magvacskákat, melyek mozgásra ösztönzik a belek simaizmait;
  • vizet, „karhossznyi” mennyiségben, amiben a rost megduzzad.
Ezeket az anyagokat minden étezésnél fontos bevinni. Például a vacsora lehet egy szelet teljes kiőrlésű kenyér vajjal, savanyú káposztával vagy reszelt tormás céklával.
 
A táplálék mennyisége: Egy étkezésnél 2 maroknyi! (Igen, igen, kinek mekkora a marka…)
 
Az étkezés módja: Ahogyan eszel, azt az érzelmet veszed magadhoz. Futva vagy állva bekapni pár falatot a sietség, a gyorsaság (radzsasz) minőségét növeli. A stabilitás, a földelés növelését kizárólag ülve (földön ülve még inkább) tudjuk megadni, sietség nélkül, élvezve minden egyes falatot és ízt. A körülmények is fontosak. Az igényes táplálkozás alapja a szépen terített asztal, ami kellő mértékű energiával tölt fel bennünket.  
 
ENNED KELL A FOLYADÉKOT, INNOD KELL A TÁPLÁLÉKOT! Ezzel az emésztési problémák 50%-a orvosolható!
 
Jól kezdődik az emésztés, ha bizonyos ideig a szájban időzik az étel. A nyál emésztőenzimei (az amiláz enzim bontja le a szénhidrátot) gondoskodnak erről. Az összetett szénhidrátok legnagyobb része itt kerül felbontásra.
A szájban folyamatosan nedvességnek és enyhe édes íznek kell lennie! Édes íz esetén ugyanis folyamatos a kommunikáció a hasnyálmiriggyel és a májjal, mert fenntartódik a megfelelő PH érték.
 
Az étkezés attitűdje: Táplálás, a szó minden értelmében.
 
Az étkezés ideális időpontja: a has a tyúkokkal kel és tér nyugovóra. 18 óra után ne együnk, különösen kenyeret ne…
 
 
Gyors élet – gyors halál
 
Bekapcsolom a facebookot, és látom, hogy a barátnőm boldogan nyaral a családjával. Velük örülök. Következő kép: a párizsi merénylet áldozatai. Összeszorul a gyomrom. Egy tanítványom bejegyzéséből kiderül, hogy elhagyta a párja. Vele sírok. Aztán videó egy táncbemutatóról. Egyetlen perc alatt érzelmek hihetetlen hullámzását engedem be az elmémbe és a testembe is, amire a testem azonnal, a pillanat tört része alatt reagál.
 
Személyiségüknek megfelelően van, akinek nagyon erőteljesen reagál a teste, és van, akin átszalad minden tartalom, mert nincs késztetése arra, hogy a befogadott tartalmat megeméssze.
 
Megoldás:
A szellemi táplálék befogadásának komoly szűrése!
 
Az érzelmekkel való kapcsolatról fontos tudni, hogy az az érzelem, ami a leginkább zavaró, komoly energiákat köt le, mint minden elfojtás. Szvámi Véda szerint egyetlen érzelemmel való kapcsolódáshoz, megbarátkozáshoz EGY ÉVRE van szükség. Mi pedig arra várunk – eredménytelenül –, hogy néhány érzelmünket egy hétvégi elvonulás, tanfolyam stb. majd megoldja.
 
Válassz ki egy érzelmet, és EGY évig csak vizsgálgasd. Nézegesd, mikor bukkan elő, mire indít, és hogy a felbukkanásakor milyen szükségleted jelenik meg. Van még jópár évtizeded, és 30-50 érzelem feldolgozása egy emberi életre!
 
A fentiek nem jelentettek problémát abban a világban, amikor mindenre elég idő volt. Ideje van mindennek. Most az időt is sürgetjük. Például paradicsomot, salátát érlelünk mesterségesen, napfény nélkül, ahelyett, hogy idénygyümölcsöt és -zöldséget fogyasztanánk.
 
Kapcsolatainkban a kizárólagos jó érzéseket keressük, mintha nem volna azoknak időről időre része az az időszak is, amikor minden szétesik, mert új formákra van szükség. Változik és fejlődik a kapcsolat, kinövi a régi kereteket. Az újrarendeződést káosz előzi meg. Öregeink kivárták a kiforrást, mert egy életre köteleződtek el. Mindennek ideje van. Szakrális mintaként a természettel való kapcsolódás mindig itt van előttünk: mint a jó bornak az elkészítéséhez, ki kell várni, hogy eljöjjön az idő. Mintha az ember fölébe akarna kerekedni a szakrális rendnek.
 
Ez is oka az emészthetetlenül sok, feldolgozhatatlan tápláléknak, ami komoly nyomást gyakorol ránk.
 

A táplálék útja
 
A szájüregben a fogak aprítják fel az ételt. (Így a fogak jó állapota nélkülözhetetlen!). A rágás azonban lehet elégtelen is. A táplálékot 28-szor kell megrágni! Addig van íz a szájban, amíg rágunk, tehát az étkezés élvezete is ezen múlik.

Az összerágott étel a nyelőcsövön perisztaltikus, hullámszerű mozgással halad tovább, majd belép a gyomorba, ahol a fehérjék a gyomorsav – legerősebb sav – segítségével lebontásra kerülnek. Ha a gyomorszáj gyűrűje nem elég erős, akkor az izmon keresztül gyomorsav és a táplálék egy része visszakerül a nyelőcsőbe, ez a reflux. Égő nyelőcső, böfögés a tünete.
 
A következő állomás a vékonybelek körülbelül 4 méteres szakasza, ahol a nyomás és elengedés a legjellemzőbb minőség. Ez az a „kémiai laboratórium”, ahol a felszívódás és átalakítás zajlik. Itt a zsírban oldódó táplálékok bomlanak tovább és szívódnak fel. Elégtelen epekibocsátás esetén a zsírban oldódó vitamin nem tud felszívódni, illetve a vékonybél fala nem tud felszívni.
 
 
Cikksorozatunk következő részében a téma gyakorlati oldalába nyújtunk betekintést a jóga és az ájurvéda tudományának segítségével.      
 
A cikksorozat 1. rész itt érhető el.
 


Szerző: Kornhoffer Tünde jógaterapeuta
www.aranycsillag-joga.huKépek forrása: dreamstime.com, enlightenednourishment.com
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Táplálkozás
A kollagén egy fehérje, melynek legalább egy tucatnyi különböző típusa fordul elő az ember szöveteiben, főként a kötőszövetekben. Legújabban a kozmetikai ipar kapta fel, mint a bőr fiatal, üde kinézetének megőrzőjét.
Téma: Táplálkozás
Téma: Táplálkozás
Vaisnava etikettről szóló sorozatunk újabb részében Lehóczky Edit, vaisnava jógamester szakos hallgató vezet be a vaisnava főzési szokások rejtelmeibe
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
Aki jógázik, bizonyára hallotta már, hogy aki rendszeresen gyakorol, annak csökken az alvásigénye. Szvámi Véda buzdít is arra, hogy tölts éberen minél több időt. De ezt könnyen félre lehet érteni.
Téma: Érdekességek
2015. június 21. az első! Itt Budapesten is, a Bálnában.
Téma: Jóginterjúk
Forrás: Ursus Libris
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok